F1: «Σώστε μας πριν μείνουμε ανάπηροι στα 30 μας» λέει o Gasly

Αυτό δήλωσε ο Γάλλος οδηγός κόντρα σε ό,τι θα περίμενε κάποιος, οπότε μήπως η άποψη επί του θέματος δεν έχει να κάνει μόνο με θέματα υγείας και ασφάλειας;

  • -
  • -

Ο Pierre Gasly δήλωσε ότι το πρόβλημα με το porpoising είναι ιδιαίτερα έντονο και ίσως η FIA θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης των κανονισμών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα μειωθούν οι επιπτώσεις του στους οδηγούς. Μήπως κρύβει κάτι αυτή η δήλωση του Γάλλου;

Τι είναι το porpoising;

Ένα πρόβλημα που αντιμετώπισαν σχεδόν όλες οι ομάδες, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό είναι το porpoising. Πρόκειται για φαινόμενο που εμφανίζεται σε υψηλές ταχύτητες και οδηγεί το αυτοκίνητο σε συνεχείς αναπηδήσεις, οι οποίες σταματάνε μόνο όταν η ταχύτητα κίνησης μειωθεί.

Η ομάδα με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Mercedes, η οποία δεν έχει καταφέρει να βρει μια λύση μέχρι τώρα, με τον αγώνα του Μπακού να είναι ο χειρότερος μέχρι στιγμής, ειδικά για τον Hamilton, καθώς η μεγαλύτερη ευθεία στην πίστα έχει μήκος 2,2 km. Αυτό έχει κάνει τον Toto Wolff, επικεφαλής της Mercedes, να ζητάει επανεξέταση των κανονισμών προβάλλοντας λόγους ασφαλείας.

Porpoising

Από την άλλη, στα μονοθέσια της Red Bull το φαινόμενο εκδηλώνεται σε πολύ μικρό βαθμό, στοιχείο που έχει συμβάλλει στην πολύ καλή εικόνα της ομάδας φέτος. Αυτό σημαίνει ότι η Red Bull δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την παραμικρή αλλαγή στους κανονισμούς, καθώς αυτό μπορεί να θέσει την πλεονεκτική της θέση σε κίνδυνο.

Δείτε ακόμα: F1: Ο Verstappen «θα έπιανε τον Leclerc, κι ας μην εγκατέλειπε»

Η άποψη του Gasly προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά

Ο Gasly οδηγεί για την AlphaTauri, τη δεύτερη ομάδα της Red Bull. Ωστόσο, το συμβόλαιό του είναι με την ίδια την Red Bull. Δείχνει πολύ παράξενο, λοιπόν, ο Γάλλος να εκφράζει άποψη αντίθετη με την εταιρεία στην οποία εργάζεται.

Ωστόσο, ίσως να υπάρχει μια εξήγηση. Η Red Bull ανανέωσε το συμβόλαιο του Perez για δύο χρόνια, καλύπτοντας το 2023 και το 2024, ενώ εκείνο του Verstappen καλύπτει μέχρι και την σεζόν του 2028. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για τον Gasly να πάει στην Red Bull. Κατά συνέπεια, όσο θα παραμένει στην υπηρεσία της ομάδας με τα ενεργειακά ποτά, θα είναι «καταδικασμένος» να οδηγεί στο midfield με την AlphaTauri. Οπότε, σίγουρα ο Gasly ψάχνει εναλλακτικές ώστε να βρεθεί σε κάποια ισχυρότερη ομάδα.

Porpoising

Ο Gasly πάει στην Mercedes;

Αυτή η ομάδα δείχνει να είναι η Mercedes. Μπορεί ο Russell να αποτελεί τη νέα άφιξη και ο Hamilton να είναι ένας οδηγός που οι Γερμανοί δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν, όμως είναι 37 ετών και το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να αποχωρήσει όταν ολοκληρωθεί η επόμενη σεζόν, άρα η Mercedes θα πρέπει να βρει κάποιον άλλον οδηγό.

Κατά καιρούς έχει ακουστεί το όνομα του Gasly για αυτή τη θέση και η στάση του στο θέμα της αλλαγής κανονισμών δείχνει ότι θέλει να «χτίσει γέφυρες».

Μήπως θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Hamilton;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...