GP Ουγγαρίας: Νικητής ο Hamilton που… έπιασε τον Schumacher

Ο οδηγός της Mercedes σημείωσε την 8η νίκη του στο συγκεκριμένο αγώνα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Γερμανού που είχε 8 νίκες στη Γαλλία

  • -
  • -

Την 86η νίκη του στη Formula 1 σημείωσε ο Lewis Hamilton, περνώντας ένα εύκολο κυριακάτικο απόγευμα. Ήταν η 8η νίκη για τον Βρετανό οδηγό της Mercedes-AMG στην Ουγγαρία, κάτι που έχει πετύχει μόνο ο Michael Schumacher, με 8 νίκες στη Γαλλία.

Στη 2η θέση τερμάτισε ο Max Verstappen, που κατάφερε να αντέξει στην επίθεση του Valtteri Bottas. Ακολούθησαν οι Lance Stroll (Racing Point), Alex Albon (Red Bull) και Sebastian Vettel (Ferrari). Χωρίς ανταγωνιστικό ρυθμό σε όλο τον αγώνα, ο Charles Leclerc τερμάτισε 11ος και έμεινε εκτός βαθμών.

Αναλυτικά όσα έγιναν στον αγώνα:

Πηγαίνοντας προς το grid, ο Verstappen έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του, το οποίο φορούσε τα ενδιάμεσα ελαστικά, καταλήγοντας στον προστατευτικό τοίχο. Οι μηχανικοί της Red Bull Racing άρχισαν έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να επισκευάσουν τη ζημιά στην ανάρτηση του μονοθεσίου, πριν το γύρο σχηματισμού. Τελικά τα κατάφεραν και έτσι ο Ολλανδός εκκίνησε από την 7η θέση.



Όλοι είχαν ενδιάμεσα ελαστικά στα μονοθέσιά τους, καθώς η πίστα δεν είχε στεγνώσει. Μόνη εξαίρεση ο Magnussen, που είχε βρόχινα ελαστικά.

Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Hamilton κρατήθηκε μπροστά, όμως ο Bottas έκανε λάθος εκκίνηση, με αποτέλεσμα να κολλήσει και να πέσει στην 6η θέση. Στη 2η θέση πέρασε ο Stroll, στην 3η ο Verstappen και στην 4η – 5η οι δύο Ferrari των Vettel-Leclerc.

Γρήγορα άρχισαν οι αλλαγές ελαστικών, με σχεδόν όλους να τοποθετούν μέση ή μαλακή γόμα μέχρι τον 5ο γύρο. Επικεφαλής μετά τις αλλαγές ήταν και πάλι ο Hamilton, μπροστά από τους Verstappen, Magnussen, Grosjean, Stroll, Leclerc, Bottas και Vettel.

Στον 7ο γύρο ο Stroll πέρασε τον Grosjean και ανέβηκε στην 4η θέση. Λίγο αργότερα ο Bottas επιχείρησε να περάσει τον Leclerc, όμως ο νεαρός Μονεγάσκος κατάφερε να κρατηθεί μπροστά από τον οδηγό της Mercedes. Τελικά, στο 10ο γύρο ο Φινλανδός κατάφερε να προσπεράσει τον Leclerc και να ανέβει 6ος. Στο 12ο γύρο πέρασε και τον Grosjean και ανέβηκε στην 5η θέση, ενώ ένα λάθος του Vettel επέτρεψε στον Albon να τον περάσει και να ανέβει 8ος.

Μπροστά ο Hamilton κινείτο στο δικό του ρυθμό, αυξάνοντας την απόσταση από το δεύτερο Verstappen στα 10 δλ, στο 13ο γύρο. Οι πιλότοι της Mercedes ενημερώθηκαν από τους μηχανικούς ότι υπήρχε πιθανότητα ελαφριάς βροχής μέσα στα επόμενα λεπτά.

Τελικά στον 18ο γύρο ο Leclerc (ο οποίος έκανε παράπονα για την απόδοση των ελαστικών μαλακής γόμας που είχε) δεν κατάφερε να κρατήσει άλλο πίσω του τον Albon, με τον οδηγό της Red Bull να περνά και να ανεβαίνει στην 7η θέση. Στη συνέχεια ο νεαρός Μονεγάσκος έπεσε πίσω από τον Vettel και στον 21ο γύρο έκανε pit stop, τοποθετώντας στη Ferrari του σκληρή γόμα ελαστικών (υποχωρώντας στην 15η θέση).

Στον 29ο γύρο ο Albon πέρασε τον Grosjean και ανέβηκε 6ος, πίσω από τον άλλη Haas, του Magnussen. Στον 30ο γύρο ήταν η σειρά του Vettel να βάλει ελαστικά σκληρής γόμας στη Ferrari του. Ο Γερμανός επέστρεψε στην πίστα στη 12η θέση, πίσω από τον Raikkonen.

Στον 34ο γύρο ο Bottas έκανε pit stop για ελαστικά μέσης γόμας, παραμένοντας στην 4η θέση της προσωρινής κατάταξης. Ακολούθησε ο Albon με ελαστικά σκληρής γόμας και ο Ταϊλανδός οδηγός της Red Bull Racing έπεσε στη 10η θέση, πίσω από τον Vettel. Ο Verstappen έβαλε και αυτός ελαστικά σκληρής γόμας, ενώ μέσης γόμας επέλεξε ο επικεφαλής του αγώνα, Lewis Hamilton.


Ο Bottas έκανε συνεχόμενους γρήγορους γύρους (με μέση γόμα), προκειμένου να πλησιάσει τον Verstappen, στη μάχη για τη δεύτερη θέση. Στον 50ο γύρο, βλέποντας ότι ο Bottas δεν μπορούσε να περάσει με τόσο χρησιμοποιημένα ελαστικά τον Ολλανδό, οι μηχανικοί της Mercedes τοποθέτησαν ελαστικά σκληρής γόμας, για το τελευταίο stint του Φινλανδού. Ο Bottas μείωσε εύκολα από τα 20 στα 10 δλ. τη διαφορά από τον Verstappen, όμως στη συνέχεια ο ρυθμός του έπεσε και η διαφορά τους σταθεροποιήθηκε στα 9-10 δλ.



Στον 61ο γύρο ο Sainz πέρασε τον Leclerc (τον team mate του το 2021 στη Ferrari), ανεβαίνοντας στη 10η θέση της κατάταξης.

Έχοντας διαφορά ασφαλείας από τον Verstappen, o Hamilton έβαλε μαλακή γόμα στον 67ο γύρο, για να κυνηγήσει τον ταχύτερο γύρο που δίνει έναν επιπλέον βαθμό. Κάτι που κατάφερε αμέσως μετά, με 1:17.497. Στον τελευταίο γύρο έκανε μάλιστα και ρεκόρ πίστας, με 1:16.627.

Στους τελευταίους 10 γύρους ο Bottas ανέβασε και πάλι ρυθμό, όμως ο Verstappen κατάφερε να κρατηθεί μπροστά και να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Επόμενος αγώνας στις 2 Αυγούστου, στη Μ. Βρετανία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...