GP Γερμανίας: Νίκη Verstappen σε έναν χαοτικό αγώνα!

Η βροχή και τα άπειρα safety car έφεραν τα πάνω – κάτω στον 11ο αγώνα της σεζόν στη Formula 1

  • -
  • -

Ο πιο επεισοδιακός αγώνας του φετινού πρωταθλήματος της F1 σημειώθηκε στο Hockenheim. Η βροχή και τα πολλά συμβάντα που προκάλεσαν αντίστοιχες περιόδους αυτοκινήτου ασφαλείας, ανακάτεψαν την… τράπουλα.

Αποτέλεσμα η δεύτερη φετινή νίκη για τον Max Verstappen και τη Red Bull Racing, με την Mercedes-AMG να φεύγει από τον εντός έδρας αγώνα της χωρίς ούτε έναν βαθμό (εκκρεμεί η απόφαση για την τιμωρία της Alfa Romeo). Κερδισμένος και ο Sebastian Vettel που εκκίνησε τελευταίος και τερμάτισε στη 2η θέση, ενώ τρίτος ήταν ο Daniil Kvyat με Toro Rosso!

Αναλυτικά όσα έγιναν στον αγώνα:

Στη βρεγμένη πίστα, ο γύρος σχηματισμού έγινε πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, ενώ πλέον οι ομάδες δεν είχαν την υποχρέωση τουλάχιστον ενός pit stop για αλλαγή γόμας ελαστικών.

Η εκκίνηση δόθηκε κανονικά, με τα μονοθέσια σταματημένα στο grid.

Στην εκκίνηση ο Verstappen γλύστρισε, με αποτέλεσμα ο Bottas νε περάσει δεύτερος πίσω από τον Hamilton και ο Raikkonen να είναι τρίτος με την Alfa Romeo. Στο τέλος του πρώτου γύρου ο Vettel είχε ανέβει από 20ος, 14ος, ενώ ο Leclerc ήταν 6ος.

Στο δεύτερο γύρο ο Verstappen προσπέρασε τον Raikkonen και ανέβηκε στην 3η θέση.

Έξοδος του Perez (Racing Point) έφερε το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα. Ο Vettel μπήκε αμέσως στα pits για αλλαγή ελαστικών (έβαλε τα intermediate), κάτι που έκαναν στη συνέχεια ο Hamilton και ο Bottas.

Στην 5ο γύρο η κατάταξη ήταν Hamilton, Bottas, Verstappen, Magnussen (η Haas δεν τον είχε βάλει νωρίς στα pits) και Leclerc. Στον 8ο γύρο ο Vettel είχε ανέβει στην 7η θέση, έχοντας μπροστά του τον πρώην team mate του στη Ferrari, Kimi Raikkonen.

Οι αγωνοδίκες εξέτασαν την επικίνδυνη έξοδο του Leclerc στα pits μπροστά από τον Grosjean, και αποφάσισαν την επιβολή προστίμου στη Ferrari.

Με την πίστα να έχει στεγνώσει σε αρκετά σημεία, ο Hamilton έκανε συνεχώς ταχύτερο γύρο, έχοντας δημιουργήσει διαφορά 3 δλ. από τον Bottas.

Ο Ricciardo εγκατάλειψε στον 15ο γύρο από πρόβλημα στον κινητήρα της Renault, με εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας μέχρι την απομάκρυνση του μονοθεσίου του Αυστραλού από την πίστα.

Στη συνέχεια η Ferrari του Leclerc ήταν το ταχύτερο μονοθέσιο στην πίστα, με τον Μονεγάσκο να μειώνει την απόσταση που τον χώριζε από τον Verstappen, ο οποίος ήταν σταθερά 3ος, πίσω από τις δύο Mercedes.

Στον 24ο γύρο η Ferrari πήρε την απόφαση να τοποθετήσει στην SF90 του Vettel ελαστικά μαλακής γόμας για στεγνό. Ακολούθησε ο Verstappen με μέση γόμα, όμως λίγο αργότερα είχε ένα εντυπωσιακό τετ-α-κε, χωρίς δυσάρεστες συνέπειες. Ελαστικά μέσης γόμας έβαλε και η Mercedes-AMG στον Bottas.

Με τη βροχή να επιστρέφει, η κατάρα της Ferrari επανεμφανίστηκε στον 29ο γύρο. Τη στιγμή που ο Hamilton έκανε pit stop για μαλακή γόμα, ο Leclerc είχε έξοδο και εγκατάλειψε τον αγώνα ενώ ήταν 2ος!

Έξοδο είχε αμέσως μετά και ο Hamilton. Ο Βρετανός μπήκε στα pits από μη νόμιμο σημείο, άλλαξε αεροτομή και έβαλε ενδιάμεσα ελαστικά. Το συμβάν εξετάστηκε από τους αγωνοδίκες, οι οποίοι επέβαλαν στον παγκόσμιο πρωταθλητή ποινή 5 δλ.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν ο Verstappen να βρεθεί στην κορυφή και ο Hulkenberg στη 2η θέση, με τον Hamilton να είναι 5ος.  Ο Βρετανός πέρασε τον Albon και ανέβηκε στην 4η θέση, ενώ ο Bottas πέρασε στη μάχη για τη 2η θέση τον Hulkenberg. Λίγο αργότερα και ο Hamilton προσπέρασε τον Hulkenberg, ανεβαίνοντας 3ος. Την ίδια ώρα ο Vettel ανέβηκε στην 7η θέση, εκμεταλλευόμενος έξοδο του Raikkonen.

Έξοδος του Hulkenberg στον 41ο γύρο έφερε για μία ακόμη φορά στην πίστα το safety car.

Μετά από ακόμη ένα pit stop, ο Verstappen παρέμεινε στην κορυφή, ο Bottas ήταν 4ος, ο Vettel 9ος και ο Hamilton έπεσε 12ος! Ένα τετ-α-κε κόστισε στο Βρετανό μία ακόμη είσοδο στα pits, ενώ ο Vettel είχε ανέβει στην 6η θέση της κατάταξης.

Έξοδος του Bottas σήμανε το τέλος του αγώνα για τον Φινλανδό, τη στιγμή που κυνηγούσε μία θέση στο βάθρο.

Το safety car βγήκε από την πίστα 5 γύρους πριν το τέλος, με τον Verstappen να κρατιέται επικεφαλής του αγώνα και τους Kvyat, Stroll, Sainz, Vettel να διεκδικούν τις άλλες δύο θέσεις του βάθρου.

Ο Γερμανός οδηγός της Ferrari προσπέρασε εύκολα τους άλλους τρεις και τερμάτισε στη 2η θέση, πίσω από τον νικητή Verstappen. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Kvyat, με την Toro Rosso.

Επόμενος αγώνας σε μία εβδομάδα (4/8) στην Ουγγαρία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...