F1: Κουβεντιάζοντας με τον Νικόλα Τομπάζη το GP της Ρωσίας

Ρυθμός ανάπτυξης το κλειδί του πρωταθλήματος

  • -
  • -

Ο Valtteri Bottas ήταν αυτός που χαμογέλασε βλέποντας πρώτος την καρό σημαία του τερματισμού στον αγώνα της Κυριακής που έγινε στο Sochi της Ρωσίας. Ήταν η παρθενική νίκη του στην F1 σε ένα τριήμερο που το κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν το lock out της Ferrari στα προκριματικά αλλά και το γεγονός ότι ο Hamilton δεν ήταν ανταγωνιστικός.

 

Όπως πάντα μετά από κάθε αγώνα καθόμαστε και κουβεντιάζουμε τις εξελίξεις με τον κορυφαίο Έλληνα μηχανικό Νικόλα Τομπάζη. «Ένα από τα σημαντικά στοιχεία του τριημέρου ήταν το γεγονός ότι ο Hamilton δεν είχε ένα καλό τριήμερο και έκανε και αρκετά λάθη. Πιο πολύ πιστεύω ότι ήταν ένα άσχημο τριήμερο του Hamilton παρά ένα πολύ καλό του Bottas, για την ομάδα της Mercedes. Ο Βρετανός αντιμετώπισε προβλήματα στο τελευταίο sector το οποίο ήταν αρκετά τεχνικό. Βέβαια εαν είχε περάσει τον Raikkonen στην ευθεία για την 1η στροφή σε μια πολύ οριακή μονομαχία θα είχε διαφορετική έκβαση ο αγώνας για αυτόν. Είχε κάποιες περιόδους γενικά μέσα στις σαιζόν που δεν έχει τα πατήματά του, όπως έχει πάθει στο παρελθόν και με αντίπαλο τον Rosberg. Οπότε ήταν σημαντικό στοιχείο του τριημέρου. Το άλλο φυσικά ήταν το 1-2 της Ferrari στα προκριματικά το οποίο γεννά ένα ερωτηματικό βλέποντας τις οριακές διαφορές αλλά και το πρώτο κομμάτι που συζητήσαμε. Βρήκαν στην Ferrari μέσα από τις βελτιώσεις που έφεραν την πολύ μικρή διαφορά που τους έδωσε το πλεονέκτημα ή ένας καλός Hamilton θα ήταν θεωρητικά οριακά μπροστά από τον Vettel; Θα μας απαντηθούν τα ερωτήματα σύντομα», είπε ο κορυφαίος Έλληνας μηχανικός.

 

«Η έλλειψη προσπερασμάτων ήταν σίγουρα ένα από τα αρνητικά στοιχεία του αγώνα και εάν οι δυο τοπ εταιρίες δεν είχαν αυτή την πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους, τότε θα βλέπαμε μάλλον ένα ανιαρό αγώνα», πρόσθεσε ο Τομπάζης. Ο Vettel στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα πλησίαζε τον Bottas ο οποίος από το λάθος που έκανε μπλοκάροντας τα ελαστικά του αλλά και με την κίνηση που βρήκε έχασε την διαφορά που είχε από τον Vettel και από τα 4 δευτερόλεπτα μειώθηκε στα 2 και στην συνέχεια στα 1.5 και στα 1. Στο ερώτημα εάν ο Vettel θα περνούσε τον Bottas στο τέλος του αγώνα με τον Γερμανό να έχει πλησιάσει στο δευτερόλεπτο τον πρωτοπόρο, η απάντηση είναι μάλλον όχι, με τον Massa να μην κρίνει τελικά το αποτέλεσμα του αγώνα.

 

Κλειδί στην συνέχεια του πρωταθλήματος είναι σίγουρα ο ρυθμός εξέλιξης των μονοθεσίων και σε αυτό το σημείο ο Τομπάζης κάνει μια πολύ σημαντική παρατήρηση και από την στιγμή που ο επόμενος αγώνας στην Ισπανία είναι σημείο αναφοράς, καθώς οι ομάδες θα φέρουν σημαντικές αναβαθμίσεις: «Είναι σημαντικός αγώνας και θα δείξει σίγουρα την ανταγωνιστικότητα των ομάδων καθώς το επόμενο μεγάλο πακέτο αναβαθμίσεων είναι μετά από το καλοκαίρι. Υπολογίζω ότι τα μονοθέσια θα βελτιωθούν κατά περίπου 2 δευτερόλεπτα στον γύρο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Λέγοντας αυτό θα πρέπει να περιμένουμε κατά μέσο όρο μια βελτίωση από τις κορυφαίες ομάδες της τάξης του 0.1 με 0.2 δευτ στον γύρο ανά αγώνα. Εάν κάποια από τις πρωτοπόρες βρει κάτι περισσότερο τότε θα είναι σημαντικό όπλο στην μάχη του πρωταθλήματος και μπορεί να αλλάξει η ισορροπία. Εύχομαι να μπει και η Red Bull Racing στην μάχη ώστε να γίνει αρκετά πιο ενδιαφέρον».

 

Οι απορίες για το τι έχουν βρει οι ομάδες από πλευράς βελτιώσεων θα μας λυθούν στον αγώνα της Ισπανίας που γίνεται στις 14 Μαϊου στην Βαρκελώνη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...