F1: Ολοκληρώθηκε το πρώτο σετ δοκιμών

Δυνατή η Mercedes, έκπληξη η Ferrari, προβλήματα για την McLaren

  • -
  • -

Το πρώτο σετ δοκιμών ολοκληρώθηκε σήμερα στην πίστα της Βαρκελώνης με την δοκιμή σε τεχνητά βρεγμένη πίστα, ώστε οι ομάδες και οι οδηγοί να πάρουν γεύση από τα βρόχινα λάστιχα της Pirelli. Τι είδαμε όμως και που βρίσκονται οι ομάδες;

 

Το πρόβλημα που έχουμε στις δοκιμές είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις συγκρίσεις καθώς κάθε ομάδα και κάθε οδηγός δοκιμάζει συγκεκριμένα πράγματα και ακολουθείται ημερήσιο πρόγραμμα. Όμως μπορούμε να βγάλουμε κάποια γενικά συμπεράσματα για το πού βρίσκεται ο καθένας.

 

Η Mercedes κατάπινε τα χιλιόμετρα περισσότερο από άλλες ομάδες και αντιμετώπισε μόνο πρόβλημα την τελευταία μέρα των δοκιμών. Το μονοθέσιο έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και μόλις την δεύτερη μέρα ολοκλήρωσε προσομοίωση αγώνα, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολη. Χρησιμοποιεί τα ελαστικά πιο αποδοτικά από τις άλλες ομάδες και δείχνουν ότι και φέτος θα είναι αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο.

 

Το γεγονός ότι η Ferrari ήταν η ευχάριστη έκπληξη των δοκιμών κατά γενική ομολογία, έφερε το ερώτημα στο προσκήνιο κατά πόσο η Mercedes έχει πατήσει «τέρμα γκάζι» ή κατά πόσο «κράταγε» ακόμα απόδοση. Όπως έχουμε γράψει η Ferrari φοβόταν πολύ το τι θα γινόταν και έτσι απέφευγαν τις δηλώσεις. Μπορεί ο Vettel να ήταν χαμογελαστός, αλλά δεν ξέρει τι έχουν τόσο στο γκαράζ της Mercedes όσο και στο γκαράζ της Red Bull Racing. Ο σχεδιασμός της Ferrari δείχνει επιθετικός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορέσει να είναι στο ύψος της Mercedes. Η Ιταλοποίηση της ομάδας έχει δεχθεί κριτική και μάλιστα έντονη από μερίδα του τύπου και πρόσφατα από τον πρώην πρόεδρο της ομάδας, Luca di Montezemolo ο οποίος είπε ότι το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο και θα έπρεπε να πάρει η ομάδα «μεγάλα ονόματα» για τον τεχνικό της τομέα. Δεν αντιμετώπισαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα και έτσι μπορούν να χτίσουν σε γερές βάσεις.

 

Πηγαίνοντας τώρα στην Red Bull Racing, μάλλον περιμέναμε περισσότερα από την ομάδα του Milton Keynes. Ο σχεδιασμός του μονοθεσίου είναι απλός, για τα στάνταρ της ομάδας, αλλά δεν αποκλείεται να μας ετοιμάζουν κάτι σημαντικό για το δεύτερο κομμάτι των δοκιμών. Μας έχουν πει ότι η Renault έκανε μεγάλα βήματα προόδου στο κομμάτι του κινητήρα κατά την διάρκεια του χειμώνα και περιμένουμε να το δούμε και στην πράξη.

 

Η McLaren Honda ήταν η απογοήτευση μέχρι στιγμής. Τις δυο πρώτες μέρες αντιμετώπισαν προβλήματα με το ντεπόζιτο λαδιού της Honda αλλά και την μονάδα ισχύος της Ιαπωνικής εταιρίας. Μάλιστα κυκλοφόρησαν και φήμες περί … διαζυγίου, αλλά ο αγωνιστικός διευθυντής της McLaren Honda, Eric Boullier, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και ότι αυτός ο «γάμος» θα δουλέψει καθώς είναι κάτι που συμβαίνει σε τέτοιες σχέσεις.

 

Η Williams αντιμετώπισε προβλήματα κυρίως όταν ήταν στο τιμόνι ο Lance Stroll. Ο νεαρός οδηγός είχε δυο εξόδους την δεύτερη και την τρίτη μέρα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μην τρέξει την 4η μέρα λόγω έλλειψης εξαρτημάτων. Οπότε ο Felipe Massa έτρεξε μόλις την 1η μέρα.

 

Από τις άλλες ομάδες περιμέναμε περισσότερα από την Force India και είδαμε αξιόλογη προσπάθεια από την ομάδα της Sauber. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν για 4 μέρες την άλλη βδομάδα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...