Ford: Πρόγραμμα οδήγησης για τυφλούς

Τυφλοί και άτομα με οπτική αναπηρία αποδεικνύονται καλοί οδηγοί στην πίστα δοκιμών της Ford

  • -
  • -

Μία ομάδα 30 ατόμων – τυφλών ή με πρόβλημα στην όραση - ήταν προσκεκλημένοι στην πίστα δοκιμών της Ford την προηγούμενη εβδομάδα. Στόχος ήταν τα άτομα αυτά να βιώσουν κάτι που ρεαλιστικά θεωρούσαν ανέφικτο – την οδήγηση ενός αυτοκινήτου.  Με την καθοδήγηση επαγγελματιών εκπαιδευτών, η ομάδα οδήγησε στην πίστα που βρίσκεται στο Κέντρο Εξέλιξης της Ford στο Merkenich της Κολωνίας. Η πίστα περιλαμβάνει ευθείες και στροφές υψηλών ταχυτήτων. Ο ταχύτερος οδηγός έφτασε τα 120 km/h.

Η οδήγηση με υψηλές ταχύτητες μπορεί να ήταν το επίκεντρο της εκδήλωσης, αλλά απώτερος σκοπός ήταν άλλος – να μπορέσουν οι τυφλοί και τα άτομα με κάποια μορφή οπτικής αναπηρίας να αποκτήσουν μεγαλύτερη γνώση των οχημάτων και της οδικής κυκλοφορίας, ώστε να βοηθηθούν στην καθημερινότητά τους.

«Θεωρούμε τιμή τη συμμετοχή μας σε μία τέτοια πρωτοβουλία, όπου άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης έχουν τη μοναδική ευκαιρία να οδηγήσουν ένα σύγχρονο Ford, αλλά ευελπιστούμε να πάρουμε κι εμείς μερικά πολύτιμα μαθήματα από τη σημερινή μέρα» δήλωσε ο Dr Wolfgang Schneider, vice president, Legal, Governmental & Environmental Affairs, Ford Ευρώπης. «Υπό κανονικές κυκλοφοριακές συνθήκες, άτομα με προβληματική όραση προσανατολίζονται χρησιμοποιώντας ήχους, επομένως εύκολα μπορούν να κάνουν λάθος εκτίμηση για το μέγεθος και την ταχύτητα των αυτοκινήτων. Θέλουμε να βοηθήσουμε στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων ενθαρρύνοντας μεγαλύτερη συμμετοχή στην οδική κυκλοφορία, ώστε όλοι να μαθαίνουμε περισσότερα και η εμπιστοσύνη & αυτοπεποίθηση να αυξάνονται».

Η οδήγηση για τυφλούς και ανθρώπους με προβλήματα όρασης είναι ένα συνεργατικό project μεταξύ της Ford Γερμανίας και της Αρχιεπισκοπής της Κολωνίας με τη συμβολή του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Εκπαιδευτών Οδήγησης, του Αστυνομικού Τμήματος της Κολωνίας, της Γερμανικής Λέσχης Αυτοκινήτου ADAC και τοπικών φιλανθρωπικών οργανισμών. 53 εθελοντές υπάλληλοι της Ford βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης στο πλαίσιο του Ford Community Involvement Programme.

Η Lushe Grabanica, 28 ετών, από το Treffelhausen, έκανε αίτηση συμμετοχής μέσω Facebook και έφυγε ενθουσιασμένη από την εμπειρία. «Η οδήγηση ενός αυτοκινήτου σημαίνει ελευθερία για μένα. Συνήθως κάθομαι στη θέση του συνοδηγού, από όπου μπορώ επίσης να απολαύσω την εμπειρία. Αλλά το να οδηγώ ένα αυτοκίνητο μόνη μου έχει άλλη αίσθηση γιατί έτσι μπορώ να συμμετέχω πραγματικά.  Και χάρη σ’ αυτή την πρωτοβουλία, η εμπιστοσύνη μου στους οδηγούς έχει αυξηθεί».

Η Katrin Berus, 32 ετών, από το Kleve, ενθουσιάστηκε με το Ford Fiesta: «Από τη δική μου οπτική, πολλά αυτοκίνητα είναι με γωνίες και φαντάζουν ‘νευρικά’. Το Ford Fiesta είναι πιο ευχάριστο επειδή έχει στρογγυλές φόρμες, μέσα κι έξω. Η οδήγησή του δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα για μένα. Η λειτουργία συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων ήταν ευκολότερη από όσο περίμενα».

Οι εκπαιδευτές εντυπωσιάστηκαν από την ταχύτητα με την οποία οι συμμετέχοντες πήραν τον έλεγχο – σε πολλές περιπτώσεις πολύ γρηγορότερα από υποψήφιους οδηγούς.

Δείτε στο παρακάτω video τις εμπειρίες των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα οδήγησης για τυφλούς της Ford

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...