Mercedes – 55 χρόνια "μικρά" Roadster

Τα αστέρια που κοιτούν τα αστέρια

  • -
  • -

Η νέα SLK της οποίας αυτές τις μέρες ξεκινά η διάθεση στην Ευρώπη, δεν συνεχίζει απλώς την ιστορία του μοντέλου από το 1994. Οι ρίζες των "μικρών" Roadster για την Mercedes φτάνουν στην 190 SL, 55 χρόνια πριν.

Δίπλα στη θρυλική 300 SL «Gullwing» δόθηκε το έναυσμα της ιστορίας για τα "μικρά" Roadster μοντέλα της Mercedes. Στην έκθεση της Νέας Υόρκης η 190 SL στεκόταν με θάρρος δίπλα στην εντυπωσιακή αδερφή της, με τις χαρακτηριστικές πόρτες. Η εξέλιξη της είχε κρατήσει μόλις 5 μήνες, συνδυάζοντας στοιχεία από την 180 (W120) και 220 (W180) της εποχής. Το αγοραστικό κοινό την τίμησε με συνολικά 25.881 αυτοκίνητα, την περίοδο από το Μάιο του 1955 έως το 1963 που παραγόταν στο Sindelfingen, ξεπερνώντας τις αρχικές προσδοκίες των Γερμανών. Σχεδιασμένο περισσότερο σαν ένα ανοιχτό διθέσιο πολυτελείας, η 190 SL δεν διέθετε τον απόλυτο σπορ χαρακτήρα για την εποχή. Ο κινητήρας των 1.9 λίτρων απέδιδε 105 ίππους και χάριζε στο τότε Roadster της Mercedes 170 km/h τελικής ταχύτητας.

Ο Απρίλιος του 1994 έφερε την Mercedes με ένα άκρως ενδιαφέρον πρωτότυπο μοντέλο στο σαλόνι του Τορίνο. Τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς στην έκθεση του Παρισιού πιο αληθινή η SLK πρώτης γενιάς επιδείκνυε το βασικό προσόν της, την μεταλλικά ανοιγόμενη οροφή με την ονομασία vario-roof. Το 1996 το μοντέλο παραγωγής-R170-ήταν έτοιμο, με την επίσημη παρουσίαση να γίνεται στο Τορίνο. Επίκεντρο η ηλεκτρο-υδραυλική οροφή, η οποία χάριζε τον διττό χαρακτήρα στο μοντέλο σε μόλις 25 sec. Τον Φλεβάρη του 2000 η Mercedes προχωρά σε ένα γενναιόδωρο facelift για την πρώτη γενιά SLK, προικίζοντας το μοντέλο με ESP, Cruise Control και ένα χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων στον βασικό εξοπλισμό. Μικρές αισθητικές λεπτομέρειες, έκαναν την εμφάνιση της facelift έκδοσης με διακριτικό τρόπο πιο δυναμική την εποχή εκείνη.

Την άνοιξη του 2004 παρουσιάστηκε η δεύτερη γενιά της SLK-R171-εξολοκλήρου βελτιωμένη, με εντυπωσιακή σχεδίαση, που πήγαζε από τις κορυφαίες προτάσεις στον τότε τιμοκατάλογο της εταιρείας. Η βασική ιδέα ήταν παρόμοια με αυτή της πρώτης γενιάς, η μεταλλική ανοιγόμενη οροφή βελτιωμένη στα σημεία έδινε και πάλι το παρών. Η SLK δεύτερης γενιάς, ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της Mercedes που υιοθετούσε την λύση του AIRSCARF, του πρωτοποριακού συστήματος για την θέρμανση των επιβατών. To 2008 παρουσιάστηκε η facelift έκδοση της δεύτερης γενιάς SLK, με μικρές αισθητικές διαφορές και αναβαθμισμένα οδικά χαρακτηριστικά.

Η σημερινή νέα SLK-R172-κουβαλά την ιστορία πλέον των δύο προηγούμενων γενιών, δίνοντας με τη σχεδίαση της και τα δυναμικά της χαρακτηριστικά, την σημερινή άποψη της Mercedes για ένα μικρό Roadster.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...