3 ηλεκτρικά Meriva εξέλιξε η Opel

Συμμετέχουν σε ερευνητικό πρόγραμμα στη Γερμανία

  • -
  • -

Η Opel εξέλιξε τρία πρωτότυπα ηλεκτρικά Meriva για τις ανάγκες ενός ερευνητικού προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία με το MeRegioMobil και χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών & Τεχνολογίας. Το πρόγραμμα έχει στόχο την ενσωμάτωση των ηλεκτρικών οχημάτων ως κινητών μονάδων αποθήκευσης ενέργειας στο έξυπνο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού (smart grid) του αύριο.

Το ηλεκτρικό Meriva έχει έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 82 ίππους και ροπή 215 Nm. Η μπαταρία των 16 kW δίνει αυτονομία 64 km, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 130 km/h. Οι μηχανικοί της Opel ενσωμάτωσαν το σύστημα ηλεκτροκίνησης χωρίς να βλάψουν τη χωρητικότητα αποσκευών ή την άνεση. Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο τομέα Μηχανολογίας της Opel, Rita Forst, «Το ηλεκτρικό Meriva μπορεί να μοιάζει με αυτοκίνητο παραγωγής, αλλά είναι ένα γνήσιο ερευνητικό όχημα. Δοκιμάζουμε τη φόρτιση με υψηλό ρεύμα σε λιγότερο από μία ώρα καθώς και τα πρωτόκολλα επικοινωνίας μεταξύ οχήματος και σταθμού φόρτισης».

Τα ηλεκτρονικά χειριστήρια του ηλεκτρικού Meriva επιτρέπουν ηλεκτρική επαναφόρτιση υψηλής ισχύος με ρεύμα από μία οικιακή πρίζα 230 volt καθώς και με τριφασικό εναλλασσόμενο ρεύμα 400 volt. Λόγω σχεδίασης, το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιείται σε ένα ‘έξυπνο’ δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού ώστε η μπαταρία να επαναφορτίζεται όποτε διατίθεται ‘φθηνός’ ηλεκτρισμός από ανανεώσιμες πηγές, όπως αιολική ή ηλιακή ενέργεια. Από την άλλη πλευρά, θα διερευνηθεί η δυνατότητα του αυτοκινήτου να επιστρέφει πάλι ενέργεια στο ηλεκτρικό δίκτυο μέσω ενός δικατευθυντικού συστήματος φόρτισης όταν δεν χρησιμοποιείται και εφόσον ο οδηγός το επιθυμεί. Με τη δοκιμή της τεχνολογίας δικατευθυντικής φόρτισης θα μελετηθεί η πρακτικότητα κατανεμημένης αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες αυτοκινήτου για χρήση στο σπίτι.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...