Turbo Sonic: Extreme όπως και αν το δεις

Όταν ξεπερνάς τα όρια μπαίνεις σε μια νέα διάσταση, αυτή της… Καλιφόρνια! Και μπορεί να μην επρόκειτο για αυτοκίνητο αλλά για dragster, όμως αυτό δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να το αποτρέψει από το να περάσει στα όρια του μύθου!

  • -
  • -

Βρισκόμαστε στη Καλιφόρνια - που αλλού; Η Fantasy Car είναι αυτό που υπόσχεται το όνομά της. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι από Jet-Fighter πάω σε τρεις τροχούς. Και μπορεί αυτό να μην είναι κάτι το πολύ εντυπωσιακό σήμερα, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 ήταν ότι πιο… διαστημικό μπορούσες να φανταστείς!

Σχεδιάστηκε από τον Dick Dean (αν και πολύ αμφιβάλουμε αν αυτό ήταν το πραγματικό του όνομα) και κινείτο από κινητήρα ελικοπτέρου - ή τουλάχιστον έτσι υποστήριζαν. Όμως όσο εντυπωσιακό και αν ήταν το σχήμα και το χρώμα του, ο Dean μάλλον δεν πρέπει να ήξερε και πολλά από αεροδυναμική. Και αυτό γιατί αν το Turbo Sonic κινούνταν με τα km/h που υποστήριζε (και που έφταναν λέει τα 300) τότε μάλλον θα πρέπει να… απογειώνονταν, αφού τα «φτερά» μάλλον αυτό κατάφερναν παρά να το καρτούν στο έδαφος.

Όμως η όλη ιστορία είναι τελείως διαφορετική από ότι υποστηρίζουν οι φωτογραφίες. Αρχικά το Turbo Sonic σχεδιάστηκε σαν ένα ανοιχτό όχημα με ένα τροχό εμπρός και δύο πίσω και πράγματι χρησιμοποιούσε «τουρμπίνα» για κινητήρα, αλλά δεν ήταν από ελικόπτερο. Ο κινητήρας ήταν σχεδιασμένος από την Turbonique που ειδικεύονταν στη κατασκευή τέτοιων μονάδων και οι οποίες ήταν πραγματικές μινιατούρες ζυγίζοντας μόλις 14 κιλά με απόδοση όμως που έφτανε τους 300 ίππους. Και ναι, ήταν αρκετά διαδεδομένοι σε χρήση dragster. Περιστρέφονταν στις 92.000 rpm αλλά είχαν το κακό συνήθειο να ανατινάζονται, αν η συντήρηση και η εκκίνηση δεν γίνονταν «by the book». Μάλιστα λέγεται ότι σε μια από τις δοκιμές αυτό ακριβώς συνέβη, ο κινητήρας απλά ανατινάχτηκε!

Και επειδή ακριβώς δεν επρόκειτο να πάρει θέση στις πίστες, ο Dean το έντυσε «for show» ελπίζοντας ότι θα το περιλάμβαναν σε κάποια από τα Β-movies, οι οποίες γυρίζονταν κατά εκατοντάδες εκείνες τος ημέρες. Που τέτοια τύχη;