Fiat Abarth Vignale 750 Sperimentale: Μικρό αυτοκίνητο, μεγάλο όνομα

Τα αεροδυναμικά αυτοκίνητα είναι τόσο παλιά, όσο και η ίδια η αυτοκίνηση, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους

  • -
  • -

Ήταν μέρες που ακόμα οι σχεδιαστές «ψάχνονταν» και υπήρχαν επιχειρηματίες που ήταν έτοιμοι να ρισκάρουν σε νέες και προκλητικές ιδέες. Ίσως μάλιστα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Abarth να μην υπάρχει.

Ήταν ωραίες οι μέρες της δεκαετίας του ’60. Ήταν ακόμα μέρες που όλα φαίνονταν δυνατά, ακόμα και αν δεν ήταν. Ήταν μέρες που οι μέχρι τότε πληβείοι, ονειρεύονταν τον φανταστικό νέο κόσμο της αυτοκίνησης. Οι δρόμοι πλέον τους ανήκαν!

Οι κινητήρες όμως ήταν μικροί και έτσι όλοι ήλπιζαν ότι… κλέβοντας τον αέρα θα μπορούσαν να ταξιδεύουν λίγο πιο γρήγορα. Και ο Carlo Abarth ήταν ο καλύτερος στο να κλέβει τον… αέρα, έχοντας άλλωστε πολλές σχέσεις με τα αεροπλάνα.

Το Fiat Abarth Vignale 750 Sperimentale σχεδιάστηκε πάνω σε μηχανικά μέρη Fiat με τον κινητήρα του 750 πίσω και στόχος ήταν ο αγώνας του Targa Florio στον οποίο συμμετείχε δύο φορές, χωρίς όμως να καταφέρει να τερματίσει.

Όμως, όπως είπαμε η αεροδυναμική έπαιζε τον πρωταρχικό ρόλο στη σχεδίαση και ακόμα και σήμερα το σχήμα του είναι απόλυτα μοντέρνο και δεν θα μας παραξένευε αν το βλέπαμε να κυκλοφορεί στις πόλεις μας. Όμως συνολικά κατασκευάστηκαν τρία μόνο Vignale 750 και πέρασε στην ιστορία και στη λήθη.