Οδοιπορικό στον Παρνασσό με Volkswagen Taigo

Με όρεξη για μία ορεινή εξόρμηση και πολλά χιλιόμετρα, το coupe B-SUV Volkswagen Taigo αποδείχθηκε η ιδανική επιλογή.

  • -
  • -

Με τις λιακάδες του Ιανουαρίου να αρνούνται πεισματικά να δώσουν την θέση τους στην χειμερινή περίοδο εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία και πραγματοποιήσαμε μία εκδρομή-αστραπή σε ορεινό προορισμό. Το βουνό του Παρνασσού μπορεί να είναι ασυνήθιστα φαλακρό για τέτοια εποχή, αλλά δεν παύει μαζί με τις γύρω περιοχές να έχει μερικά μαγευτικά τοπία, διαδρομές και… ταβέρνες για όσους αγαπούν το καλό φαγητό!  

back

Έχοντας τα παραπάνω… «ισχυρά» επιχειρήματα, θελήσαμε να βρούμε το κατάλληλο μεταφορικό μέσο. Κάτι οικονομικό, άνετο και ιδανικά με SUV χαρακτηριστικά, ώστε να μην πει όχι στην περίπτωση που θελήσουμε να εξερευνήσουμε κάποιο ήπιο μονοπάτι εκτός δρόμου. Τη λύση ήρθε να δώσει η Volkswagen, με το στιλάτο coupe crossover Taigo. Το γερμανικό compact SUV με το 3κύλινδρο μοτέρ των 1.000 κυβικών και 110 ίππων πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, ενώ χάρη στο αυτόματο κιβώτιο DSG 7 σχέσεων φρόντισε ώστε να πραγματοποιήσουμε όλα τα χιλιόμετρα με τον ελάχιστο δυνατό κόπο.

front

SUV χαρακτηριστικά και ανέσεις

Αν και κάποιος που δεν γνωρίζει μπορεί λανθασμένα να αμφισβητήσει τις ικανότητες του Taigo στον ανοιχτό δρόμο λόγω των compact διαστάσεων του. Όλες οι δεύτερες σκέψεις εξαφανίζονται μόλις βρεθεί στο εσωτερικό του. Το B-SUV της Volkswagen με την coupe σιλουέτα - εκτός του ότι ξεχωρίζει χάρη στην έντονα κεκλιμένη τρίτη κολώνα- με μεταξόνιο 2.554 mm και μήκος 4.266 mm, διαθέτει μία άνετη καμπίνα που φιλοξενεί τέσσερις ενήλικες χωρίς περιορισμούς. Το πορτμπαγκάζ των 440 lt θα φιλοξενήσει όλες τις αποσκευές τους με ευκολία, μιας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα της κατηγορίας.

interior

Εντός του χώρου των επιβατών αμέσως διαπιστώνεις την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, με αρκετό μαλακό, αφρώδες πλαστικό στα ψηλότερα σημεία του ταμπλό, που αναβαθμίζουν την αίσθηση. Η αύρα ενός ισχυρού τεχνολογικού υπόβαθρου οφείλεται σε στοιχεία όπως ο ψηφιακός πίνακας οργάνων αλλά και η οθόνη αφής των 9,2 ιντσών που βρίσκεται στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας. H τελευταία υποστηρίζει ασύρματη σύνδεση και με Apple CarPlay, κάνοντας έτσι τα μακρινά ταξίδια ακόμη πιο εύκολα και ευχάριστα.

front

Σχεδιαστικά, το Taigo είναι ένα μοντέλο που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο. Αν και διακριτικό, διαθέτει πληθώρα στοιχείων που θα απαιτήσουν από τους γύρω να δώσουν προσοχή. Η γραμμή της οροφής σίγουρα είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του αμαξώματος, μιας και το κάνει να ξεχωρίζει από την πεπατημένη σχεδιαστική οδό των SUV. Ως όπλα εντυπωσιασμού μπορούν να καταχωρηθούν τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED που συναντάμε τόσο στο εμπρός όσο και στο πίσω μέρος, οι φωτεινές μπάρες δημιουργούν σίγουρα μία εντυπωσιακή υπογραφή που δύσκολα θα περάσει απαρατήρητη μόλις πέσει το φως.

Δείτε ακόμη: Ταξιδεύουμε στην Ήπειρο με το Nissan Qashqai 1.3 140 PS

front

Coupe χιλιομετροφάγος

Οδηγώντας το Volkswagen Taigo στον αυτοκινητόδρομο απολαμβάνεις ησυχία και πολύ καλή ποιότητα κύλισης, ενώ η πλούσια παλέτα συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού του επιτρέπει να διανύει μεγάλες αποστάσεις ξεκούραστα και κυρίως οικονομικά. Πόσο οικονομικά; Με ταχύτητα έως και 130 km/h, η μέση κατανάλωση δεν ξεπέρασε το εξαιρετική επίδοση των 6,2 lt/100km. Στην κατηφόρα του γυρισμού περνώντας από Αράχωβα προς Αθήνα, λίγο πριν ξεκινήσουμε μηδενίσαμε το χιλιομετρητή και όταν σταματήσαμε κάτω από το σπίτι είδαμε στον πίνακα οργάνων ένα εντυπωσιακό 4,7 lt/100km! Αυτά τα νούμερα είναι αποτέλεσμα της αποδοτικότητας δύο βασικών χαρακτηριστικών. Του 3κύλινδρου turbo βενζινοκινητήρα των 1.000 κυβικών και τους αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη DSG 7 σχέσεων. Με απόδοση στους 110 ίππους και τα 200 Nm ροπή, ο 1.0 TSI δεν διστάζει να κινήσει σβέλτα το Taigo και σίγουρα να προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις, έχοντας 0-100 km/h σε 10,9 sec και τελική ταχύτητα στα 191 km/h. Το εντυπωσιακό όμως, δεν είναι τα νούμερα των επιδόσεων, αλλά η συνεργασία του μηχανικού συνόλου. Το DSG για ακόμη μία φορά καταφέρνει να αναδείξει τα πλεονεκτήματα του μοτέρ και να βοηθήσει τις όποιες αδυναμίες του. Έτσι έχουμε συνεχή επιτάχυνση πατώντας τέρμα το δεξί πεντάλ, αλλά και σωστή διαχείριση καυσίμου όταν οι ρυθμοί είναι πιο ήρεμοι.

Δείτε ακόμη: Volkswagen T-Cross, T-Roc ή Taigο: Ποιος κερδίζει τον εμφύλιο στα B-SUV;

sideΕυχάριστο και στο επαρχιακό

Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά οφείλονται στην ορθή και έξυπνη κλιμάκωση του κιβωτίου, την οποία και διαπιστώσαμε αμέσως μετά την έξοδο από την εθνική οδό. Με τα 200 km στον ανοιχτό αυτοκινητόδρομο να έχουν… «εξαφανιστεί ως διά μαγείας», εν συνεχεία ακολούθησε ένα mix εντυπωσιακών διαδρομών και τοπίων, ανηφορίζοντας και περνώντας μέσα από Ελευθεροχώρι, Μπράλο και Γραβιά. Πρόκειται για μία διαδρομή που ενδείκνυται για οδήγηση και το B-SUV με την νεανική σχεδίαση φροντίζει να μην απογοητεύσει. Αν και πατά στην ίδια βάση με το κοντινό του αδερφάκι, το T-Cross, το Taigo φάνηκε να είναι πιο ακριβές στις εντολές που λαμβάνει από το τιμόνι, ενώ το σύνολο είναι πρόθυμο να ακολουθήσει στο γρήγορο ρυθμό. Η ανάρτηση δείχνει πιο σφιχτή, οι κλίσεις του αμαξώματος είναι περιορισμένες και οι αντιδράσεις του στο όριο πάντα προβλέψιμες. Το βασικό είναι πως όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα χωρίς υποχωρήσεις στην άνεση! Επιπλέον, ακόμα και σε μία μικρή off-road εξερεύνηση που πραγματοποιήσαμε σε βατό χωματόδρομο, το compact crossover δεν δυσανασχέτησε ούτε στιγμή.back

Πίσω στην άσφαλτο, και καθώς οδεύαμε προς την Αγόριανη, ήταν εμφανές πως το Taigo προσφέρει υψηλά επίπεδα πρόσφυσης και κυρίως ένα φιλικό και ασφαλές οδηγικό περιβάλλον. Η οποιαδήποτε κακοτεχνία του οδοστρώματος φιλτράρεται αποτελεσματικά, επιτρέποντας έτσι στον οδηγό να απολαύσει την διαδρομή, είτε κινείται στον αυτοκινητόδρομο, είτε στον επαρχιακό. Σημειώστε, πως στην πόλη, αλλά και τα στενάκια των ορεινών χωριών, ο περιορισμένος κύκλος στροφής και οι συγκρατημένες εξωτερικές διαστάσεις του χαρίζουν την απαραίτητη ευελιξία.

front

Γραφικό τοπίο, σύγχρονος συνταξιδιώτης

Σε περίπου 3 ώρες από την Αθήνα και με μπόλικα χιλιόμετρα ήδη να έχουν περάσει στο οδόμετρο, φτάσαμε στον προορισμό μας χωρίς το παραμικρό παράπονο. Η Αγόριανη -ή αλλιώς Επτάλοφος όπως ονομάζεται πλέο- αποτελεί έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς κοντά στην Αθήνα. Αν και ντυμένη στα λευκά είναι αδιαμφησβήτητα μαγευτική, ακόμη και έτσι με φθινοπωρινό look, σε καλεί να την εξερευνήσεις. Αφού σβήσαμε τον κινητήρα του Taigo, συνεχίσαμε με τα πόδια για τον καταρράκτη, καταλήγοντας για τον… δικό μας «ανεφοδιασμό»! Φαγητό, και ένας απογευματινός ελληνικός καφές στην κεντρική πλατεία ήταν το καλύτερο boost ενέργειας που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε. Έχοντας μπροστά μας τον δρόμο του γυρισμού, γνωρίζαμε εξαρχής πως το Taigo θα φρόντιζε να μας επιστρέψει στη βάση μας ξεκούραστα…