Alfa Romeo Scarabeo: Πηγή έμπνευσης!

Το ιταλικό πρωτότυπο μαγεύει στην έκθεση “Concept-car. Pure beauty” που πραγματοποιείται στο Musée National de la Voiture στο Compiègne της Γαλλίας

  • -
  • -

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα πρωτότυπα στην ιστορία του αυτοκινήτου, η Alfa Romeo Scarabeo μαγεύει το κοινό στα πλαίσια της έκθεσης “Concept-car. Pure beauty” που πραγματοποιείται στο Musée National de la Voiture στο Compiègne της Γαλλίας. Οι λιτές και αρμονικές γραμμές του concept εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης μέχρι και σήμερα. Η Scarabeo δημιουργήθηκε το 1966 και παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι την ίδια χρονιά. Οι ρίζες του πρωτοτύπου βρίσκονται σε μία ακόμα θρυλική δημιουργία της Alfa Romeo, την Type 33. Ο επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της Alfa Romeo, Giuseppe Busso, «πατέρας» εκτός των άλλων και του θρυλικού κινητήρα της εταιρείας Busso V6, πρότεινε την κατασκευή ακόμα ενός πρωτοτύπου με τον κινητήρα τοποθετημένο στο πίσω μέρος. Αυτό ήταν η Scarabeo, που εκτός από την εξωτερική εμφάνιση ξεχώριζε και λόγω της τοποθέτησης των δύο ρεζερβουάρ καυσίμου στα πλαϊνά μέρη του αμαξώματος.



Οι λιτές γραμμές του αμαξώματος σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στην OSI - Officine Stampaggi Industriali στο Τορίνο, μία εταιρεία της οποίας το σχεδιαστικό τμήμα είχε διάρκεια ζωής μόλις 7 ετών (1960 – 1967), αφού στη συνέχεια το ταλαντούχο προσωπικό της απορροφήθηκε από το Centro Style Fiat το οποίο διοικούσε ο ιδιοφυής Dante Giacosa, «πατέρας» εκτός των άλλων και του θρυλικού Fiat 500. Μετά την ολοκλήρωση της Scarabeo ξεκίνησε και η κατασκευή μιας ανοιχτής έκδοσης, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η μοναδική Alfa Romeo Scarabeo του 1966 ανήκει στη συλλογή της FCA Heritage.

Το Musée National de la Voiture, ιδρύθηκε το 1927 και αποτελεί το αρχαιότερο μουσείο που είναι αφιερωμένο στην αυτοκίνηση. Η έκθεση εστιάζει στα πρωτότυπα μοντέλα, τα οποία από την πρώτη εμφάνιση τους -στα τέλη της δεκαετίας του 1930- αποτελούν μέσο για τους σχεδιαστές και τις εταιρείες για να δοκιμάσουν μηχανολογικές και στιλιστικές λύσεις, αλλά και να εκτιμήσουν την αποδοχή που θα αυτές θα έχουν από το κοινό.