5 HOT INFO ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ PEUGEOT 308

Το καταξιωμένο γαλλικό μικρομεσαίο ανανεώθηκε σχεδιαστικά και αναβαθμίστηκε σημαντικά σε τεχνολογία και ανέσεις, με νέα συστήματα ασφάλειας, αποδοτικότερους κινητήρες και πλουσιότερο εξοπλισμό

  • -
  • -

Νέα δυναμική αποκτά το Peugeot 308, ένα από τα πιο δημοφιλή compact οικογενειακά, με το λανσάρισμα της πλήρως ανανεωμένης έκδοσής του. Με αλλαγές που δεν περιορίζονται μόνο στην εξωτερική του εμφάνιση ή στην όψη της καμπίνας των επιβατών, αλλά συνεχίζονται σε πολύ πιο ουσιαστικούς τομείς, που δεν φαίνονται με… γυμνό μάτι.

Όπως οι κινητήρες, με το νέο 1.5 BlueHDi 130 ίππων και τη βελτιωμένη έκδοση του βενζινοκινητήρα 1.2 PureTech, τα κιβώτια ταχυτήτων, τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Ας δούμε τους 5 βασικούς τομείς που αναβαθμίστηκαν σημαντικά και καθιστούν το 308 μία από τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες προτάσεις της αγοράς.

Όλα τα παραπάνω προστίθενται στην πληθώρα προτερημάτων του 308, τα οποία συνέβαλαν στο να αναδειχθεί κατά το λανσάρισμά του "Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς" για το 2014. 

ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Διαθέσιμο σε hatchback και station wagon αμάξωμα, το νέο 308 εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά. Ο δυναμισμός του γαλλικού hatchback αποτυπώνεται στο φαρδύ καπό που καλύπτει την κάθετη μάσκα, με το λιοντάρι τοποθετημένο κεντρικά και το λογότυπο της Peugeot στο επάνω μέρος.

Τα στοιχεία LED είναι ενσωματωμένα στα κυρίως φωτιστικά σώματα, ενώ οι έντονες ακμές στον μπροστινό προφυλακτήρα τονίζουν το σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου και διαχωρίζουν τις εισαγωγές αέρα σε τρία μέρη. Εντυπωσιακά είναι και τα πίσω φωτιστικά σώματα, με τα τρία κάθετα χαρακτηριστικά στοιχεία που τονίζουν την ταυτότητα του Peugeot 308.

Οι αλλαγές επεκτείνονται σε όλες τις εκδόσεις εξοπλισμού: Access, Active, Allure, GT Line, GT και GTi. Νέες ζάντες αλουμινίου αλλά και πλούσια παλέτα από 10 χρώματα, προσφέρουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες προσωποποίησης του 308.


ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Στο φουτουριστικό εσωτερικό του 308 κυριαρχεί η πρωτοποριακή φιλοσοφία i-Cockpit, με το compact τιμόνι και τον τοποθετημένο ψηλά πίνακα οργάνων που λειτουργεί ως head up display και επιτρέπει στον οδηγό να έχει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις εντός του οπτικού του πεδίου. Στο ανανεωμένο μοντέλο νέες «πινελιές» τονίζουν περισσότερο τη συνολικά premium αίσθηση: η νέα οθόνη αφής για τον έλεγχο όλων των λειτουργιών του αυτοκινήτου, οι καινούριες επενδύσεις στις εκδόσεις Active και Allure, ή ο ανασχεδιασμένος επιλογέας για το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Οι PureTech, βραβευμένοι διεθνώς ως καλύτεροι κινητήρες βενζίνης στην κατηγορία τους, και οι εξαιρετικά οικονομικοί diesel BlueHDi, εξελίχθηκαν ώστε να προσφέρουν ακόμη πιο απολαυστική οδηγική εμπειρία και ταυτόχρονα χαμηλότερη κατανάλωση και επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Με αυτούς τονίζονται ακόμη περισσότερο όσα έχει να προσφέρει η ελαφριά και υψηλής ακαμψίας πλατφόρμα EMP2


Πλήρως εξελιγμένος είναι ο 1.2 PureTech, ο οποίος με τη βοήθεια turbo αποδίδει 130 ίππους, ενώ συνδυάζεται και με ένα καινούριο μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων. Κύρια αλλαγή στον τρικύλινδρο κινητήρα είναι το νέας γενιάς σύστημα άμεσου ψεκασμού καυσίμου, για καλύτερη απόδοση και χαμηλότερη κατανάλωση. Εφοδιάζεται με φίλτρο μικροσωματιδίων (αποτελεσματικότητας άνω του 75%), αλλά και πιο αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου των ρύπων. Σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι πιο οικονομικός κατά 4%. O 1.6 BlueHDi 120 ίππων είναι ταυτόχρονα ισχυρός και οικονομικός, ενώ με εκπομπές CO2 από μόλις 82 gr/km προστατεύει τόσο το περιβάλλον όσο και τον προϋπολογισμό του οδηγού. 

Το νέο 308 κυκλοφορεί και σε σπορ εκδόσεις, την GT 205, με τον 1.6 turbo απόδοσης 205 ίππων και τη θρυλική GTi. Ο 1.6 THP των 270 ίππων χαρίζει επιτάχυνση 0-100 km/h σε μόλις 6 sec, ενώ το χαμηλωμένο κατά 11 mm πλαίσιο και το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης Torsen εξασφαλίζουν ότι το 308 GTi θα ακολουθεί πάντα την τροχιά που επιλέγει ο οδηγός. Στον εξοπλισμό του περιλαμβάνονται επίσης τροχοί 19 ιντσών με ελαστικά Michelin Pilot Super Sport, δισκόφρενα 380 mm εμπρός και 268 mm πίσω, καθώς και σπορ εσωτερικό με μπάκετ καθίσματα. Και όλα αυτά χωρίς να θυσιάζεται η άνεση των επιβατών.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΝΕΣΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το νέο 308 εκμεταλλεύεται όλη τη γκάμα ηλεκτρονικών συστημάτων που έχει αναπτύξει η Peugeot. Τεχνολογίες που κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα του οδηγού και των επιβατών, ενώ ταυτόχρονα τους προστατεύουν από τους κινδύνους που παραμονεύουν στους δρόμους. Ενδεικτικά, ο εξοπλισμός του Peugeot 308 περιλαμβάνει:

Distance Alert: Ειδοποιεί τον οδηγό για κίνδυνο πρόσκρουσης με προπορευόμενο όχημα ή με πεζό.

Active Safety Brake: Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν αντιδράσει τότε ενεργοποιείται αυτόματα το σύστημα πέδησης.

Active Lane Departure Warning: Ανιχνεύει την ακούσια αλλαγή λωρίδας και ειδοποιεί ηχητικά και οπτικά τον οδηγό. Σε ταχύτητες 65-180 km/h, το σύστημα διορθώνει την πορεία του 308 μέσω του τιμονιού.

Driver Attention Warning: Όταν το 308 κινείται επί δύο και πλέον ώρες σε ταχύτητες άνω των 65 km/h, το σύστημα ειδοποιεί οπτικά και ηχητικά τον οδηγό ότι θα πρέπει να κάνει μία σύντομη στάση για να ξεκουραστεί. Η κατάσταση του οδηγού αναλύεται και μέσω σύγκρισης με κάμερα της πορείας του αυτοκινήτου και της λωρίδας κυκλοφορίας.

Automatic Headlamp Control: Μία κάμερα πάνω από το παρμπρίζ αναλύει το φυσικό φωτισμό και αυτόματα ρυθμίζει τα φώτα του 308, χωρίς να τυφλώνει τους οδηγούς των άλλων οχημάτων.

Speed Sign Recognition / Speed Suggestion: Η ίδια κάμερα «διαβάζει» τις πινακίδες με τα όρια ταχύτητας και εμφανίζει την ανώτατη επιτρεπτή ταχύτητα στον πίνακα οργάνων. Το σύστημα λαμβάνει πληροφορίες και μέσω των χαρτών πλοήγησης.

Adaptive Cruise Control  με λειτουργία Stop: Το ραντάρ στο κέντρο του προφυλακτήρα έχει εμβέλεια 150 μέτρων και διατηρεί το 308 σε σταθερή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, σε ταχύτητες έως 180 km/h. Αν το όχημα μπροστά σταματήσει, τότε το σύστημα ακινητοποιεί το Peugeot 308 με ασφάλεια.

Active Blind Spot Monitoring: Το σύστημα ειδοποιεί τον οδηγό για όχημα στο «τυφλό» σημείο των καθρεπτών, σε ταχύτητες από 12 έως 140 km/h.

VisioPark 1: Μία κάμερα στο πίσω μέρος προσφέρει εικόνα 180 μοιρών, την οποία εμφανίζει στην οθόνη αφής. Επιπλέον, οι αισθητήρες στάθμευσης δίνουν στον οδηγό εικόνα περιμετρικά του 308.

Park Assist: Το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης ανιχνεύει ελεύθερες θέσεις (παράλληλες και κάθετες) και στη συνέχεια αναλαμβάνει τις μανούβρες στο τιμόνι. Ο οδηγός ελέγχει το γκάζι, το φρένο και το κιβώτιο ταχυτήτων.


ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Το τελευταίας γενιάς i-Cockpit είναι συμβατό με όλα τα σύγχρονα συστήματα διαχείρισης smartphone. Η λειτουργία Mirror Screen «αντιγράφει» όλες τις εφαρμογές του κινητού τηλεφώνου στην οθόνη αφής. Υποστηρίζει τόσο το Mirror Link όσο και τα πρωτόκολλα Android Auto και Apple CarPlay. Το σύστημα πλοήγησης με χάρτες 3D ελέγχεται μέσω φωνητικών εντολών και είναι συνδεδεμένο με την υπηρεσία ενημέρωσης της κίνησης TomTom Traffic, σε πραγματικό χρόνο.



Το Peugeot 308 βελτιώθηκε σε κάθε τομέα, γεγονός που ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τη θέση του στην μικρομεσαία κατηγορία.