5 αυτοκίνητα στην Ελλάδα που «πάνε μόνα τους»

Μοντέλα που διαθέτουν τεχνολογία ημι-αυτόνομης οδήγησης στον εξοπλισμό τους

  • -
  • -

Θυμάστε κάποτε που ο κλιματισμός ή η οθόνη πολυμέσων υπήρχαν μόνο στις πολύ πλούσιες εκδόσεις των αυτοκινήτων; Το ίδιο θα γίνει σε λίγα χρόνια και με τα συστήματα ημι-αυτόνομης και αυτόνομης οδήγησης, καθώς ο εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Η λίστα με τα μοντέλα που περιλαμβάνουν ανάλογα συστήματα και είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά αυξάνεται διαρκώς. Από αυτή τη λίστα επιλέξαμε πέντε αυτοκίνητα που κάνουν τη ζωή του οδηγού και των επιβατών τους πιο εύκολη και πιο ασφαλή: Τρία μεγάλα premium οικογενειακά και δύο δημοφιλή μικρομεσαία.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι στο στάδιο που βρισκόμαστε η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο. Ο οδηγός θα πρέπει να έχει διαρκώς τα μάτια στο δρόμο και τα χέρια στο τιμόνι.

BMW Σειρά 5

Η έβδομη γενιά της 5 Series φέρει μία σειρά από συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Ανάμεσά τους βρίσκεται το Active Cruise Control (ενεργό σε ταχύτητες έως 210 km/h) το οποίο διατηρεί το αυτοκίνητο σε σταθερή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα αλλά και στο κέντρο της λωρίδας, όπως επίσης το Lane Change Assistant που πραγματοποιεί αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας με ασφάλεια. Και βέβαια, μέσω του κλειδιού ο οδηγός μπορεί να παρκάρει και να ξεπαρκάρει την 5άρα χωρίς να είναι μέσα στο αυτοκίνητο.

Honda Civic

Στη δέκατη γενιά του, το Civic δεν είναι μόνο πιο ποιοτικό και άνετο, αλλά και πιο «έξυπνο» από ποτέ. Η... ομπρέλα Honda SENSING περιλαμβάνει μία σειρά από τεχνολογίες για την αποφυγή κινδύνων στο δρόμο. Το Intelligent Adaptive Cruise Control όχι μόνο κρατά το Civic σε σταθερή απόσταση από το όχημα μπροστά αλλά και προβλέπει το ενδεχόμενο άλλα αυτοκίνητα να κάνουν... σφήνα στη δική του λωρίδα. Επίσης, το Lane Keeping Assist System διατηρεί το Civic στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας με διορθώσεις στο τιμόνι.

Mercedes-Benz E-Class

DRIVE PILOT ονομάζεται το πακέτο ημι-αυτόνομης τεχνολογίας της νέας E-Class. Πέρα από το ρυθμιζόμενο cruise control, το μεγάλο πολυτελές sedan περιλαμβάνει στον εξοπλισμό του το Automatic lane change. Μόλις ο οδηγός ανάψει το φλας και οι αισθητήρες δεν διαπιστώσουν άλλο όχημα δίπλα, η E-Class αλλάζει αυτόματα λωρίδα κυκλοφορίας. Το μοντέλο της Mercedes-Benz προσφέρει επίσης αυτόματο παρκάρισμα με το πάτημα του κλειδιού.

Volkswagen Golf

Στην ανανεωμένη του έκδοση, το Golf περιλαμβάνει συστήματα υποβοήθησης του οδηγού που προέρχονται από τις πολυτελείς κατηγορίες. Το Traffic Jam Assist είναι διαθέσιμο προαιρετικά με το αυτόματο κιβώτιο DSG. Είναι ενεργό μέχρι τα 60 km/h, διατηρώντας το αυτοκίνητο στη λωρίδα του (Lane Assist) και σε σταθερή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα (Adaptive Cruise Control). Σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης αναλαμβάνει το συνεχές «σταμάτα-ξεκίνα».

Volvo S90

Η Volvo ονομάζει IntelliSafe το πακέτο παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας των νέων της μοντέλων. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνεται το σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης Pilot Assist, ενεργό έως τα 130 km/h σε δρόμους με ξεκάθαρη διαγράμμιση. Το S90 διατηρείται σε σταθερή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας, με διορθώσεις στο τιμόνι.