Charlie Cooper: Πώς είναι να μεγαλώνεις μέσα στα ΜΙΝΙ

Στο MINI Festival είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον άνθρωπο που γεννήθηκε μέσα στην «παλιά» ΜΙΝΙ και λατρεύει την καινούργια: τον εγγονό του John Cooper.

  • -
  • -

Όσοι βρεθήκαμε στη διήμερη γιορτή MINI Festival που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο 24-25 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο, είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το παρελθόν και το παρόν της εταιρείας. Τόσο το... άψυχο, αν και αυτή είναι η πλέον ακατάλληλη λέξη για να περιγράψει τα αυτοκίνητα της ΜΙΝΙ, όσο και το έμψυχο! Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε φροντίσει σε αυτή τη γιορτή να παρευρεθεί και ο Charlie Cooper.

Πρόκειται για τον εγγονό του John Cooper, ιδρυτή της Cooper Car Company και ανθρώπου που δημιούργησε το Mini Cooper. O πατέρας του Charlie, ο Michael Cooper, είχε ιδρύσει τη μάρκα John Cooper Works. Σωστά κατάλαβες: Πρόκειται για τον βελτιωτικό οίκο που ευθύνεται για τις κορυφαίες εκδόσεις των σύγχρονων ΜΙΝΙ, από το 2002 και έπειτα, και πλέον έχει εξαγοραστεί από την BMW.

Ποιος είναι ο Charlie Cooper και πώς εμπλέκεται με τη ΜΙΝΙ;

Ο Charlie ξεκίνησε την καριέρα του δουλεύοντας στην John Cooper Works, στο πλάι του πατέρα του, πριν αποφασίσει να ακολουθήσει μία τελείως διαφορετική καριέρα στο μάρκετινγκ. Έχοντας όμως το πάθος για το μηχανοκίνητο αθλητισμό στα γονίδιά του, σύντομα κατάλαβε πως η πορεία του με τη ΜΙΝΙ δεν μπορεί παρά να είναι κοινή.

Έτσι, ενώ προχώρησε και σε άλλα επιχειρηματικά βήματα, έχοντας στο βιογραφικό του μεταξύ άλλων τη δημιουργία και πώληση μιας start-up, είναι πρεσβευτής της MINI από το 2017 και συμμετέχει τακτικά σε αγώνες αυτοκινήτων. Τόσο σε θεσμούς με σύγχρονα αγωνιστικά, όπως το ενιαίο MINI Challenge, όσο και σε αγώνες ιστορικών, όπως το Goodwood Revival.

Charlie Cooper

Πρόσφατα ίδρυσε την Cooper Bike Company, μια εταιρεία που κατασκευάζει ποδήλατα και e-bikes. Συμμετέχει σε projects που βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το MINI E Pacesetter, το Safety Car της Formula E για τη σεζόν του 2021.

Πώς είναι να μεγαλώνει κάποιος ως εγγονός του John Cooper;

Στην απορία για το πώς ένιωθε ως παιδί που είχε για παππού του έναν θρύλο, ο Charlie Cooper επί της ουσίας… δεν έχει απάντηση. Ο παππούς του ήταν χαμηλών τόνων άνθρωπος, που ζούσε μια σχετικά ταπεινή καθημερινότητα και δεν «φώναζε» για τα κατορθώματά του, οπότε ο νεαρός Charlie δεν μπορούσε να κατανοήσει πλήρως το «μέγεθος» του ανθρώπου. Μόνο όταν βρέθηκε στα paddocks κάποιου αγώνα F1 και είδε τον Ron Dennis να αγκαλιάζει τον John Cooper με συγκίνηση, κατάλαβε ότι ο παππούς του ήταν τόσο σημαντική προσωπικότητα της αυτοκίνησης.

Στην κουβέντα που είχαμε το πρωί του Σαββάτου στο MINI Festival, ο Charlie μας περιέγραψε ακόμη την ιδιαίτερη σχέση που είχε ο παππούς του με τον Enzo Ferrari. Όταν ο Cooper αποφάσισε να τοποθετήσει τον κινητήρα στο πίσω μέρος του μονοθεσίου του για τα Grand Prix, ο Enzo τον κορόιδεψε, με τη μετέπειτα γνωστή φράση του «τα άλογα πρέπει να τραβούν την άμαξα, όχι να τη σπρώχνουν». Λίγο καιρό αργότερα όμως, ο Ιταλός μάλλον κατάπιε τη γλώσσα του, όταν ο Jack Brabham κατέκτησε για πρώτη φορά στην Ιστορία το παγκόσμιο πρωτάθλημα με το κεντρομήχανο Cooper T51, το 1959.

Charlie Cooper

Έξω από τις πίστες, στα αυτοκίνητα δρόμου, ο Enzo ήταν από εκείνους που εκτιμούσαν ιδιαίτερα τη δουλειά που είχε κάνει ο Cooper στο λιλιπούτειο Mini της βρετανικής BMC. Τη δεκαετία του ’60 ο ιδρυτής της Ferrari είχε όχι ένα, αλλά δύο Mini Cooper, τα οποία λάτρευε και οδηγούσε συνεχώς.

Πώς ένιωσε η οικογένεια όταν η MINI εξαγοράστηκε από την BMW;

Η πώληση μιας μικρής εταιρείας σε έναν πολυεθνικό γίγαντα δεν προκαλεί πάντα ευχάριστα συναισθήματα στην οικογένεια που έχει ταυτιστεί με αυτή. Ωστόσο, στην περίπτωση των Cooper δεν υπήρχε καμία ανησυχία. Αντίθετα, η πώληση στην BMW εξασφάλισε τη συνέχεια του θρύλου, προσαρμοσμένου με τον καλύτερο τρόπο στα σύγχρονα δεδομένα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Charlie, «αν δεν ήταν η BMW, εγώ σήμερα δεν θα ήμουν εδώ». Το όνομα Cooper θα ήταν απλώς μια ανάμνηση, όπως τόσα άλλα ονόματα από το χώρο του αυτοκινήτου και των αγώνων από τα μέσα του περασμένου αιώνα τα οποία εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο.

Δείτε ακόμη Δοκιμάζουμε το νέο MINI Cooper S

Πώς βλέπει την ηλεκτροκίνηση ο Charlie Cooper;

Σε επίπεδο αγώνων, σαν μια εξαιρετική ευκαιρία. Θεωρεί ότι οι αγώνες αυτοκινήτου θα έχουν πάντα ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από το σύστημα κίνησης που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Όπως φάνηκε με το MINI E Pacesetter, στην εξέλιξη του οποίου είχε εμπλακεί και ο ίδιος, ένα ηλεκτρικό μικρό hatchback μπορεί να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις.

Charlie Cooper

Κι όσο για τα αυτοκίνητα δρόμου, αυτό το ανακάτεμα της τράπουλας που έχει φέρει η ηλεκτροκίνηση, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Άλλωστε και ο παππούς του, ως λάτρης της καινοτομίας και των πειραματισμών για την εύρεση της ιδανικής λύσης για κάθε πρόβλημα, θα ήταν πολύ χαρούμενος στο σημερινό περιβάλλον.

Στον απόηχο του MINI Festival

Μετά από ένα διήμερο γεμάτο ανθρώπους, αυτοκίνητα και χρώματα MINI, μένεις με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο. Οι γερές ρίζες στο παρελθόν αποτελούν έμπνευση για το μέλλον, για κάθε brand. Ειδικά για μια εταιρεία με την ιστορία και την επιρροή της MINI, που με αυτό τον τρόπο ενισχύει τους δεσμούς με τους υπάρχοντες φίλους της, και δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για να αποκτήσει ακόμα περισσότερους. Εις το επανιδείν!