«Πρέπει να λάβουμε γενναία μέτρα στις πόλεις μας»

Ο νέος Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, περιγράφει στο GOCAR τις προτεραιότητες για το σχεδιασμό των σύγχρονων πόλεων

  • -
  • -

Με το όραμα αλλά και την τόλμη του για αλλαγές, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, έχει μεταμορφώσει τα Τρίκαλα στην πιο τεχνολογικά προηγμένη και «έξυπνη» πόλη της Ελλάδας. Εκτεταμένη χρήση του ποδηλάτου, ηλεκτροκίνηση, λεωφορεία χωρίς οδηγό, δίκτυο 5G, προσβασιμότητα στα ΑμεΑ, είναι ορισμένα μόνο από τα project που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Δήμαρχος Τρικκαίων από το Σεπτέμβριο του 2014, είναι εδώ και λίγους μήνες Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Από τη νέα του θέση προσπαθεί να πείσει τους συναδέλφους του ότι οι διαδικασίες για τη μεταμόρφωση των πόλεων απαιτούν ανεξαρτησία από την κεντρική διοίκηση και επιτάχυνση των διαδικασιών.

Συναντήσαμε τον κ. Παπαστεργίου στην ημερίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τον ρωτήσαμε για τις προτεραιότητες που θέτει.

GOCAR: Ποια τεχνογνωσία μπορείτε να μεταφέρετε από τα Τρίκαλα, την πιο… προηγμένη πόλη, στους υπόλοιπους δήμους;

Δημήτρης Παπαστεργίου: Το πιο απλό δεν είναι καν θέμα τεχνογνωσίας, αλλά προσέγγισης και αφορά το διάλογο με την κοινωνία. Το να μιλήσουμε με την κοινωνία, η οποία δεν συμμετέχει τόσο ενεργά όσο θα θέλαμε. Πρέπει όμως να πάρουμε την άποψή της, για οποιεσδήποτε αλλαγές πάμε να κάνουμε στις πόλεις μας. Είτε μικρή είτε μεγάλη πόλη, πρέπει να λάβουμε γενναία μέτρα. Το να αποφασίσουμε να αποθαρρύνουμε τη χρήση του αυτοκινήτου, να δώσουμε χώρο στον πεζό, στο ποδήλατο, στο εμποδιζόμενο άτομο. Αυτά όμως θέλουν την άποψη της κοινωνίας, όχι διότι απαραίτητα θα ακούσεις πάντα στοχευμένες προτάσεις, αλλά γιατί όταν πλέον αντιδράσει η κοινωνία θα μπορείς να πεις «εγώ εδώ ήμουν και σε ρώτησα».    

Το δεύτερο είναι η τεχνολογία. Να μετρήσουμε, να δούμε προοπτικές, να προλάβουμε καταστάσεις. Η κλιματική αλλαγή είναι μπροστά μας και πρέπει να την προλάβουμε. Να τοποθετηθούν αισθητήρες παντού για περιβαλλοντικούς ρύπους, για ύψος στάθμης ποταμών και υδάτων, για θέσεις στάθμευσης. Η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει, με το σκεπτικό «η τεχνολογία για τον άνθρωπο». Αυτές είναι δύο κρίσιμες παράμετροι στο σχεδιασμό των πόλεων.

GOCAR: Αποφάσεις για τις πόλεις μας μπορούν να ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο ή απλά η ΚΕΔΕ έχει συντονιστικό και συμβουλευτικό ρόλο;

Δημήτρης Παπαστεργίου: Η ΚΕΔΕ μπορεί να συμβουλεύσει και να προτείνει, δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Όσον αφορά όμως τη δημόσια διοίκηση, θα πρέπει να τελειώσουμε με την πολυεπίπεδη γραφειοκρατία, όπου κάποιος πάντα ελέγχει κάποιον άλλον. Να αποκτήσουν οντότητα και ανεξαρτησία οι δήμοι, για να κινηθούμε πιο γρήγορα. Προφανώς θα πρέπει να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, αλλά δεν μπορούμε να ελεγχόμαστε π.χ. για ένα STOP που βάζουμε στην πόλη μας. Μόνο έτσι θα προλάβουμε τις απαιτήσεις της εποχής.