Joan Newton Cuneo: Μόνη εναντίον όλων

Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει στις πίστες του Νέου Κόσμου! Σίγουρα δεν έκανε πολλούς φίλους!

  • -
  • -

Ήταν απελπιστικά μόνη σε ένα κόσμο γεμάτο από Gentlemen Racers, για ένα και μόνο λόγο. Ήταν η μοναδική γυναίκα σε μια κοινωνία που το να οδηγείς αυτοκίνητο ήταν ότι πιο ανδρικό υπήρχε! Καταλαβαίνεται ότι απλά δεν είχε θέση σε αυτό το περιβάλλον.

Η Joan Newton γεννήθηκε το 1876 από πλούσια οικογένεια στο Holyoke της Μασαχουσέτης και ήταν η μικρότερη από τις τέσσερις κόρες της οικογένειας. Όπως φαίνεται η οικογένεια πήγαινε για το… αγόρι και επειδή τελικά απέκτησε μόνο θηλυκά, το αποτέλεσμα ήταν η τελευταία να μεγαλώσει σαν αγόρι!

Μετά το γάμος της με τον τραπεζίτη Andrew Cuneo το 1898 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου και απέκτησε το πρώτο της αυτοκίνητο το 1902, που δεν ήτα τίποτα άλλο από ένα ατμοκίνητο Locomobile και αμέσως κάθισε στο τιμόνι απολύοντας τον chauffeur! Το 1905 τη βρήκε στο τρίτο της αυτοκίνητο που ήταν και πάλι ατμοκίνητο, αλλά αυτή τη φορά κατασκευής White.

Ο πρώτο της αγώνας δεν ήταν μακριά και έλαβε μέρος στο Gidden Tour που είχε μήκος 900 μιλίων, φυσικά σε χωματόδρομους! Δεν πήγε όμως και πολύ μακριά γιατί στα 100 μίλια συνάντησε ένα αγωνιζόμενο που είχε χάσει το δρόμο και ερχόταν ανάποδα. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει σε ένα χαντάκι! Αυτό δεν την σταμάτησε, άναψε και πάλι τη φωτιά που είχε σβήσει (είπαμε ατμοκίνητο ήταν το αυτοκίνητο) και συνέχισε! Την επόμενη μέρα ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες! Παρά το γεγονός αυτό, δεν έγινε δεκτή στο club των οδηγών, όπου δεν της επέτρεψαν την είσοδο. Μάλιστα σε πολλούς αγώνες δεν την άφησαν να συμμετάσχει, ενώ στη παραλία της Atlantic City χαριστικά της επέτρεψαν να κάνει δοκιμαστικούς γύρους… μόνη της. Τελικά στον αγώνα τερμάτισε τρίτη!

Το 1908 συνέχισε να αγωνίζεται όπου της επέτρεπαν, αλλά η μεγάλη της στιγμή ήρθε τον Φεβρουάριο του 1909 όταν στο Mardi Gras Auto Carnival πήρε τη δεύτερη θέση πίσω από τον περίφημο Ralph De Palma! Τον επόμενο μήνα η American Automobile Association απαγόρευσε τη συμμετοχή γυναικών στους αγώνες.

Ακολούθησε ένα, όχι και πολύ ευχάριστο διαζύγιο το 1915 και το 1922 μετακόμισε στο Vermont όπου παντρεύτηκε τον παιδικό της έρωτα! Πέθανε το 1934 μετά από μια σύντομη, αλλά άγνωστη, ασθένεια σε ηλικία μόλις 58 ετών ξεχασμένη από όλους!