Ο θάνατος στο τιμόνι, ταιριάζει στο Hollywood

Το κέντρο του κόσμου θέλει το μερίδιό του. Απαιτεί την πληρωμή του όσο ακριβή και αν είναι. Θέλει τα πρωτοσέλιδα για να ζήσει το μύθο του

  • -
  • -

Η δόξα είναι ένα πολύ ακριβό «πράμα»! Όμως είναι και ο μόνος τρόπος για να περάσεις άφθαρτος στην αιωνιότητα. Μπορείτε να φανταστείτε τον James Dean γέρο, την Jayne Mansfield γιαγιά; Όχι, ποτέ! Δεν μπορεί να γίνει αυτό, το Hollywood θέλει το μύθο του ζωντανό στην αιωνιότητα. Τον “επαναστάτη” πάντα επαναστάτη με δερμάτινο μπουφάν και αρυτίδωτο. Την “ξανθιά βόμβα” πάντα έτοιμη να σε πυροβολήσει με τα “μπαζούκα” της! Την “παγωμένη ομορφιά” της Grace… άγαλμα. Και φυσικά τον “κοντράκια” να πηγαίνει με το πλάι για να συναντήσει το τέλος του! Έτσι πρέπει να τους ξέρουμε, έτσι πρέπει να τους θυμόμαστε, έτσι πρέπει να τους λατρεύουμε, σταματημένους στο χρόνο να αιωρούνται πέρα από το καλό και το κακό, πέρα από το τα πρέπει, πέρα από τα χρόνια που αφήνουν τα σημάδια τους σε εμάς τους υπόλοιπους θνητούς. Η εικόνα πρέπει να μείνει παγωμένη στην οθόνη για να είναι το σημείο αναφοράς, γιατί θα πρέπει να υπάρχει αρχή, ακόμα και αν δεν υπάρχει τέλος. Η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής παράλληλων κόσμων μισεί μόνο ένα πράγμα, την ίδια την πραγματικότητα και για να την ξεπεράσει αναζητά την υπέρβαση, που μόνο ο θάνατος μπορεί να αναπαράγει στο μεταφυσικό. Γιατί μόνο η ανυπαρξία του θανάτου μπορεί να σε ανάγει σε άυλο και άφθαρτο σημείο αναφοράς.

Οι ήρωες πρέπει πάντα να ζουν στην αιωνιότητα άφθαρτοι, αιώνια πρότυπα. Ο θάνατος ταιριάζει στο Hollywood, ειδικά όταν σε βρίσκει σε ένα αυτοκίνητο γιατί τότε είναι το δέος του σοκ που μεγεθύνει την έκσταση. Το ξαφνικό και το αναπάντεχο απλά πολλαπλασιάζουν το δέος!

 

Grace Kelly (1929-1982)

Η πιο παγωμένη ομορφιά, η κούκλα χωρίς ένα ψεγάδι. Ποτέ κανείς δεν κατάλαβε γιατί παντρεύτηκε τον «βάτραχο-πρίγκιπα» Rainier του Μονακό. Ίσως για να ξεφύγει από το Hollywood και τη κακή επιρροή που είχε πάνω της! Το 1953 είχε γίνει γνωστή με το ‘Mogambo’, αλλά σε ηλικία μόλις 26 ετών τα παράτησε όλα για τον πρίγκιπά της. Ο Alfred Hitchcock θα περιγράψει τον γάμο με το σύνηθες σκωπτικό-ειρωνικό ύφος του: “Είμαι πολύ χαρούμενος που η Grace βρήκε ένα τόσο καλό ρόλο να παίξει!”. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1982 ενώ οδηγούσε, με τη κόρη της Stefanie με κατεύθυνση το Μονακό, είχε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του Rover P6 και να πέσει στο γκρεμό. Ανασύρθηκε σοβαρά τραυματισμένη από τα συντρίμμια και ξεψύχησε την επόμενη μέρα στο νοσοκομείο. Ήταν 52 ετών. Η κόρη της Stefanie είχε υποστεί μόνο μικροτραύματα. Τραγική ειρωνεία: Η Kelly πολύ σπάνια οδηγούσε, είχε σοφέρ. Όμως εκείνη την ημέρα γυρίζοντας από την θερινή κατοικία στο Roc Agel το αυτοκίνητο ήταν γεμάτο με ρούχα και ο οδηγός δεν… χωρούσε!

 

 

James Dean (1931-1955)

Ο ‘original επαναστάτης’, ένα λυπημένο χαμόγελο που θα άλλαζε μια ολόκληρη γενιά! Ζούσε γρήγορα, όλα τα έκανε βιαστικά λες και ήθελε να προλάβει. Πέρασε στην αιωνιότητα έχοντας στο ενεργητικό του μόλις τρεις κινηματογραφικές ταινίες-σταθμούς: ‘Επαναστάτης χωρίς αιτία’, ‘Ανατολικά της Εδέμ’ και ‘ο Γίγας’. Άλλωστε είναι και ο μοναδικός ηθοποιός που έχει κερδίσει βραβεία καλύτερης ηθοποιίας μετά θάνατον! Άρχισε με μια Triumph T110 και συνεχίστηκε με ένα MG TD. Το 1955 απέκτησε μια Porsche Speedster και κέρδισε το αγώνα στο Palm Springs, αλλά το κινηματογραφικό στούντιο του απαγόρευσε να συμμετάσχει σε αγώνες. Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε και επρόκειτο να συμμετάσχει στο Salinas την 1η Οκτωβρίου του 1955. Δεν εκκίνησε ποτέ γιατί στις 30 Σεπτεμβρίου σκοτώθηκε στο δρόμο για τον αγώνα με Porsche 550 Spyder. Στο δρόμο 466 για το Paso Robles στις 5:45 μ.μ. χτύπησε σχεδόν μετωπικά με το Ford Tudor του Cal Poly που εκείνη την ώρα έστριβε με κατεύθυνση το Fresno. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος. Ήταν μόλις 24 ετών.

 

 

Jayne Mansfield (1933-1967)

Ήταν το αρχέτυπο κορίτσι του Playboy, η “ξανθιά βόμβα” και ο μεγάλος αντίπαλος της Marilyn. Η απόλυτη αρσενική πλατινέ φαντασίωση με τις θανατηφόρες καμπύλες. Δεν θα τη χαρακτήριζε κανείς ως μεγάλη ηθοποιό ήταν όμως η ντίβα που οριοθέτησε τη γυναίκα τη δεκαετία του 50’. Οι κινηματογραφικές της ταινίες ήταν λίγες, αλλά κατάφερνε για ευνόητους λόγους να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε πέντε παιδιά, όμως το χάρισμά της ήταν… το βλέπετε. 46DD παρακαλώ, πριν ανακαλυφθεί η σιλικόνη! Όταν εμφανιζόταν στα nightclub του Las Vegas το εβδομαδιαίο κασέ της ήταν 35.000 δολάρια, σημερινά 276.000! Ήταν 2:30 το πρωί της 29ης Ιουνίου 1967. Η Jayne με τον εραστή της Sam Brondi και τον οδηγό της κάθονταν στο εμπρός κάθισμα, με τα τρία παιδιά της και τα 4 τσιουάουα στο πίσω. Κατευθύνονταν στη Νέα Ορλεάνη. Ένα τρακτέρ με ρυμούλκα χωρίς φώτα βρέθηκε στο δρόμο τους και η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη. Και οι τρείς που βρίσκονταν στο εμπρός κάθισμα σκοτώθηκαν επιτόπου. Ήταν σε ηλικία 34 ετών.

 

 

Paul Walker (1973-2013)

Η πιο πρόσφατη απώλεια του Hollywοod σε αυτοκινητιστικό είναι το Νοέμβριο του 2013. Και είναι πραγματική ειρωνεία, ή μήπως όχι; Ο ‘mr. Fast and Furious’ να χάσει τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα! Και όμως, η ζωή παίρνει περίεργες στροφές. Ήταν κόντρα;… Μπορεί, αλλά σίγουρα απειρία δεν ήταν γιατί ο Roger Rodas που βρισκόταν στο τιμόνι κάθε άλλο παρά πρωτόβγαλτος οδηγός ήταν. Άλλωστε και το αυτοκίνητο ήταν ό,τι καλύτερο, γιατί μια Porsche GT κάθε άλλο παρά ένα ευκαταφρόνητο όπλο είναι για το δρόμο. Ναρκωτικά δεν βρέθηκαν, αλλά το πόρισμα της αστυνομίας ήταν αποκαλυπτικό. Κατά τη σύγκρουση το αυτοκίνητο κινούνταν με ταχύτητα 160 km/h και κόπηκε στη μέση. Μάλιστα κάποια συντρίμμια καρφώθηκαν στο πρώτο όροφο παρακείμενου κτιρίου! Κανείς δε θα μπορούσε να επιζήσει από μια τέτοια καταστροφή. Το “bud boy-good boy” που ήταν ο ρόλος του Walker διακόπηκε απότομα, το Hollywood δικαίωσε την ιστορία του και εμείς χάσαμε μερικές αχτύπητες σκηνές δράσης.