Από τον ΚΙΤΤ στη CES

Στο κοντινό μέλλον, το αυτοκίνητο θα αντιλαμβάνεται, θα προσαρμόζεται στα συναισθήματά μας και θα κάνει το αόρατο, ορατό!

  • -
  • -

Το είχαμε δει δεκαετίες πριν στην TV και θα έπρεπε να το περιμένουμε. Το τσουνάμι τεχνολογίας που μεταμορφώνει το αυτοκίνητο σταδιακά, από ένα απλό μέσο μετακίνησης και ευχαρίστησης, σε ένα αυτόνομο όχημα που σκέφτεται, αποφασίζει, ενεργεί και κινείται με τη δική του νοημοσύνη. Το είχαμε δει να έρχεται ήδη από το 1982. Ποιος δεν θυμάται τον ΚΙΤΤ; Το ευφυέστατο Pontiac Trans-Am με υπερσύγχρονη τεχνολογία, ραντάρ και μικροσένσορες. Με τη φωνή του William Daniels άνοιγε διάλογο με τον Michael Knight, κατά κόσμον David Hasselhoff, έβαζε εμπρός μόνος του και πήγαινε όπου του έλεγε ο συνεργάτης και ενίοτε οδηγός του και έπιανε τους κακούς με τις αμέτρητες δυνατότητες και συστήματα που διέθετε.

Κι όμως, οι εξελίξεις πάνε ακόμη πιο μακριά. Το μελλοντικό αυτοκίνητο θα αντιλαμβάνεται και θα προσαρμόζεται στα συναισθήματά μας, θα μετατρέπει την καμπίνα του σε αίθουσα προβολής ταινιών, θα ελίσσεται μέσα στο αστικό αλαλούμ με τη χάρη μιας σαρδέλας μέσα στο κοπάδι της, θα περπατάει και θα σκαρφαλώνει σε χαλάσματα και συντρίμμια, θα κάνει το αόρατο, ορατό! Αμφιβάλλετε; Δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στις καινοτομίες που έδειξαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στο Consumer Electronics Show.
Η τεχνολογία δεν είναι απλώς ένα σημαντικό κομμάτι των σύγχρονων αυτοκινήτων. Είναι το κυρίαρχο συστατικό τους. Και όσο αυτό μεγαλώνει, όσο η αυτοκίνηση οδεύει προς ένα ηλεκτρικό, κοινόχρηστο, αυτόνομο μέλλον, τόσο οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις εταιρίες τεχνολογίας. Και όπως μου είπε πρόσφατα υψηλά ιστάμενο στέλεχος εταιρίας, ο κίνδυνος είναι σε λίγα χρόνια οι αυτοκινητοβιομηχανίες, από πελάτες των εταιριών τεχνολογίας που είναι σήμερα, να γίνουν προμηθευτές τους! Να προμηθεύουν δηλαδή το όχημα-πλατφόρμα, όπου στη συνέχεια θα εφαρμόζονται συστήματα και τεχνολογίες.

Εμείς στο GOCAR, σε κάθε περίπτωση θα είμαστε εδώ, να παρακολουθούμε την αλματώδη τεχνολογική ανάπτυξη που συντελείται, για να σας ενημερώνουμε και να ζήσουμε μαζί το μαγευτικό μέλλον της αυτοκίνησης. Αρκεί αυτό να περιλαμβάνει και τιμόνι!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΗΣ "START ENGINE"