- OPEL
- MERIVA (2006)
Τιμές - Εκδόσεις
(PS)Επιτάχυνση
0-100km/h
(sec)Μέση κατανάλωση
(lt/100km)Εκπομπές CO2
(gr/km)Βάρος
(kg)

Ταυτότητα
To Meriva καταφέρνει και προσφέρει το κάτι παραπάνω στην κατηγορία των μικρών πολυχρηστικών, με άνετους χώρους, ποιότητα και έναν από τους δυνατότερους κινητήρες 1,6 λίτρου.
Με οικογενειακό προσανατολισμό το Meriva, διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που επιζητά ένας οδηγός, σε ότι αφορά την ευρυχωρία και την άνεση. Επιπλέον, οι συμπαγείς διαστάσεις του, βοηθούν το μεσαίο πολυμορφικό και στις αστικές μετακινήσεις. Η έκδοση OPC προσφέρει τις επιδόσεις και την σπορτίφ συμπεριφορά για τους πιο απαιτητικούς.
Σχεδίαση-Χώροι
Το Meriva είναι το μόνο αυτοκίνητο της Opel που μπορεί να …παραπονεθεί για την εμφάνιση του. Με την νέα γενιά να μην έχει παρουσιαστεί ακόμα, το γερμανικό πολυμορφικό διαθέτει συντηρητική σχεδίαση, αντιστρόφως ανάλογη με τα υπόλοιπα μοντέλα της φίρμας.
Ο εσωτερικός διάκοσμος, ακολουθεί το ίδιο μοτίβο, με τις δίχρωμες επενδύσεις στα καθίσματα και το σχετικά μοντέρνο πίνακα οργάνων, να ξεχωρίζουν. Η ποιότητα κατασκευής παρά τα σκληρά πλαστικά είναι αρκετά καλή, όπως και η συναρμογή. Οι χώροι είναι δυσανάλογοι των διαστάσεων του, όντας από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του αυτοκινήτου. Το σύστημα Flex Space, που αποτελεί το κύριο γνώρισμα του, μεταβάλλει εύκολα την εσωτερική διαμόρφωση, ανάλογα με τις ανάγκες.
Έτσι, το Meriva μπορεί να μεταμορφωθεί από 5θέσιο σε αυτοκίνητο μιας μόνο θέσης (του οδηγού), χάρη στην πλήρη αναδίπλωση των συρόμενων καθισμάτων. Είναι επίσης, ιδιαίτερα εύχρηστο και πρακτικό για τις αστικές μετακινήσεις, αν και λείπουν ορισμένες επιπλέον θέσεις για μικροαντικείμενα. Αντ΄ αυτών φέρει ηλεκτρικό διακόπτη για το πορτ μπαγκάζ, ένα αντίστοιχα καινούριο σύστημα car-kit με Bluetooth για το τηλέφωνο και ένα επίσης νέο σύστημα φωτισμού για τη νύχτα.
Το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 350 λίτρα, ωστόσο ένας επιπλέον χώρος κάτω από το δάπεδο, αυξάνει το διαθέσιμο όγκο του στα 415 λίτρα. Η έκδοση OPC διαφέρει αισθητικά, λόγω των αεροδυναμικών βοηθημάτων και των μεγάλων ζαντών αλουμινίου. Τα μπάκετ καθίσματα, το τριάκτινο τιμόνι, οι αλουμινένιες λεπτομέρειες, προσδίδουν πιο δυναμικό και σπορτίφ στιλ, χωρίς φυσικά να λείπει η πρακτικότητα και η ευρυχωρία.
Τεχνολογία
Οι κινητήρες που τροφοδοτείται είναι οι γνωστοί 1,4, 1,6 και 1,8 λίτρου, τεχνολογίας Twinport. Το μηχανικό σύνολο 1,4 λίτρου αποδίδει 90 ίππους, το 1,6 105 και 180 ίππους και το 1,8 λίτρου, 125 ίππους. Η ιδανική λύση για τους ενδιαφερομένους είναι φυσικά ο 1,6 με τους 180 ίππους και τα 230Nm ροπής. Το συγκεκριμένο σύνολο παρέχει άφθονη ισχύ σε όλο το φάσμα των στροφών, εκτοξεύοντας το σχετικά ελαφρύ αμάξωμα από στάση στα 100 km/h σε 8,2 sec.
Οι αναρτήσεις, όπως και το αμάξωμα, έχουν υποστεί τις κατάλληλες μετατροπές, ενώ η δύναμη περνάει στους εμπρόσθιους τροχούς μέσω μηχανικού κιβωτίου έξι σχέσεων, έχοντας καλή αίσθηση και κλιμάκωση. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εκδόσεις, δεν είναι ικανές να κινήσουν με άνεση το αυτοκίνητο, ειδικά αυτή με τον μικρότερο κινητήρα, παρότι έχουν πολιτισμένη λειτουργία. Σε αυτό συμβάλλει και το κιβώτιο πέντε σχέσεων με την αραιή κλιμάκωση του. Ωστόσο, λόγω της τεχνολογίας Twinport, έχουν αρκετά χαμηλή κατανάλωση.
Στο δρόμο
Το ελαφρύ σύστημα διεύθυνσης και η μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης, εξασφαλίζουν άνετες διαδρομές και ευελιξία σε κίνηση μέσα στην πόλη. Στον αυτοκινητόδρομο, κινείται με σταθερότητα απορροφώντας τις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Σε πιο γρήγορους ρυθμούς κίνησης εμφανίζει φαινόμενα υποστροφής, με την κλίση στις στροφές να είναι αυξημένη, αλλά χωρίς να φοβίζει τον οδηγό. Το μέτριο σε αίσθηση κιβώτιο ταχυτήτων και η αραιή κλιμάκωση , δεν βοηθά στις γρήγορες αλλαγές αλλά σε συνθήκες ταξιδιού με ήπιες ταχύτητες δεν πρόκειται να προβληματίσει τον οδηγό. Το OPC με τους 180 ίππους έχει πιο σπορτίφ συμπεριφορά, αλλά όχι τόση ώστε να αμελεί την φιλοσοφία του αυτοκίνητου. Οι αναρτήσεις είναι πιο σκληρές και μπορεί να κουράσουν λίγο μετά από πολύωρο ταξίδι. Το τιμόνι είναι πιο βαρύ και έχει καλύτερη αίσθηση στις υψηλές ταχύτητες, η κλίση είναι περιορισμένη και το κιβώτιο ταχυτήτων έχει ικανοποιητική αίσθηση. Επιταχύνεται γρήγορα, οι προσπεράσεις δεν είναι κάτι δύσκολο και ακόμα και στα 150 km/h είναι σταθερό και έχει αρκετή δύναμη.
Συμπέρασμα
Το Meriva είναι μια από τις πιο αξιόλογες λύσεις για όσους ζητούν ένα πολυμορφικό με συμπαγείς διαστάσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο εύκολα μέσα στην πόλη, όσο και σε ταξίδια. Η έκδοση OPC δίνει μια ακόμα επιλογή για όσους επιθυμούν ένα πιο γρήγορο και με σπορτίφ χαρακτήρα αυτοκίνητο, αυτής της κατηγορίας.
Χρηματοδότηση
€2.500 για τις εκδόσεις 1.4 Enjoy & 1.4 Fashion.
€3.000 για τις εκδόσεις 1.6 Enjoy & 1.6 Fashion.
Δοκιμές

Δοκιμή Opel Grandland 1.2T 136 PS Hybrid: Restart
Πως μπορείς να ξεχωρίσεις σε μια κατηγορία οχημάτων που βρίθει ανταγωνιστικών προτάσεων; Ίσως ένα όμορφο design πάνω σε μια δοκιμασμένη συνταγή να είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας.

Δοκιμή Opel Astra Electric: Smooth operator
Το Astra ενστερνίζεται το μέλλον και περνά για πρώτη φορά στην ηλεκτρική πλευρά της αγοράς, προσαρμόζοντας την προσωπικότητα του σε μία πλήρως εξηλεκτρισμένη υλοποίηση.

Δοκιμή Opel Corsa 1.2 Hybrid 100 PS: Ήπια υβριδικό που καίει 4,5lt/100km
Το Corsa μπορεί να ανανέωσε την εμφάνιση του πρόσφατα, αλλά ο εμπλουτισμός της γκάμας με τα ήπια υβριδικά σύνολα των 100 και 136 ίππων αποτελεί το αδιαμφησβήτητο “level up”!

Δοκιμή Opel Mokka 1.2 Turbo 136 PS: Profit!
Ένα μικρό κέρδος 6 ίππων είναι ο απολογισμός της αναβάθμισης για τον τρικύλινδρο 1.2 Turbo βενζίνης του Opel Mokka, ο οποίος πλέον αποδίδει 136 ίππους, έναντι των 130.

Δοκιμή Opel Corsa 1.2 100PS AT8: Επικαιροποίηση!
Το Opel Corsa, ο διαχρονικός πρωταγωνιστής στα σούπερμινι, ανανεώθηκε σχεδιαστικά και τεχνολογικά, ακονίζοντας τα μαχαίρια του για τη μάχη στην πλέον ανταγωνιστική κατηγορία.

Δοκιμή Opel Grandland GSe e-AWD 300 PS: Χρησμός
Plug-In Hybrid C-SUV, σπορ μοντέλο 300 ίππων ή πρακτικό τετρακίνητο οικογενειακό; Όλα μαζί λέει η Opel με το Grandland GSe, αφήνοντας θολά τα όρια για να το ερμηνεύσει κάθε ένας, όπως θέλει.

Δοκιμή Opel Astra GSe Plug-in Hybrid 225 PS e-EAT8: To νέο GSi
Το «i» έγινε η «e», και τόσο απλά το φημισμένο αρκτικόλεξο που κοσμούσε στο παρελθόν μερικά από τα πιο… «εύγευστα» Opel, επιστρέφει στο προσκήνιο!
