Δοκιμή Opel Corsa 1.2T 100 PS 40 Years: Γιορτάζοντας την επιτυχία

Με αφορμή τα 40 χρόνια από την κυκλοφορία της πρώτης γενιάς Corsa, η Opel λανσάρει μία νέα έκδοση εξοπλισμού για να γιορτάσει την επιτυχία του του διαχρονικού της μοντέλου η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

  • -
  • -
Ισχύς100 PS
Ροπή205 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h9,9 sec
Μέση κατανάλωση (WLTP)5,4 lt/100km
Εκπομπές CO2 (WLTP)118,0 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά
Το Corsa έκλεισε τα δεύτερα "άντα" και η Opel το γιορτάζει με μία επετειακή έκδοση που δεν της λείπει τίποτα!

Κάνεις δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιτυχία του supermini της Opel. Το Corsa έχει χαράξει μία άκρως εντυπωσιακή πορεία στην αγορά των compact μοντέλων, από την κυκλοφορία της πρώτης γενιάς του το 1982, μέχρι και σήμερα, σημειώνοντας πάνω από 14 εκατομμύρια πωλήσεις. Αν και πλέον βρισκόμαστε στην 6η γενιά του, η απήχησή του δεν φαίνεται να έχει μειωθεί ούτε στο ελάχιστο, μιας και ήταν το best-seller της ελληνικής αγοράς για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Το 2022 γιόρτασε τα 40α του γενέθλια και η εταιρεία θέλησε να τιμήσει αυτή την επέτειο δημιουργώντας μία νέα έκδοση με την ονομασία «40 Years».

Περιποιημένο και πλούσια εξοπλισμένο

Στο εξωτερικό η συγκεκριμένη έκδοση του Corsa αφορά μόνο το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Corsa-e και θα παραχθεί σε μόλις 1.982 κομμάτια. Περιλαμβάνει στοιχεία όπως η απόχρωση Rekord Red η οποία παραπέμπει στο κόκκινο χρώμα που έφερε η πρώτη γενιά του μοντέλου, ενώ στο εσωτερικό μπροστά από τον συνοδηγό υπάρχει και μία πλακέτα με τον αριθμό “40” και τον αντίστοιχο αριθμό της μονάδας από τα 1.982 αυτοκίνητα. Επιστρέφοντας όμως στην Ελλάδα και στο αυτοκίνητο που οδηγούμε εδώ, ο ελληνικός αντιπρόσωπος κινήθηκε διαφορετικά, επιτρέποντας σε μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού να αποκτήσει την επετειακή έκδοση «40 Years». Πρόκειται για ένα νέο πακέτο εξοπλισμού το οποίο τοποθετείται στο ίδιο τιμολογιακό επίπεδο με την έως σήμερα κορυφαία έκδοση GS Line, και προσφέρεται με κινητήρα βενζίνης 1.2 με 100 PS, με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή με αυτόματο 8 σχέσεων.

Εξωτερικά, η έκδοση ξεχωρίζει από την διχρωμία της μαύρης οροφής, τα μαύρα καλύμματα καθρεπτών, το χρώμιο στο περίγραμμα των παραθύρων με τα σκούρα κρύσταλλα και τις ζάντες αλουμινίου των 17 ιντσών. Από εκεί και πέρα, το υπόλοιπο αυτοκίνητο είναι το γνώριμο Corsa 6ης γενιάς, συνδυάζοντας τις μοντέρνες κουπέ γραμμές με μία ώριμη συνολικά εμφάνιση που ξεχωρίζει, χωρίς να «φωνάζει» υπερβολικά.

Opel Corsa 40 Years

Περνώντας στο εσωτερικό, η κομψότητα και η αισθητική που μας είχαν κερδίσει από την πρώτη γνωριμία με το γερμανικό supermini, παραμένουν ως είχαν. Μπροστά από τον οδηγό ο ψηφιακός πίνακας οργάνων που έχουμε δει και σε άλλα μοντέλα της μάρκας μαζί με την οθόνης αφής των 7 ιντσών του στάνταρ εξοπλισμού για το infotainment, δίνουν την απαραίτητη ποσότητα τεχνολογίας που χρειάζεται. Η γενικότερη οδηγοκεντρική αρχιτεκτονική με την ελαφριά κλίση της κεντρικής κονσόλας προς τον οδηγό και η ραφιναρισμένη τοποθέτηση των πλαστικών χαρίζουν μία αίσθηση ποιότητας που είναι πάντα ευπρόσδεκτη, ειδικά σε ένα μοντέλο της supermini κατηγορίας.

Δείτε ακόμα Δοκιμάζουμε 3 diesel supermini - Ποιο προτιμάς;

Οι χώροι είναι οι ικανοποιητικοί, με το αμάξωμα των 4.060 mm να προσφέρει αρκετό χώρο για τέσσερις επιβάτες, αλλά και μερικές αποσκευές, καθώς ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 309 lt. Τα εμπρός καθίσματα ρυθμίζονται και καθ’ ύψος, ενώ ο οδηγός δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να βρει την ιδανική θέση οδήγησης. Το κάθισμα κατεβαίνει αρκετά χαμηλά και είναι αναπαυτικό ακόμη και στην πολύωρη χρήση, ενώ το όμορφο δερμάτινο τιμόνι έρχεται αρκετά έξω ώστε να μπορούν να βολευτούν άτομα με κάθε λογής σωματότυπο. Πάντως, επιβάτες με ύψος μέχρι και 1,80 m βρίσκουν επαρκή το χώρο τόσο εμπρός όσο και ακριβώς πίσω τους, αν δοκιμάσουν να αλλάξουν ρόλους. Η μοναδική ένσταση για τους πίσω είναι τα στενό άνοιγμα στις πόρτες.

Ευχάριστο, οικονομικό και με ψυχή

Στο δρόμο, το Corsa «40 Years» παραμένει το ίδιο ικανοποιητικό με πριν και αυτό μόνο καλό είναι. Η πλατφόρμα CMP (Common Modular Platform) είναι το βασικό στοιχείο που χάρισε στο Corsa 6ης γενιάς ένα ελαφρύτερο, αλλά ταυτόχρονα πιο στιβαρό πλαίσιο. Αυτό προκύπτει φυσικά από τη χρήση κραμάτων υψηλής και υπερυψηλής αντοχής, για την εξασφάλιση υψηλής ακαμψίας, με εξαιρετικά αποτελέσματα και στην μείωση του βάρους, που δεν προέκυψε βέβαια μόνο από την πλατφόρμα. Συγκριτικά µε τον προκάτοχό του είναι 108 kg ελαφρύτερο, αφού ζυγίζει στην βασική του έκδοση μόλις 980 kg, μια μείωση της τάξεως του 10% περίπου. Βάρος έχει εξοικονομηθεί και από αλλού (κινητήρα, καπό, καθίσματα, κ.ά.), όμως στο πλαίσιο χρεώνεται η βασική δίαιτα.

Opel Corsa 40 Years

γλυκά
  • Εμφάνιση
  • Εξοπλισμός
  • Θέση οδήγησης
  • Κινητήρας-Κιβώτιο
  • Οικονομία
  • Οδική συμπεριφορά
ξινά
  • Άνοιγμα πίσω θυρών
  • Ορατότητα πίσω

Κάτω από το καπό, ο 1.200άρης υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας βενζίνης αποδίδει 100 ίππους και 205 Nm ροπή, ενώ στην περίπτωση μας συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Πρόκειται για ένα σύνολο που κατά την άποψη μας ταιριάζει πολύ στον χαρακτήρα του μικρού Corsa, καθώς χαρίζει ικανοποιητικότατες επιδόσεις χωρίς το τίμημα της υψηλής κατανάλωσης. Στα χαρτιά, ο κατασκευαστής δηλώνει πως το γερμανικό supermini μπορεί να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 100 km/h σε 9,9 sec, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 194 km/h.

Στην πραγματικότητα αυτό που αντιλαμβάνεται ο οδηγός είναι ένα σπιρτόζικο σύνολο το οποίο τραβά με όρεξη από χαμηλά και που θα ταξιδέψει άνετα και οικονομικά με 140 km/h, χάρη στη σωστή κλιμάκωση του κιβωτίου των 6 σχέσεων με την ευχάριστη αίσθηση και τις ελαφρώς μεγάλες διαδρομές. Από πλευράς κατανάλωσης, η Opel δηλώνει πως το Corsa με τον συγκεκριμένο συνδυασμό κινητήρα-κιβωτίου καίει 5,1 lt/100 km. Τιμή καθόλου υπερβολική καθώς μετά από αρκετά χιλιόμετρα με το Corsa σε πόλη, εθνική και επαρχιακό, είδαμε 5,7 lt/100 km με μηδενική προσπάθεια.

Δείτε ακόμα Να επιλέξω Opel Corsa βενζίνη 1.2, diesel 1.5 ή ηλεκτρικό;

Σε συνθήκες αστικού δικτύου οι μαζεμένες διαστάσεις και ο ελαφρύς συμπλέκτης λειτουργούν ως σύμμαχοι, κάνοντας τις μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης εύκολη υπόθεση. Η ανάρτηση φιλτράρει την πλειοψηφία των κακοτεχνιών του οδοστρώματος, με τους τροχούς 17 ιντσών να αποτελούν ίσως την χρυσή τομή μεταξύ εντυπωσιακής εμφάνισης, άνεσης και οδικής συμπεριφοράς. Στον αυτοκινητόδρομο ο αεροδυναμικός συντελεστής Cd 0,29 χαρίζει το ήσυχο ταξίδι στο οποίο ελπίζαμε, ενώ το μοτέρ δείχνει πως δεν ζορίζεται στις υψηλότερες ταχύτητες. Η στιβαρή αίσθηση προσδίδει μία αίσθηση ηρεμίας, ενώ στοιχεία του εξοπλισμού όπως το Cruise Control επιτρέπουν την πραγματοποίηση εκατοντάδων χιλιομέτρων ξεκούραστα.

Opel Corsa 40 Years

Στον επαρχιακό τώρα, το Corsa αναδεικνύει τα δυναμικά του χαρακτηριστικά. Η χαμηλή θέση οδήγησης επιτρέπει στον οδηγό να εναρμονιστεί ακόμη καλύτερα με το πλαίσιο το οποίο δείχνει πρόθυμο στην πιο σβέλτη οδήγηση. Το μπροστινό είναι αρκετά άμεσο όταν ανέβει ο ρυθμός, με μοναδικό παράπονο την περιορισμένη πληροφόρηση από το τιμόνι. Οι κλίσεις είναι περιορισμένες και δεν επηρεάζουν την ουσία της συμπεριφοράς. Ουδέτερο συνολικά, χωρίς υπερβολές από αντιδράσεις εμπρός ή πίσω, αφήνει στον οδηγό την αίσθηση ότι δεν χρειάζεται να συμβιβάσει το ρυθμό του, έχοντας συμμάχους μια σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση και φρένα που δεν δείχνουν σημάδια αδυναμίας.

συμπέρασμα

Το Corsa αποτελεί σίγουρα μία από τις πιο επιτυχημένες σελίδες στην ιστορία της Opel και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν. Το κοινό το αγάπησε για την χρηστικότητα, την ευκολία και την οικονομία που προσφέρει και η έκδοση «40 Years» αποτελεί έναν εορτασμό όλων αυτών. Ποιοτική, πλούσια εξοπλισμένη και εντυπωσιακή σε εμφάνιση, ταιριάζει άψογα στον χαρακτήρα του Corsa και αναδεικνύει όλα όσα μας έκαναν να το συμπαθήσουμε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...