Opel Astra GTC 1.6 Turbo

Πορεία προς τα άστρα!

  • -
  • -
Ισχύς180 PS
Ροπή230 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h8,3 sec
Κατανάλωση μ.κ.7,2 lt/100km
Εκπομπές CO2168 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Το GTC δεν υπηρετεί απλός την ανάγκη για ένα 3θυρο Astra,  ξετυλίγοντας τον σπορ εαυτό του σε κάθε πτυχή που θα το προσεγγίσεις

γλυκά
  • Δυναμική εμφάνιση
  • Οδική συμπεριφορά
  • Πρακτικότητα-Χώροι
  • Πλούσιος εξοπλισμός

 

ξυνά
  • Κατανάλωση
  • Βάρος

 

απόψεις

Πανέμορφο σχήμα, με ξεχωριστή προσωπικότητα από την πεντάπορτη έκδοση. Η θεόβαρη πόρτα αποκαλύπτει το γνώριμο περιβάλλον του νέου Astra που είναι σαφώς πιο μοντέρνο κι ελκυστικό από το άτολμο παρελθόν του προκατόχου. Η διαφορά τιμής αποτελεί το σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του Scirocco, του best seller της κατηγορίας, κυρίως στις βασικές εκδόσεις με ιπποδύναμη κοντά στους 120 ίππους. Αυτό που του λείπει είναι η σπιρτάδα στις αντιδράσεις του αμαξώματος ώστε να μπορεί να υποστηρίξει χειροπιαστά τη μοναδική sport εικόνα του.

 

Βασίλης Παπαδόπουλος

Τα 3θυρα hatchback συνήθως δεν μαγνητίζουν το βλέμμα. Αυτό δεν ισχύει για το GTC. Αν η πρώτη γενιά μάζεψε πωλήσεις λόγω της εμφάνισης της, το δεύτερης γενιάς GTC έρχεται ακόμη πιο κοντά στο στόχο του. Δεν αποτελεί απλώς την 3θυρη εκδοχή του 5θυρου Astra, αλλά ένα μοντέλο με ξεχωριστό χαρακτήρα και αμιγώς σπορ διάθεση.  Χωρίς δεύτερη σκέψη, το πληθωρικό GTC φωτογραφίζει τους ανταγωνιστές του στα πρόσωπα των VW Scirocco και του Renault Megane Coupe.

 

Σημείο καμπής

Πλημμυρισμένο με σπορ στοιχεία ακροβατεί σχεδόν ιδανικά ανάμεσα στην κομψότητα και την εκκεντρική εμφάνιση. Πληθωρικές καμπύλες και πλούσιες διαστάσεις δύσκολα το αφήνουν στο παρασκήνιο, από οποιαδήποτε γωνία και αν το αντικρύσει κανείς. Το βλέμμα του GTC είναι ξεκάθαρο, με τους σχεδιαστές να έχουν παλέψει να δώσουν στη σημερινή εταιρική ταυτότητα της Opel, τον καλύτερο της εαυτό. Καταφέρνει να δείχνει μοντέρνο και εντυπωσιακό, δημιουργώντας θετικές εντυπώσεις ακόμη και πέρα από τα μέτρα της κατηγορίας του.

Η αθλητική φιλοδοξία του GTC συνεχίζεται και στο εσωτερικό, το οποίο ακουμπά πλήρως στη λογική του 5θυρου μοντέλου. Με πολλές καμπύλες και διαστημική σχεδίαση, δείχνει «πολύπλοκα» σύγχρονο και αυτό μπορεί να φρενάρει τους λιγότερο ενθουσιώδης στο επιθετικό design. Η ποιότητα κατασκευής και η συναρμογή παίρνουν θετικό πρόσημο, ενώ η εργονομία απαιτεί μια μικρή περίοδο εξοικείωσης. Τα σύγχρονα στοιχεία εξοπλισμού προσπαθούν να σβήσουν όποιες εργονομικές αμφιβολίες. Οι χώροι για τους επιβάτες είναι πλούσιοι, ακόμα και αν χρειαστεί να μεταφερθούν τέσσερις ενήλικες. Ο μόνος μικρός συμβιβασμός είναι η φωτεινότητα των πίσω θέσεων,  λόγω των μικρότερων γυάλινων επιφανειών. Ο χώρος αποσκευών των 380 λίτρων, είναι αρκετός για το ύφος του GTC.

 

Ενεργειακό ποτό

Εν αναμονή της κορυφαίας έκδοσης OPC, ο βενζινοκινητήρας των 1.6 λίτρων χαρίζει προς το παρών τις καλύτερες επιδόσεις. Με ιπποδύναμη 180 ίππους και 230 Nm ροπής, δείχνει ιδανικός για το βάρος του GTC. Στην πράξη απολαμβάνεις ένα κλασσικό turbo μοτέρ, με πλούσια δύναμη στις μεσαίες και ένα αισθητό κενό στις χαμηλές rpm. Το εξάρι χειροκίνητο κιβώτιο, δεν χαρακτηρίζεται κορυφαίο σε αίσθηση, αλλά δεν θα προβληματίσει σε λειτουργία. Σημαντικό αγκάθι του συνδυασμού, όπως και στο 5θυρο Astra, παραμένει η «δίψα» για καύσιμο. Στα δικά μας χέρια σε μικτή χρήση το 180άρι GTC έκαψε 11,2 lt/100km. Νούμερο που το απομακρύνει αισθητά από τα 7.2 lt/100km της εργοστασιακής μέτρησης. Παράλληλα ακόμα και με αμιγώς οικονομική προσέγγιση, στη συνεύρεση σου με το GTC, δύσκολα πέφτεις κάτω από 10.0 lt/100km σε μικτή χρήση.

 

Μοντέρνος αθλητής

Σίγουρα τα στοιχεία εντυπωσιασμού στο εσωτερικό ενισχύουν τις σπορ ανησυχίες κάθε οδηγού που θα βρεθεί πίσω από το τιμόνι του GTC. Οι τροχοί των 20 ιντσών του αυτοκινήτου της δοκιμής μας, βελτιώνουν εν γένει το πάτημα, συναίσθημα που μετριάζεται όμως αισθητά, με το αντίτιμο σε άνεση που απαιτούν, στο ιδιαίτερο ανάγλυφο των ελληνικών μας δρόμων. Τιμόνι και φρένα εκτελούν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, αλλά χάνουν σε επίπεδο αίσθησης και αυθεντικής σπορ κουλτούρας. Η εμπρός ανάρτηση HiPerStrut, δίνει άλλο αέρα  σε σχέση με το 5θυρο Astra και βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση της υποστροφής στις εξόδους των στροφών. Το πίσω μέρος, με το σεβαστό μετατρόχιο, ενισχύει το προφίλ της αποτελεσματικότητας και προσφέρει σιγουριά σε κάθε περίπτωση.

Τα τρία προγράμματα λειτουργίας, βάζουν τον οδηγό στο παιχνίδι της διαμόρφωσης της συμπεριφοράς του χαρακτήρα του GTC στο δρόμο. Στις επιλογές Normal και Tour ψάχνεις να κερδίσεις λίγη περισσότερη άνεση (παίζουν το ρόλο τους οι 20 ιντσών ζάντες) και απολαμβάνεις μια ποιότητα κύλισης αντάξια του κορυφαίου ανταγωνισμού. Η επιλογή Sport τονίζει την πεποίθηση του οδηγού, κυρίως με τη διαφορετική χαρτογράφηση του συστήματος διεύθυνσης και την απόκριση στο γκάζι. Προσπαθείς να εκμεταλλευτείς το λαμπρό κρεσέντο του κινητήρα στις μεσαίες rpm και απολαμβάνεις ένα μασίφ πλαίσιο που δύσκολα θα σε προδώσει, προσφέροντας δυναμική ισορροπία και αποτελεσματικότητα. Το βάρος αποτελεί το νούμερο ένα αντίπαλο, αλλά θα πρέπει να κοιτάς «τολμηρά χιλιόμετρα» για να αρχίσεις να δυσανασχετείς. Σε επίπεδο αίσθησης ψάχνεις το κάτι παραπάνω που σου υπόσχεται άλλωστε και η σιλουέτα του GTC. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σήμερα ως απόλυτο «μείον», αναλογιζόμενοι και τον άμεσο ανταγωνισμό.

συμπέρασμα

Απαντά στις προκλήσεις του ανταγωνισμού το νέο Astra GTC. Το πληθωρικό του σχήμα φουσκώνει τον οδηγό του, με σπορ φιλοδοξίες. Εξοπλισμένο με την τεχνολογία του σήμερα, ικανοποιεί στις περισσότερες μοντέρνες προκλήσεις που θα προκύψουν. Για αυτούς που διαβάζουν με αμιγώς σπορ διαθέσεις, δεν θα δυσαρεστηθούν από το αποτέλεσμα στο δρόμο, αν και το συναίσθημα και η συμμετοχή στην οδήγηση έχει μπει εν μέρει στον πάγο. Ο κινητήρας προικίζει με επιδόσεις το κομψό αμάξωμα, αλλά είναι εξαιρετικά λαίμαργος. Ίσως ο 1.4 Turbo με τους 140 ίππους να δείχνει πιο ταιριαστή επιλογή για τα ελληνικά δεδομένα.

VIDEOS

Νέο Opel Astra GTC

Opel Astra GTC -driving

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...