Τεχνολογία Citroen C3 Hybrid Air

Πρώτη εφαρμογή στo σαλόνι της Γενεύης

  • -
  • -

Την τεχνολογία Hybrid Air παρουσίασε η Citroen στην έκθεση της Γενεύης, με πρώτη εφαρμογή σε ένα C3. Πρόκειται για μία παλιά ιδέα της Citroen η οποία πλέον είναι αρκετά επίκαιρη, καθώς μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών CΟ2 έως και 45%, σε σύγκριση με τις βενζινοκίνητες προτάσεις.


Από το 2CV στo ..C3

Η πρώτη εφαρμογή συστήματος με πεπιεσμένο αέρα ήταν στην DS το 1955 και χρησιμοποιούνταν για την ενεργοποίηση κι έλεγχο της αεροανάρτησης, του συστήματος υποβοήθησης του τιμονιού, των φρένων και του ημιαυτόματου κιβωτίου. Το 1958 μία τροποποιημένη εκδοχή χρησιμοποιήθηκε σε 2CV για να αποθηκεύει ενέργεια την οποία απέδιδε όταν υπήρχε ανάγκη ενισχύοντας την απόδοση του κινητήρα. Οι ανάγκες της εποχής και το υψηλό κόστος δεν επέτρεψαν την εφαρμογή αυτών των συστημάτων, όμως πλέον υπάρχουν οι δυνατότητες να βρουν εφαρμογή σε υβριδικές διατάξεις.  

Η τεχνολογία Hybrid Air αποτελεί προϊόν εξέλιξης των PSA και Bosch και χρησιμοποιούνται: ένας σύγχρονος βενζινοκινητήρας, ένα υδραυλικό μοτέρ,  ένα δοχείο αποθήκευσης συμπιεσμένου αέρα και ένα αυτόματο επικυκλικό κιβώτιο. Συνολικά ογδόντα πατέντες κατοχυρώθηκαν από την PSA κατά τη εξέλιξη της διάταξης.

Η διάταξη έχει τρεις στάδια λειτουργίας, ανάλογα τη χρήση του συμπιεσμένου αέρα. Όταν για την κίνηση χρησιμοποιείται μόνον ο αέρας, τότε μιλάμε για μηδενικές εκπομπές. Κατά τη συνδυαστική χρήση κινητήρα-αέρα μειώνεται η κατανάλωση καθώς γίνεται ανάκτηση της ενέργειας που συσσωρεύεται ως συμπιεσμένος αέρας, ενώ κατά την αμιγώς βενζινοκίνητη ο τρόπος λειτουργίας είναι ίδιος με αυτών των συμβατικών αυτοκινήτων.  

Το πρωτότυπο C3 VTi 82 χρησιμοποιεί τη διάταξη Hybrid Air και εκπέμπει μόλις 69g/km CO2. Η κατανάλωση σε μικτό κύκλο είναι κάτω από 3,0lt/100km. Το σύστημα Hybrid Air είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε ό,τι αφορά το κόστος του, καθώς η τεχνολογία του δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερα ακριβά εξαρτήματα και μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο σε επιβατικά όσο και στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. Επειδή έχει συμπαγείς διαστάσεις δεν καταλαμβάνει ζωτικό χώρο κι έτσι μπορεί να βρει εφαρμογές σε αυτοκίνητα της κατηγορίας B και C.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...