Αυτόνομη οδήγηση: Κάτι σαν αγχολυτικό χάπι

Ενόψει της έναρξης δοκιμών αυτόνομης οδήγησης στην Ευρώπη το 2017, η Ford ανακοίνωσε τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας

  • -
  • -

Ακόμη πιο κοντά στην εφαρμογή της πλήρους αυτόνομης οδήγησης πλησιάζει η Ford, αρχίζοντας από το 2017 σχετικές δοκιμές στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Μέχρι σήμερα ο στόλος αυτόνομων οχημάτων της αμερικάνικης μάρκας κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, τόσο στους δημόσιους δρόμους όσο και σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εκδήλωσης στην Κολωνία για την παρουσίαση του νέου Fiesta (διαβάστε εδώ περισσότερα), η Ford δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα έρευνας για τα οφέλη που θα έχει η εφαρμογή της αυτόνομης οδήγησης. Στην έρευνα (σε Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Ισπανία, Μ. Βρετανία) συμμετείχαν 5.000 άτομα, τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν στο πώς θα περνούν την ώρα τους μέσα σε ένα αυτόνομο όχημα.

Τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες, ποσοστό 80% δηλαδή, δήλωσαν ότι την ώρα που θα είναι απλά επιβάτες και δεν θα κρατούν το τιμόνι θα απολαμβάνουν απλά τη διαδρομή. Σε ποσοστό 72% θα μιλούν στο τηλέφωνο, ενώ το 64% θα εκμεταλλεύονται το χρόνο για να τρώνε ένα σνακ. Στις προτιμήσεις τους ακολουθούν η ανάγνωση βιβλίου και η παρακολούθηση ταινίας ή σειράς. Και βέβαια η χρήση αυτόνομου οχήματος προβάλλεται ως η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να βγουν το βράδυ για ένα ποτό.

Ορισμένοι – σε μικρότερο βέβαια ποσοστό, 16% - δήλωσαν μάλιστα ότι θα αφήνουν τα παιδιά να πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο με το αυτόνομο όχημα, ώστε να αποφύγουν το άγχος της πρωϊνής κίνησης. Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων αγχώνονται περισσότερο με την κίνηση στους δρόμους παρά για την ίδια τους τη δουλειά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...