Μεγάλες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Η φορολόγηση, τα τέλη κυκλοφορίας και το τεκμήριο διαβίωσης έχουν στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 600 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος

  • -
  • -

Πρέπει να ξεχάσουμε πλέον τη φορολόγηση και τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, δηλαδή βάση των κυβικών και των εκπεμπόμενων ρύπων. Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει πρόταση η οποία υπολογίζει τα τέλη κυκλοφορίας σύμφωνα με την εμπορική αξία του αυτοκινήτου, ενώ δεν αποκλείεται να πληρώνουν επιπλέον φόρους και τα αυτοκίνητα με χαμηλούς ρύπους (κάτω των 100 g/km CO2).

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι να εντάξει το θέμα της νέας φορολόγησης για το 2016 και θα αφορούν τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα, καινούργια και μεταχειρισμένα, από το 2010 και έπειτα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν ήταν συγκεκριμένη για τα τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των παλιότερων αυτοκινήτων. Σκοπός είναι να είναι δίκαιη πλέον η φορολόγηση, αφού μέχρι τώρα ένα αυτοκίνητο 1.6 με αξία 20.000 ευρώ πλήρωνε ίδια τέλη κυκλοφορίας με ένα νέο πολυτελές μοντέλο 1.6 με εμπορική αξία τα 50.000 ευρώ.

Το νέο σχέδιο βάζει στο στόχαστρο κυρίως αυτοκίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας, ωστόσο δεν προβλέπεται και ιδιαίτερα καλή «μεταχείριση» σε αυτούς με φθηνότερα αυτοκίνητα και χαμηλό κυβισμό, αφού οι φόροι που υπολογίζει η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη πρόταση να αποφέρει 1,6 δισ. ευρώ από το 1 δισ. έσοδα που ανέρχονται φέτος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...