ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι πρωτοπόροι

Πίσω από κάθε μεγάλη εφεύρεση είναι η δύναμη και η υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, μιας ύπαρξης περισσότερο ελεύθερης από τις φυσικές παραμέτρους. Το όνειρο της αυτοκίνησης δεν θα μπορούσε παρά να επιβεβαιώσει τον κανόνα!

  • -
  • -

Η παρακάτω ιστορία κινείται στα όρια της μυθολογίας, αλλά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Μια ιστορία που αφορά την πρώτη - πρώτη προσπάθεια για ταξίδι με αυτοκίνητο… ταξίδι μεγάλης απόστασης. Ταξίδι που πραγματοποιήθηκε από γυναίκα. Μάλιστα, γυναίκα. Την σύζυγο του Karl Benz, η οποία φόρτωσε τα δύο της παιδιά στο τρίτροχο δημιούργημα του άντρα της και είχε την ιδέα να επισκεφτεί τη μητέρα της στο Pforzheim, που απείχε 106 χιλιόμετρα από το σπίτι της στο Mannheim.

Θα μας πείτε, τι είναι εκατό χιλιόμετρα, αλλά καλό θα ήταν να αναλογιστείτε όχι μόνο την κατάσταση των δρόμων εκείνη τη - μακρινή - εποχή, αλλά και την απουσία οποιουδήποτε σταθμού ανεφοδιασμού στη διαδρομή, αφού το όχημα απαιτούσε βενζίνη καθαρισμού η οποία πουλιόταν μόνο στα φαρμακεία! Μάλιστα, κατά τη διαδρομή βούλωσε το σωληνάκι του καυσίμου το οποίο η Bertha καθάρισε με το φτερό παγωνιού με το οποίο ήταν διακοσμημένο το καπέλο της! Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1888 και τελικά η Bertha έφτασε το βράδυ, από όπου τηλεγράφησε στον Karl να μην ανησυχεί!

Ήταν κι αυτή μια πρωτοπόρος, όπως ο σύζυγός της Karl Benz αλλά και όλοι όσοι φιλοξενούται στο Αφιέρωμα ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ: Etienne Lenoir, Nikolaus August Otto, Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach, Rudolf Diesel, Edward Butler, Walter Christie, Ferdinand Porsche, Hans Ledwinka, Felix Wankel και Walter Kaaden.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...