Peugeot Quartz Concept

Σπορ crossover 500 ίππων στην έκθεση του Παρισιού

  • -
  • -

Με το Quartz Concept η Peugeot δηλώνει εμφατικά πως τα μελλοντικά crossover θα πρέπει να έχουν σπορ χαρακτήρα. Κύρια στοιχεία του γαλλικού πρωτοτύπου είναι η αθλητική εμφάνιση, οι ισχύς των 500 ίππων και η χρήση ιδιαίτερων υλικών στο εσωτερικό, όπως ο βασάλτης, η επαναστατική ψηφιακά υφασμένη επένδυση και το επεξεργασμένο δέρμα. Αρχίζοντας από την εμφάνιση, η Peugeot προσπάθησε να συνδυάσει την αισθητική ενός SUV με την φουτουριστική καμπίνα ενός πολυτελούς σεντάν. Στο έντονο παρουσιαστικό του QUARTZ συμβάλλουν το φαρδύ αμάξωμα (2,06 μέτρα), οι τροχοί 23 ιντσών με ελαστικά Continental φάρδους 305 mm, οι αεραγωγοί για την ψύξη του κινητήρα και των φρένων και τα δύο πίσω πτερύγια που βελτιώνουν την αεροδυναμική.

Το μήκος του τετραθέσιου μοντέλου φτάνει τα 4,5 μέτρα, αφήνοντας υποσχέσεις για μεγάλους χώρους. Η καμπίνα δίνει την εντύπωση ενός ενιαίου μπλοκ με πολλαπλές λειτουργίες, με τα μεταλλικά πλαίσια να ενσωματώνουν τα παράθυρα, τη σκουρόχρωμη γυάλινη οροφή να τονίζει την αεροδυναμική σχεδίαση και το γκρι του βασικού εμπρός τμήματος να δημιουργεί όμορφη αντίθεση με το μαύρο στα πίσω φτερά και τις κόκκινες λεπτομέρειες. Χάρη σε μία νέα κατασκευαστική μέθοδο, η μεσαία κολόνα του αμαξώματος απουσιάζει με τις κάθετα ανοιγόμενες πόρτες και το πτυσσόμενο σκαλοπάτι να διευκολύνουν την πρόσβαση.

Στο εσωτερικό υπάρχουν βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα υλικά με σεβασμό προς το περιβάλλον. Την αντοχή και την ελαφρότητα του Quartz Concept συμβολίζει ο βασάλτης στην κεντρική κονσόλα, ένα υλικό μάγμα που συναντάται στον πλανήτη και μορφοποιείται κατά την γρήγορη ψύξη του. Το Quartz Concept είναι το πρώτο μοντέλο που έχει κατασκευαστεί με ψηφιακή υφασμένη επένδυση, με πλεκτή ύλη από ίνες πολυεστέρα που προέρχεται από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Επιπρόσθετα, το δέρμα είναι ένα ακόμη κυρίαρχο στοιχείο που συναντάται στο μεγαλύτερο μέρος της καμπίνας. Κάθε ένας από τους τέσσερις επιβάτες βολεύεται στο ατομικό του δερμάτινο μπάκετ κάθισμα με πολλαπλές ρυθμίσεις. Από την θέση οδήγησης, το Peugeot i-Cockpit με το μικρής διαμέτρου τιμόνι και τα χειριστήρια εξασφαλίζουν ένα οδηγοκεντρικό και ταυτόχρονα ευκολοδήγητο χαρακτήρα. Το i-Cockpit περιλαμβάνει μια μεγάλη οθόνη με εικονική αναπαράσταση πρόσθετων πληροφοριών υπό γωνία 45 μοιρών, η οποία είναι τοποθετημένη ακριβώς μπροστά από τον οδηγό για άμεση ανάγνωση πολλαπλών ενδείξεων. Ο πίνακας οργάνων εκτείνεται στο ταμπλό από τις δύο πλευρές του μικρού τιμονιού.

 

Υβριδική τεχνολογία για απόδοση 500 ίππων

Το Peugeot Quartz εφοδιάζεται με ένα προηγμένο υβριδικό plug-in σύστημα που συνδυάζει έναν βενζινοκινητήρα και δύο ηλεκτροκινητήρες, με μέγιστη απόδοση 500 ίππων. Κάτω από το καπό υπάρχει ο γνωστός 1.6 THP, ο οποίος με την φροντίδα της Peugeot Sport αποδίδει 270 ίππους και 330 Nm ροπής. Συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων. Τον εμπρός άξονα κινεί απευθείας ένας ηλεκτροκινητήρας ισχύος 116 ίππων, ο οποίος κατά την επιβράδυνση λειτουργεί ανάστροφα ως γεννήτρια, ανακτώντας ενέργεια την οποία επιστρέφει στις μπαταρίες των 400 V. Στον πίσω άξονα υπάρχει ένας δεύτερος ηλεκτροκινητήρας 116 ίππων για κίνηση και ανάκτηση ενέργειας, ενώ ένα ειδικό ESP διαχειρίζεται την κατανομή πέδησης ανάμεσα στους τέσσερις τροχούς για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του οχήματος και η βέλτιστη φόρτισης της μπαταρίας.

Υπάρχουν τρία προγράμματα κίνησης:

α) στο ZEV η αυτονομία κίνησης αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια φτάνει τα50km με μία μόνο φόρτιση,

β) στο Road ο βενζινοκινητήρας και ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας λειτουργούν μαζί για οδηγική απόλαυση και μέγιστη φόρτιση της μπαταρίας κατά την επιβράδυνση,

γ) στο Race η απόδοση απογειώνεται στο μάξιμουμ με την συνδρομή όλων των ηλεκτροκινητήρων και την ισχύ να περνά από διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης, με δυνατότητα διαφορετικής κατανομής ανά τροχό και ανάλογα με την επιφάνεια πρόσφυσης.

 

Η ανάρτηση αποτελείται από αποκλειστικής σχεδίασης γόνατα McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους στον πίσω άξονα, είναι πνευματική και ρυθμίζει αυτόματα την απόσταση από το έδαφος σε εύρος 300-350 mm. Η λειτουργία αυτή ελέγχεται από ένα οπτικό σύστημα που ανιχνεύει τον δρόμο χρησιμοποιώντας κάμερες που επικοινωνούν με το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης ώστε να προβλέπονται αλλαγές στην επιφάνεια του οδοστρώματος αλλά και η επερχόμενη διαδρομή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...