ΔΟΚΙΜΗ: Smart Fortwo Coupe Electric Drive

Το Smart όπως θα έπρεπε να είναι από την πρώτη γενιά του και για πάντα από τότε μέχρι και σήμερα, γίνεται πραγματικότητα και κερδίζει την παράσταση. Μας εντυπωσίασε και μας έβαλε σε σκέψεις για το μέλλον.

  • -
  • -
Ισχύς75 PS
Ροπή130 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h11,5 sec
Κατανάλωση μ.κ.0,0 lt/100km
γλυκά
  • Bye- bye πρατήρια και τιμές βενζίνης
  • Φόρτιση το βράδυ, έτοιμο το πρωί. Σαν κινητό.
  • Ευκολία στη χρήση
  • Η πιο «πράσινη» μετακίνηση και από απόψεως θορύβου
  • Επιδόσεις, αμεσότητα στο γκάζι
  • Σταθερότητα στο δρόμο

Το μικρό αυτοκίνητο πόλης έτσι όπως παίρνει σάρκα και οστά στη μορφή του Smart, είναι ιδανικό ως ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτό, ευθύς εξαρχής σας δίνει το στίγμα της τοποθέτησής μας απέναντι στο ηλεκτρικό Smart που τώρα μπήκε σε διαδικασία κανονικής παραγωγής και όχι περιορισμένης όπως ήταν η προηγούμενη «απόπειρα». Για να πάμε στο προκείμενο τώρα, το ηλεκτρικό Smart βασίζεται στην απερχόμενη γενιά του μοντέλου και έτσι η εικόνα του είναι απόλυτα οικεία. Η διχρωμία του αμαξώματος είναι για να αναδεικνύεται η διαφορετικότητα του συγκεκριμένου, αν και σε όλους όσοι το είδαν από το GOCAR τους άρεσε και θα ήταν μεταξύ των επιλογών τους. Μπαίνεις μέσα και δεν υπάρχει κάτι που να σε ξενίσει σε σχέση με την τυπική εικόνα του Smart Fortwo. Οι λεπτομέρειες που θα αρχίσεις να παρατηρείς, έχουν να κάνουν τόσο με τον επιλογέα που έχει τέσσερις θέσεις –μαζί με το “P”- και τις ενδείξεις στα δύο μικρά κυκλικά όργανα στο επάνω μέρος και κεντρικά του ταμπλό, που έχουν να κάνουν με την στιγμιαία κατανάλωση ενέργειας (και αντίστοιχα την παραγωγή της) αλλά και το απόθεμα της μπαταρίας σε ποσοστιαία απεικόνιση. Στον πίνακα των οργάνων πίσω από το τιμόνι, οι ψηφιακές ενδείξεις είναι διαφορετικές και οι περισσότερες από αυτές αφορούν τα λειτουργικά δεδομένα του συστήματος.

ξινά
  • Το άγχος της αυτονομίας
  • Τα φώτα, ο κλιματισμός και οι υαλοκαθαριστήρες που περιορίζουν την αυτονομία
  • Η έλλειψη του δικτύου (ταχυ)φορτιστών
  • Η τιμή αγοράς
Η μεγάλη ανατριχίλα

Σαν εμπειρία, η οδήγηση του Smart Fortwo ED δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Η απόλυτη ησυχία, στην οποία συμμετέχουν και τα στενά ελαστικά που δεν έχουν θόρυβο κύλισης, είναι ένα δεδομένο που πολύ γρήγορα εξοικειώνεσαι μαζί του. Η απαλλαγή από την «υποχρέωση» της επίσκεψης στο πρατήριο βενζίνης και το σχετικό άγχος για την τιμή του καυσίμου (με τις μεγάλες αποκλίσεις από κατάστημα σε κατάστημα) είναι η μεγάλη νέα πραγματικότητα για τον οδηγό του ED όπως και των άλλων ηλεκτρικών. Και πιστέψτε μας, αυτό είναι το μεγαλύτερο σοκ, ο μεγαλύτερος νεοτερισμός που εισάγεται με τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το ότι δηλαδή το αυτοκίνητο γίνεται σαν το smartphone που το φορτίζεις το βράδυ για να το έχεις την άλλη μέρα στη διάθεσή σου έτοιμο, είναι κάτι που περιγράφεται μεν εύκολα, δύσκολα όμως μπορεί κανείς να το πιστέψει. Όταν όμως το κάνει, το χαμόγελο πραγματικά δεν θα ξεκολλήσει από το στόμα και αυτό σας το λέμε με ιδιαίτερη σιγουριά. 

Ξεκινώντας από τα βασικά

Γυρίζεις το κλειδί και η ένδειξη στο ταμπλό ενημερώνει πως είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις. Αν δεν είχε προηγηθεί η επαφή με τη BMW i3, και μόνο η εμπειρία της αθόρυβης έναρξης λειτουργίας, είναι κάτι που πραγματικά αξίζει να ζήσει κανείς. Ειδικά όταν το περιβάλλον είναι τόσο θορυβώδες όσο αυτό της πρωτεύουσας. Δεν ήταν και λίγες οι περιπτώσεις που κλείσαμε το ραδιόφωνο για να αφουγκραστούμε την ησυχία του αυτοκινήτου μας, μέσα σε αυτό το πολύβουο περιβάλλον. Στην κίνησή του, το αθόρυβο Smart ED είναι σταθερότατο και ιδιαίτερα εύκολο στους χειρισμούς του. Ευέλικτο και με εξαιρετική αμεσότητα στις εντολές του οδηγού, αφού το γκάζι είναι απλά ο ροοστάτης για να διοχετευτεί η δύναμη των 75 ίππων και των 130 Nm της ροπής στους πίσω τροχούς. Αυτό σημαίνει πως το Smart ED είναι ταχύτατο μέχρι τα 140 χλμ./ώρα της τελικής του, παρά και τα 150 επιπλέον κιλά σε σχέση με το τυπικό Smart, σε όλες τις ενδιάμεσες επιταχύνσεις. Εντάξει, ίσως όχι και τόσο σε αυτές που πραγματοποιείς με κεκτημένη πάνω από τα 100-110 χλμ./ώρα αλλά εκεί έχει μικρή σημασία για τη χρήση που προορίζεται το μοντέλο.

Ιδανικό για την κίνηση στην πόλη

Με το Smart Fortwo ED οι μετακινήσεις στην πόλη είναι πραγματικά απολαυστικές. Μαθαίνεις πολύ σύντομα και εκτιμάς το μηδενισμό του ενεργειακού αποτυπώματος των μετακινήσεών σου, ιδιαίτερα μετά την εξοικείωση του χρήστη με την απαλλαγή από την υποχρέωση επίσκεψης στα πρατήρια καυσίμου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να διαχειριστεί ο νέος χρήστης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Μαζί με την «εμβέλεια» των μετακινήσεών του. Τα 100 χιλιόμετρα μέχρι να μείνεις από μπαταρία, είναι ένα safe νούμερο με βάση το οποίο μπορείς να κάνεις τους υπολογισμούς σου αναφορικά με το που θες να πας. Η εταιρεία ανακοινώνει αυτονομία 145 χιλιομέτρων, όμως ειδικά το καλοκαίρι που ο κλιματισμός είναι απαραίτητος (και όταν τον θέτεις σε λειτουργία, βλέπεις το δείκτη της κατανάλωσης ενέργειας να επηρεάζεται, καθώς ακόμα και εν στάσει, δείχνει πως υπάρχει κατανάλωση) καλό θα είναι να κρατάς και μια «πισινή». Ένα μποτιλιάρισμα να σε πιάσει και μόνο το άγχος που θα συνοδεύει τη διαδικασία, είναι αρκετό ακόμα και αν αντικειμενικά δεν κινδυνεύεις να μείνεις. Πάντως πηγαίνεις παντού άνετα, χωρίς να έχεις την αίσθηση πως οδηγείς κάτι περίεργο. Τα φρένα που έχουν και σύστημα ανάκτησης ενέργειας, έτσι και αλλιώς είναι περίεργα σε αίσθηση στο Smart οπότε και στην ED εναλλακτική του δεν εμφανίζουν κάποια ιδιαιτερότητα. Ιδιαιτερότητα είναι το ότι οι πεζοί χρειάζονται λίγη παραπάνω προσοχή, καθώς δεν εντοπίζουν εύκολα το μικρό ηλεκτροκίνητο και μπορεί να περπατούν μπροστά του θεωρώντας πως είναι άδειος ο δρόμος.

Ενώ εσύ κοιμόσουν

Το μεγάλο breakthrough είναι αυτό που συμβαίνει όταν το βράδυ φτάνεις στο σπίτι και plugάρεις το αυτοκίνητο για φόρτιση. Ανάλογα με τη τροφοδοσία του οικιακού δικτύου, προσαρμόζεις τη φόρτιση του αυτοκινήτου και έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα το αργότερο σε 7 ώρες (από τελείως άδειο). Ειδάλλως, αν οι διαδρομές σου περιορίζονται κοντά στα 70 χιλιόμετρα πριν από κάθε φόρτιση, τότε ο χρόνος μειώνεται σημαντικά και έχεις αποτέλεσμα 100% ακόμα και σε λιγότερο από 4 ώρες. Αυτό το συναίσθημα είναι πραγματικά μοναδικό και τώρα που η φάση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ακόμα στα «σπάργανα», δίνει το αίσθημα μοναδικότητας στη χρήση ενός κατά τα άλλα κοινού καθημερινού αυτοκινήτου. Οι έννοιες του πράσινου δακτυλίου και των τελών κυκλοφορίας, αποκτούν θεωρητική και μόνο υπόσταση μια και δεν απασχολούν τον οδηγό του ED.

Σύντομα κοντά σας (λένε αλλά ποιος ξέρει πότε;)

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εικόνα που στο μέλλον, όταν οι πολυαναμενόμενοι χώροι φόρτισης γίνουν πραγματικότητα σε εμπορικά κέντρα και κεντρικά σημεία οδικών αρτηριών, θα είναι πραγματικά μια ιδιαίτερα ευχάριστη καθημερινότητα για όλους. Τότε θα είναι και πολλοί περισσότεροι αυτοί που θα «ψηθούν» να περάσουν στην άλλη πλευρά και να κάνουν τον ηλεκτρισμό «φίλο τους» και στις μετακινήσεις. Τότε θα έχει και περισσότερο νόημα να συζητήσουμε και για το ποσό των 24.500€ της βασικής έκδοσης του Smart Fortwo Electric Drive, κατά πόσο υπερβολικό είναι, αφού τώρα δικαίως θα σκεφτεί κανείς πως τα συμβατικά Smart είναι smarter ως αγορά με τη διαφορά της τιμής τους να φτάνει τα 10 χιλιάρικα. 

συμπέρασμα

Αντικειμενικά, τα 24.500€ είναι πολλά για το κατά τα άλλα γνωστό μας Smart Fortwo. Γίνονται ακόμα περισσότερα, αν αναλογιστεί κανείς και τον «περιορισμό» λόγω της έλλειψη δικτύου με ταχυφορτιστές που θα αύξαναν την εμβέλεια δράσης του μικρού μοντέλου. Όπως όλα τα ριζοσπαστικά προϊόντα όμως, έτσι και αυτό επιβαρύνεται με το κόστος της «εκκίνησης» μιας ιδέας, που με την πάροδο του χρόνου θα γίνει και πιο προσιτή ως αγορά αλλά και πιο λογική ως επιλογή για κάποιους που ενδεχομένως θα μπορούσαν και τώρα να διαθέσουν το ποσό αγοράς αλλά τους αποτρέπει η έλλειψη δικτύου φόρτισης. Κατά τα άλλα, το Smart Fortwo Electric Drive, είναι μια εξαιρετική περίπτωση και σίγουρα, έτσι θα έπρεπε να είναι το Smart από την πρώτη του ημέρα διάθεσης στην αγορά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...