Kia GT4 Stinger concept στο μικροσκόπιο

Coupe 2+2 θέσεων με κίνηση στους πίσω τροχούς και 315 ίππους για τους ενθουσιώδεις οδηγούς

  • -
  • -

Η Kia παρουσίασε στην έκθεση του Ντιτρόιτ (NAIAS 2014), το πιο επιθετικό ίσως πρωτότυπο μοντέλο που μας έχει δείξει ποτέ. Το GT4 Stinger ενσωματώνει την τολμηρή νέα σχεδιαστική ταυτότητα της μάρκας και αφήνει υποσχέσεις για ένα μελλοντικό πισωκίνητο 2+2 coupe στη γκάμα της. Κατά την Kia, το GT4 Stinger είναι μια ιστορική αναδρομή στις ημέρες όπου η οδήγηση ενός αυτοκινήτου ήταν μια έντονη εμπειρία που δεν φιμωνόταν με ηλεκτρονικά βοηθήματα. Η ομάδα σχεδιασμού της Kia Αμερικής προσέγγισε τον σχεδιασμό του GT4 Stinger έχοντας σαν γνώμονα την μείωση του βάρους, τη λειτουργικότητα και την καθαρόαιμη οδηγική απόλαυση. Κάτω από το χαμηλό σφηνοειδές καπό του GT4 Stinger βρίσκεται ένας τετρακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας βενζίνης 2,0 λίτρων, άμεσου ψεκασμού (GDI-T), με απόδοση 315 ίππων. Ισχύς που περνάει από ένα εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο με κοντή κλιμάκωση για να φτάσει στους πίσω τροχούς, που είναι εφοδιασμένοι με ελαστικά Pirelli P-Zero διαστάσεων 275/35 R/20 (235/35 R/20 στους εμπρός τροχούς). Η ζάντες των 20 ιντσών διαθέτουν κεντρικό μπουλόνι και είναι από σύνθεση αλουμινίου και ανθρακονήματα για αυξημένη αντοχή και μειωμένο βάρος. Μέσα από τους τεράστιους τροχούς διακρίνονται τα φρένα Brembo Gran Turismo με διάτρητους δίσκους και τετραπίστονες δαγκάνες. Η ανεξάρτητη ανάρτηση τέλος αποτελείται από διπλά ψαλίδια.

 

Λιτή αλλά άκρως δυναμική αισθητική

Με μήκος 4,3 m, πλάτος 1,9 m και ύψος 1,25 m, είναι προφανές ότι το GT4 Stinger έχει δυναμικές αναλογίες – φαίνεται άλλωστε στις φωτογραφίες. Ζυγίζει μόλις 1.303 κιλά με σχεδόν τέλεια κατανομή βάρους 52% εμπρός και 48% πίσω. Το μακρύ καπό ανεβαίνει απαλά και καλύπτει ανάγλυφα τους εμπρός θόλους των τροχών δημιουργώντας δύο προεξέχοντα μυώδη φτερά πάνω. Η τελευταία τάση του εταιρικού σχεδιασμού της Kia έχει την μάσκα να βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος για μέγιστη ψύξη του κινητήρα και την επαγωγή ψυχρού αέρα, ενώ τα κάθετα τοποθετημένα φωτιστικά σώματα LED έχουν δίπλα τους διακριτικούς αεραγωγούς για την ψύξη των εμπρός φρένων. Μία αεροτομή από ανθρακονήματα τοποθετημένη κάτω από τον εμπρός προφυλακτήρα παρέχει επιπλέον κάθετη δύναμη για καλύτερο κράτημα. Οι διαφανείς κολώνες παρέχουν ορατότητα πάνω από 270 μοίρες από το κάθισμα του οδηγού, με τις οριζόντιες σχισμές να συνεισφέρουν στη μείωση του βάρους. Χαρακτηριστικό στοιχείο της αισθητικής αποτελεί και η οροφή που δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται και στηρίζεται μόνο από τις πίσω κολώνες (C), προσδίδοντας επιθετική εμφάνιση στο προφίλ. Στο πλάι, ο σχεδιασμός των μαρσπιέ έχει ενσωματωμένους αεραγωγούς για την ενίσχυση της ροής αέρα προς τα πίσω φρένα, ενώ πίσω το γυάλινο κάλυμμα ανοίγει για να αποκαλύψει τον αποθηκευτικό χώρο και τις άνω βάσεις των πίσω αμορτισέρ. Τα πίσω φώτα LED φωτίζουν μέσα από ένα ενιαίο μαύρο πάνελ ακριβώς πάνω από τις απολήξεις της εξάτμισης στον προφυλακτήρα.

 

Σπορ ύφος μέσα

Ένα ελαφρό τράβηγμα στις αλουμινένιες χειρολαβές είναι αρκετό για να ανοίξει τις απίστευτα ελαφριές πόρτες με το μεγάλο εύρος και να μπεις στα εμπνευσμένα από τους αγώνες bucket καθίσματα με την δερμάτινη επένδυση. Στο δάπεδο δεν υπάρχει μοκέτα αλλά μόνο ένας ελαστικός τάπητας κάτω από τα πεντάλ αλουμινίου. Μπροστά από τον οδηγό βρίσκεται το χοντρό σε πάχος τιμόνι σε σχήμα «D» και ο πίνακας οργάνων με κόκκινο LED φωτισμό με μεγάλο στροφόμετρο και ένδειξη της επιλεγμένης ταχύτητας στο κιβώτιο. Σε ανάμνηση των αγωνιστικών αυτοκινήτων του παρελθόντος οι εσωτερικές λαβές των θυρών έχουν αντικατασταθεί από κόκκινους ιμάντες έλξης. Χαρακτηριστική είναι η απουσία ηχοσυστήματος. Όπως λέει η Kia, “Το ηχοσύστημα βρίσκεται κάτω από το καπό και ηχεία είναι οι εξατμίσεις"!!

Αν και δεν υπάρχουν σχέδια για να μπει στην παραγωγή το GT4 Stinger, η Kia έχει μια παράδοση κατά την οποία τα οχήματα παραγωγής έχουν αρκετές ομοιότητες με τα πρωτότυπα που προηγήθηκαν και το συγκεκριμένο concept είναι σίγουρο πως θα επηρεάσει σημαντικά τη μελλοντική σπορ γκάμα της μάρκας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...