Γιατί χαλάει ο συμπλέκτης – Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε
Σε περίπτωση που ακόμα δεν έχεις κάνει τη μετάβαση σε αυτόματο κιβώτιο, αυτό είναι το νούμερο ένα λάθος που πρέπει να αποφύγεις.
- -
- -

Ο συμπλέκτης είναι ένα από τα πιο βασανισμένα μηχανικά μέρη σε ένα αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο. Αν και σχεδιασμένος να αντέχει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, η κακή χρήση μπορεί να τον «τελειώσει» πολύ πιο γρήγορα. Ας δούμε τι προκαλεί φθορά, ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε και πώς μπορούμε να τον προστατεύσουμε.
Ένα φρεσκάρισμα στα βασικά…
Ο συμπλέκτης συνδέει τον κινητήρα με το κιβώτιο ταχυτήτων. Χάρη σε αυτόν, μπορείς να αλλάζεις ταχύτητες χωρίς να σβήσει το αυτοκίνητο ή να γίνει θρύψαλα η μετάδοση. Είναι μηχανισμός τριβής και όπως κάθε τι που βασίζεται στην τριβή, φθείρεται.
Το μεγαλύτερο λάθος: Κρατάμε πατημένο το πεντάλ χωρίς λόγο
Πολλοί οδηγοί έχουν τη συνήθεια να πατάνε ελαφρώς ή πλήρως το πεντάλ του συμπλέκτη στα φανάρια ή όταν περιμένουν σε ουρά. Αυτή η πρακτική, όσο αθώα κι αν φαίνεται, φθείρει το ρουλεμάν αποσύμπλεξης, το δίσκο και τη πλάκα πίεσης, μειώνοντας δραματικά τη διάρκεια ζωής του συμπλέκτη.
Μια συμβουλή; Μόλις σταματάς βάλε νεκρά και άφησε το πόδι από τον συμπλέκτη. Δεν χρειάζεται να περιμένεις με την πρώτη κουμπωμένη λες και είσαι ο Ρερλ στην εκκίνηση…
Άλλα συχνά λάθη που καταστρέφουν τον συμπλέκτη
- Μισοπατημένο πεντάλ κατά την οδήγηση. Η λογική είναι ίδια με αυτή του να κρατάς τον συμπλέκτη πατημένο στο φανάρι. Από τη στιγμή που το πεντάλ πατιέται έστω και λίγο, ο δίσκος φθείρεται και δεν θα αργήσουν τα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια πατιναρίσματος.
- Έντονη επιτάχυνση με μισοπατημένο συμπλέκτη. Πολλοί, θέλοντας να κάνουν όσο το δυνατόν πιο ομαλές τις αλλαγές ταχυτήτων, κάνουν περισσότερη ώρα να πάρουν το πόδι τους από το συμπλέκτη, ακόμη κι αν έχουν ξεκινήσει να πιέζουν και πάλι το γκάζι. Αυτό το μόνο που θα καταφέρει είναι και πάλι να φθείρει το δίσκο πιο γρήγορα.
- Έλξη φορτίου με ρυμούλκηση σε όχημα που δεν είναι κατάλληλο. Ο κοτσαδόρος αν και θεωρητικά μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε όχημα, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει κιόλας. Πολλές φορές, σε μικρά αυτοκίνητα για παράδειγμα, δεν είναι και η καλύτερη ιδέα να προσθέσεις κάποιο φορτίο για ρυμούλκηση καθώς η ισχύς τους ίσως να μην μπορεί να το υποστηρίξει. Αυτό το μόνο που θα έχει σαν αποτέλεσμα είναι η πιο γρήγορη φθορά του συμπλέκτη, στην προσπάθεια του αυτοκινήτου να τραβήξει το υπερβολικό φορτίο.
- Κακή τεχνική εκκίνησης (συχνό σε νέους οδηγούς). Είναι απόλυτα λογικό, σε νέους οδηγούς οι οποίοι δεν έχουν ακόμη την απαραίτητη εμπειρία, να βλέπουμε μία μικρή κατάχρηση του συμπλέκτη στις εκκινήσεις. Αυτή η καθυστέρηση στην αποσύμπλεξη συνήθως οφείλεται στο φόβο του οδηγού να μην του σβήσει το αυτοκίνητο, που είναι κάτι φυσιολογικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι περισσότερος χρόνος πίσω από το τιμόνι και εξοικείωση με το σημείο που αποσυμπλέκει το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί ο νέος οδηγός. Κι αυτό γιατί και η απότομη και άτσαλη απελευθέρωση του συμπλέκτη, επιφέρει κι αυτή ένα βαθμό φθοράς.
Πώς να τον προστατέψεις
- Χρησιμοποίησε τον συμπλέκτη μόνο για αλλαγή ταχυτήτων
- Άφηνε τελείως το πεντάλ μετά την εκκίνηση
- Απόφυγε την υπερφόρτωση
- Μάθε να χρησιμοποιείς σωστά το χειρόφρενο σε ανηφόρες, ώστε να μην πατινάρεις άσκοπα τον συμπλέκτη.
- Mη βάζεις όπισθεν αν δεν σταματήσεις τελείως
Πόσο κοστίζει η αντικατάσταση;
Η αλλαγή συμπλέκτη μπορεί να κοστίσει από 300 έως και 800 ευρώ ή περισσότερο, ανάλογα με το μοντέλο. Αν προστεθεί και η εργασία, μιλάμε για σοβαρή επιβάρυνση – που συχνά θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με σωστή χρήση.
Ο συμπλέκτης δεν χαλάει από μόνος του. Τον χαλάμε εμείς, ασυναίσθητα. Το να αφήνεις το πόδι σου στο πεντάλ, να ξεκινάς άτσαλα ή να τον κρατάς πατημένο άσκοπα, οδηγεί σε πρόωρη φθορά. Με σωστές συνήθειες, μπορεί να κρατήσει εύκολα ακόμη και για 6ψήφιο αριθμό χιλιομέτρων.