Σου «παίζουν» τα φώτα στο τούνελ; Δεν είναι αυτό που νομίζεις!

Τα αναμμένα φώτα μπορεί να μην είναι ένδειξη κάποιου… γρήγορου οδηγού, αλλά κάτι πολύ πιο απλό και απαραίτητο.

  • -
  • -

Η οδήγηση σε έναν ελληνικό αυτοκινητόδρομο, ειδικά τις ημέρες που έχει αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων, μπορεί να εξελιχθεί σε μια αρκετά… απαιτητική υπόθεση. Αργοί οδηγοί που παραμένουν πεισματικά στην αριστερή λωρίδα, εξαγριωμένοι «γρήγοροι» που ψάχνουν το παραμικρό χιλιοστό για να προσπεράσουν, επικίνδυνοι που πραγματοποιούν σφήνες μεταξύ των οχημάτων και πολλά ακόμη, που δημιουργούν σκηνικά επιβίωσης. Κάπως έτσι, στην Ελλάδα έχουμε μάθει να συνδέουμε το «παίξιμο» των φώτων με τους οδηγούς που ζητάνε από τους μπροστινούς να «καθαρίσουν» τη λωρίδα για να περάσουν. Όμως, μπορεί να σημαίνει και κάτι άλλο.

Υπάρχει διαφορά αν σας «παίξουν» τα φώτα ή αν μείνουν αναμμένα

Σε ένα τούνελ για παράδειγμα, αν σας προσεγγίζει ένα αυτοκίνητο και εκείνη την ώρα κοιτάξετε τον μεσαίο καθρέπτη, βλέποντας να σας ανάβει τα φώτα, πολύ πιθανό να μην το έκανε ο ίδιος ο οδηγός. Η συντριπτική πλειοψηφία των καινούργιων αυτοκινήτων έχουν αυτόματα φώτα, που αν ανιχνεύσουν χαμηλότερες συνθήκες φωτισμού ή είσοδο σε τούνελ, ανάβουν αυτόματα. Άρα ο οδηγός δεν έκανε σινιάλο για να περάσει από την αριστερή λωρίδα. Αυτό φαίνεται επειδή στη συνέχεια, τα φωτιστικά σώματα παραμένουν αναμμένα μέχρι να τελειώσει η διαδρομή της σήραγγας. Ίσως για κάποιους να φαίνεται προφανές, όμως δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που θεωρούν ότι το όχημα που ακολουθεί, τους έπαιξε τα φώτα για να κάνουν στην άκρη.

Δείτε ακόμη: Πάω με 130 km/h και μου «παίζουν» τα φώτα - Είναι νόμιμο;

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι για την ασφάλεια όλων, κάθε αυτοκίνητο που μπαίνει σε ένα τούνελ θα πρέπει να έχει ανοικτά τα φώτα του. Στα παλαιότερης τεχνολογίας μοντέλα χωρίς αυτόματη υποβοήθηση, ο οδηγός θα πρέπει να θυμάται να τα ανάβει χειροκίνητα, καθώς με τα φώτα αναμμένα το όχημα φαίνεται πολύ καλύτερα στις χαμηλότερες συνθήκες φωτισμού εντός της σήραγγας και επίσης, προσδιορίζεται ευκολότερα η ταχύτητά του από τους υπόλοιπους οδηγούς στον δρόμο. Αν και αυτονόητο, το αναφέρουμε επειδή πάρα πολλοί Έλληνες οδηγοί αδιαφορούν για τη σήμανση πριν από τα τούνελ και δεν ενεργοποιούν ποτέ τα φώτα του οχήματός τους όταν βρίσκονται μέσα σε αυτό.