Το κόλπο με τη ζώνη ασφαλείας - Πώς αποκαλύπτει αν το αυτοκίνητο είναι τρακαρισμένο

Όταν αγοράζουμε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο θέλουμε να ξέρουμε αν έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα ή όχι. Πώς μπορεί να φανεί χρήσιμη η ζώνη ασφαλείας;

  • -
  • -

Πριν την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, οι υποψήφιοι αγοραστές θέλουν να κάνουν κάποιους ελέγχους, ώστε να βεβαιωθούν για την πραγματική κατάσταση του οχήματος που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν.

Μερικοί από τους τομείς που ελέγχονται είναι αν έχουν γυριστεί τα χιλιόμετρα, αν έχει κάποια σοβαρή βλάβη που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά και αν είναι νομικά τακτοποιημένο ή έχει παρατυπίες (π.χ. κλεμμένο). Φυσικά, ένας βασικός τομέας που ελέγχουμε είναι αν έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, δηλαδή αν είναι αυτό που λέμε «ατρακάριστο».

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2479812ecb1fa34bb10a7ae39e2c1c44.jpg

Η ζώνη μπορεί να δώσε μια πρώτη ένδειξη για τρακαρισμένο αυτοκίνητο

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να βρεθεί αν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο έχει εμπλακεί σε ατύχημα, είναι με την πραγματοποίηση ελέγχου από αρμόδιο μηχανικό, ο οποίος θα αναζητήσει σημάδια επισκευής.

Ωστόσο, πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας έναν έλεγχο στη ζώνη ασφαλείας. Ο συγκεκριμένος τρόπος δεν αποτελεί εγγύηση για το αν έχει τρακάρει το αυτοκίνητο ή όχι, όμως είναι πιθανό να αποκαλύψει κάποιο περιστατικό.

Δείτε ακόμα: Μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο - Να το πάρεις ή όχι;

Πώς θα βρούμε αν το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο έχει τρακάρει, μέσω της ζώνης;

Οι ζώνες ασφαλείας έχουν πάνω τους την ημερομηνία που έχουν κατασκευαστεί, ενώ ένα αντίστοιχο ταμπελάκι υπάρχει και στο πλαίσιο, το οποίο γράφει την ημερομηνία κατασκευής του αυτοκινήτου. Συνήθως το ταμπελάκι του πλαισίου το βρίσκουμε στο μαρσπιέ των μπροστινών θυρών, όμως θα μπορούσε να είναι και σε κάποιο άλλο σημείο. Εναλλακτικά, η ημερομηνία κατασκευής του αυτοκινήτου μπορεί να βρεθεί και από τον αριθμό πλαισίου.

Κανονικά, η ημερομηνία της ζώνης πρέπει να είναι προγενέστερη εκείνης του αυτοκινήτου. Ένα συνηθισμένο χρονικό διάστημα που πρέπει να χωρίζει την κατασκευή της ζώνης και του αυτοκινήτου είναι ο ένας μήνας, όμως αυτό δε συμβαίνει πάντα. Θα μπορούσε το διάστημα να είναι μεγαλύτερο, θα μπορούσε να είναι και μικρότερο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/58b66e9061177e46ff19ad654920ac5b.jpg

Η ένδειξη που αυξάνει τις πιθανότητες για τρακαρισμένο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

Υπάρχει μία περίπτωση στην οποία η σύγκριση των δύο ημερομηνιών πρέπει να μας γεννήσει υποψίες για ένα αυτοκίνητο που έχει εμπλακεί σε σοβαρό ατύχημα. Αυτό συμβαίνει αν η ημερομηνία της ζώνης είναι μεταγενέστερη εκείνης του αυτοκινήτου. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι έχει γίνει ένα από τα παρακάτω. Ή το ταμπελάκι του αυτοκινήτου έχει αντικατασταθεί επειδή αλλοιώθηκε στο τρακάρισμα ή έχει τοποθετηθεί νέα ζώνη επειδή η αρχική αχρηστεύθηκε μετά την εμπλοκή σε ατύχημα.

Όπως και να ‘χει, η σύγκριση των ημερομηνιών ζώνης και αυτοκινήτου δίνει μια πρώτη εικόνα για το όχημα που θέλουμε να αγοράσουμε, όμως ο έλεγχος από μηχανικό είναι πάντα απαραίτητος και παραμένει ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε το ιστορικό του πριν προχωρήσουμε σε αγορά.