Τρακάρισμα από πίσω - Ποιος φταίει;

Τα τρακαρίσματα από πίσω, είναι ο συνηθέστερος τύπος τροχαίων ατυχημάτων και συμβαίνει κατά κόρον, μέσα στις πόλεις. Φταίει όμως πάντα… ο «από πίσω»;

  • -
  • -

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σχεδόν το 45% των ατυχημάτων αφορούν τρακάρισμα από πίσω, ενώ η πιο σημαντική αιτία αυτού, είναι η αμέλεια ή η απόσπαση της προσοχής του οδηγού (που βρίσκεται στο πίσω όχημα) από το δρόμο.

Σημαντικός παράγοντας ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο τροχαίο ατύχημα είναι η τήρηση της σωστής απόστασης ασφαλείας μεταξύ των οχημάτων.

2

Τι λέει ο ΚΟΚ

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ) στο Άρθρο 19, παράγραφος 2, αναφέρει τα εξής: «Ο οδηγός επιβάλλεται να ρυθμίζει την ταχύτητα του οχήματός του λαμβάνων συνεχώς υπόψη του τις επικρατούσες συνθήκες, ιδιαίτερα δε τη διαμόρφωση του εδάφους, την κατάσταση και τα χαρακτηριστικά της οδού, την κατάσταση και το φορτίο του οχήματός του, τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες κυκλοφορίας, κατά τρόπον ώστε να είναι σε θέση να διακόψει την πορεία του οχήματός του μπροστά από οποιοδήποτε εμπόδιο που μπορεί να προβλεφθεί και το οποίο βρίσκεται στο ορατό από αυτόν μπροστινό τμήμα της οδού. Υποχρεούται επίσης να μειώνει την ταχύτητα του οχήματός του και, σε περίπτωση ανάγκης, να διακόπτει την πορεία του, όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν».

Με πιο απλά λόγια στο 99% των περιπτώσεων, ο πίσω οδηγός φέρει την ευθύνη για τη σύγκρουση. Υπάρχει ωστόσο και ένα ποσοστό 1% για το οποίο μπορεί ο «πίσω οδηγός» να αθωωθεί. Θα δούμε αυτές τις περιπτώσεις όμως στη συνέχεια…

Ποια θεωρείται η σωστή απόσταση ασφαλείας;

Η σωστή απόσταση ασφαλείας μεταξύ δυο οχημάτων είναι μεγαλύτερη των 2 δευτερολέπτων ή άνω των 50 μέτρων! Εξειδικευμένοι Γερμανοί επιστήμονες έρευνας και ανάλυσης τροχαίων ατυχημάτων (DEKRA), ανέλυσαν διεξοδικά ένα ευρύ φάσμα δεδομένων καταφέρνοντας εν τέλει να χωρίσουν την συμπεριφορά των οδηγών στις εξής χρονικές φάσεις :

  • Μέχρι 0,48’’ χρειάζεται ο οδηγός για να αντιληφθεί τον κίνδυνο.
  • Επιπλέον 0,45’’ απαιτούνται έως ότου να μετακινήσει το πόδι του από το πεντάλ του γκαζιού και να το μεταφέρει αριστερά προς το φρένο.
  • Μετά από 0,19’’ το πόδι έρχεται σε επαφή με το φρένο και αρχίζει να το πιέζει προς τα κάτω.
  • 0,17’’ μέχρι να αρχίσει να φρενάρει το αυτοκίνητο.

Για να έχετε βέβαια μια πιο γενική εικόνα της ταχύτητας και του χρόνου ακινητοποίησης που χρειάζεστε (εξαρτάται προφανώς και από το αυτοκίνητο, την παλαιότητα του, το σύστημα πέδησης του κ.α.) κρατήστε ότι:

  • Με ταχύτητα 50 km/h η απόσταση ακινητοποίησης είναι 14 m
  • Με ταχύτητα 75 km/h η απόσταση ακινητοποίησης είναι 31,5 m
  • Με ταχύτητα 100 km/h η απόσταση ακινητοποίησης είναι 56 m

trakarisma-apo-piso-3

Τράκαρα από πίσω πιστεύω όμως ότι δεν ευθύνομαι. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου οι εμπλεκόμενοι σε ένα τέτοιο τρακάρισμα, δεν τα «βρίσκουν» για το ποιος ευθύνεται, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα δικαστήρια. Και σε αυτήν την περίπτωση, κατά 99,9%, υπαίτιος είναι ο πίσω οδηγός.

Εκτός, κι αν η δικαστική απόφαση κρίνει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε υπόθεσης. Ποια μπορεί να είναι αυτά; Παράγοντες όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η επίδειξη οδηγικών ικανοτήτων, ενδεχόμενη φθορά του οδικού δικτύου κτλ.

Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις η έρευνα θα κρατήσει καιρό, τα κόστη είναι βέβαιο πως θα εκτοξευτούν στο... Θεό και για να μπει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία, ας είμαστε ρεαλιστές, αξίζει μονάχα εάν έχει προκληθεί κάποιο θανατηφόρο τροχαίο.

Δείτε ακόμη: Το λάθος που κάνουν 8 στους 10 οδηγούς: Δύο νέα λάστιχα, μπαίνουν εμπρός ή πίσω;

4

Ποιος ευθύνεται σε καραμπόλα οχημάτων εν κινήσει;

Όπως προαναφέραμε, ο γενικός κανόνας θέλει τον πίσω οδηγό να αποζημιώνει τον μπροστινό του.  Αν δηλαδή πέσεις πάνω στον μπροστινό σου, η ασφαλιστική σου «φτιάχνει» τη ζημιά που έγινε, για παράδειγμα, στο πίσω μέρος του οχήματος που τράκαρες, αλλά εσύ αναλαμβάνεις μόνος σου το κόστος επιδιόρθωσης της ζημιάς στο δικό σου αυτοκίνητο.

Αν τώρα ένα τρίτο όχημα έρθει από πίσω και πέσει πάνω σας, τότε η ασφαλιστική του, σας φτιάχνει τη ζημιά που σας έκανε από πίσω και ο οδηγός του τρίτου οχήματος αναλαμβάνει τη ζημιά που έγινε στο όχημα του. Αυτό ισχύει στη περίπτωση που τα οχήματα ήταν εν κινήσει και προσέκρουσε το ένα πίσω από το άλλο.

Δείτε ακόμη: Με τράκαραν και εξαφανίστηκαν: Τι πρέπει να κάνω;

Καραμπόλα με σταματημένα οχήματα

Στην περίπτωση όμως που προλάβει κανείς να σταματήσει πριν «χτυπήσει» τον μπροστινό του και συγχρόνως έρθει κάποιος άλλος από πίσω (τρίτος οδηγός) και πέσει πάνω του, και ο δεύτερος οδηγός, τρακάρει με το όχημα του τον μπροστινό του (πρώτος οδηγός), τότε η ασφαλιστική του τελευταίου, αποζημιώνει όλες τις ζημιές που έγιναν στον δεύτερο οδηγό (μπροστά-πίσω), και αυτές που προκλήθηκαν και στον πρώτο οδηγόΥπάρχει βέβαια και μια πιο σπάνια περίπτωση, όπου το δεύτερο όχημα πέφτει με χαμηλή ταχύτητα στο πρώτο και του κάνει μικρή ζημιά, αλλά ταυτόχρονα, ένα τρίτο αυτοκίνητο συγκρούεται με φόρα στο δεύτερο και αυτό με τη σειρά του χτυπάει το πρώτο. 

Αν αυτό μπορεί να αποδειχθεί, τότε η ζημιά στο πρώτο αυτοκίνητο μοιράζεται και η ασφαλιστική του δεύτερου και του τρίτου πληρώνουν την αποζημίωση που τους αναλογεί. Αν δεν το δέχονται αυτό, τότε αναγκαστικά καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια.