Με τράκαραν και εξαφανίστηκαν: Τι πρέπει να κάνω;

Το να σε χτυπήσει κάποιος και να εξαφανιστεί από το σημείο δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά και ποιος πληρώνει τη ζημιά.

  • -
  • -

Στους δρόμους μπορούν να συμβούν πολλά και δυσάρεστα περιστατικά. Τα ατυχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο, είτε βρίσκεσαι εν κινήσει είτε έχεις παρκάρει. Το να σε τρακάρει κάποιος και στη συνέχεια να αποχωρήσει ατάκτως προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει τη ζημιά, δυστυχώς είναι συνηθισμένο.

Αν σε χτυπήσει κάποιος ενώ βρίσκεσαι εν κινήσει, προφανώς και θα σε αιφνιδιάσει. Εκείνη τη στιγμή, η πρόσκρουση και το σοκ δεν επιτρέπουν να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Προσπάθησε όσο μπορείς λοιπόν, εφόσον η σύγκρουση αφορά μόνο υλικές ζημιές να μην ταραχθείς, όσο δύσκολο κι αν είναι μιας και μπορεί να χαλάει τις διακοπές σου. Ο υπαίτιος μπορεί να εξαφανιστεί, οπότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να παρατηρήσεις την πινακίδα του οχήματος ή της μοτοσυκλέτας που οδηγεί.

trakarisma

Συνήθως, αυτός που φεύγει από το σημείο κατά τέτοιο τρόπο δεν έχει ασφάλεια ή δίπλωμα. Αν λοιπόν δεν προλάβεις να καταγράψεις τον αριθμό κυκλοφορίας, ρώτησε όσους ήταν αυτόπτες μάρτυρες στο περιστατικό αν είδαν το μοντέλο του αυτοκινήτου, το χρώμα, τα χαρακτηριστικά του οδηγού και φυσικά την πινακίδα.

Ειδοποίησε άμεσα την αστυνομία, δηλώνοντας ότι υπάρχει τρακάρισμα με εξαφάνιση του αλλού οδηγού και την ασφαλιστική σου εταιρεία, προκειμένου να καταγραφεί το συμβάν. Αν κάποιος σε χτυπήσει και φύγει, δίχως να αφήσει κανένα στοιχείο επικοινωνίας, τότε σε περίπτωση που βρεθεί, κινδυνεύει άμεσα με πρόστιμο καθώς και ποινικές κυρώσεις. Αν δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, τότε δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα.

Την επισκευή της ζημιάς θα την επιβαρυνθείς εσύ, εκτός κι αν έχεις πλήρη μικτή ασφάλεια οπότε μπορείς να ενεργοποιήσεις την συγκεκριμένη κάλυψη.

Τι γίνεται αν με τρακάρουν ενώ έχω παρκάρει  

Εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Πρέπει όμως να ρωτήσεις όλους τους γείτονες και τα καταστήματα τριγύρω αν έπεσε κάτι στην αντίληψή τους. Ζήτα από τα μαγαζιά μήπως υπάρχουν κάμερες παρακολούθησης. Ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να σου δείξει το υλικό, αλλά κάποιες φορές συμβαίνει. Πες του ότι απλά θες να δεις την πινακίδα του οχήματος που σε τράκαρε. Αν το δεχθεί και εντοπίσεις τον υπαίτιο οδηγό, έχει καλώς.

trakarisma

Παραδίδεις τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος που σε χτύπησε στην αστυνομία, υποβάλεις μήνυση και ενημερώνεις την ασφαλιστική σου εταιρεία για να εντοπιστεί ο υπαίτιος. Ειδάλλως, πάλι θα επιβαρυνθείς εσύ την επισκευή της ζημιάς. Σε κάθε περίπτωση κάλεσε την Τροχαία να καταγράψει το γεγονός και ενημέρωσε την ασφάλεια σου.

Διαβάστε επίσης: Τράκαρα με ζώο στην εθνική οδό - Ποιος πληρώνει τη ζημιά;

Για να είσαι 100% προστατευμένος έναντι απρόβλεπτων καταστάσεων, όπως το να σε τρακάρουν ενώ είστε παρκαρισμένος, θα πρέπει να έχεις την κάλυψη ιδίων ζημιών στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αναλόγως την απαλλαγή που έχεις επιλέξει στη μικτή ασφάλεια, κάποιες ζημιές θα σε συμφέρει να τις φτιάξεις μόνος σου και κάποιες να τις επισκευάσεις μέσα από την ασφαλιστική εταιρεία.