Τι ζημιά μπορεί να σου κάνει μια λακκούβα;

Λακκούβες. Είναι παντού στους ελληνικούς δρόμους, τις συναντάμε συνέχεια και συνήθως περνάμε και τις αφήνουμε πίσω μας. Όμως μερικές φορές η κατάληξη δεν είναι τόσο καλή.

  • -
  • -

Οι λακκούβες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού οδικού δικτύου. Βρίσκονται παντού, από τους μεγαλύτερους μέχρι τους μικρότερους δρόμους και κάνουν τη ζωή των οδηγών δύσκολη. Δεν έχει σημασία αν οδηγείς αυτοκίνητο, φορτηγό, μοτοσικλέτα, ποδήλατο, πατίνι ή οτιδήποτε άλλο. Η συνάντηση με μία λακκούβα είναι πάντα μία δυσάρεστη εμπειρία.

Μπορεί να τις έχουμε συνηθίσει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ζήσουμε. Άλλωστε, όλοι έχουμε δει σε άλλες χώρες το οδικό δίκτυο να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, και αναρωτιόμαστε πώς τα καταφέρνουν εκεί.

2-dromos-vouno-dasos-dentra

Ανάρτηση: Το πιο συχνό θύμα της λακκούβας

Σίγουρα το πέρασμα από μία λακκούβα είναι κάτι που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε. Στην πιο απλή περίπτωση αυτή η συνάντηση έχει ως αποτέλεσμα κραδασμούς, έντονες και απότομες μετακινήσεις στην καμπίνα και τους επιβάτες. Ωστόσο, μία λακκούβα μπορεί να προκαλέσει και πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Μία από τις πιο συνηθισμένες ζημιές που μπορεί να συμβούν όταν ένα όχημα περνάει από λακκούβα είναι να σπάσει κάτι στην ανάρτηση. Αυτό δημιουργεί σοβαρό ζήτημα στον οδηγό. Το όχημα πρέπει να φορτωθεί σε γερανό της οδικής βοήθειας, καθώς είναι μη οδηγήσιμο. Φυσικά, τίθεται και θέμα ασφάλειας καθώς εκείνη τη στιγμή χάνεται η επαφή του τροχού με το οδόστρωμα.

3-anartisi-amortiser-elatirio

Οι λακκούβες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των τροχών

Οι πιθανές επιπτώσεις μίας λακκούβας στο όχημα αφορούν και τις ζάντες, οι οποίες μπορεί να στραβώσουν ή να σπάσουν. Αυτές οι ζημιές μπορεί να επισκευάζονται, όμως και πάλι αυτό συνεπάγεται κάποιο κόστος, αλλά και ταλαιπωρία, για τον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Ακόμα και αν δεν συμβεί κάτι από τα παραπάνω, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να χαλάσει η ευθυγράμμιση των τροχών, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην κατευθυντικότητα του οχήματος. Φυσικά, και σε αυτό το ενδεχόμενο η επίσκεψη στο συνεργείο είναι επιβεβλημένη, και η χρηματική επιβάρυνση του οδηγού για τη διόρθωση του προβλήματος, δεδομένη.

4-zanta-stravi-xtypimeni-xtipimeni-troxos

Τι μπορεί να προκαλέσει στα ελαστικά μας μια λακκούβα;

Εκτός από τα δομικά μέρη του τροχού και του αυτοκινήτου, το πέρασμα από λακκούβα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα ελαστικά- ακόμα και να τα κόψει.  Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί ρεζέρβα για να πάει το αυτοκίνητο μέχρι το βουλκανιζατέρ. Αν έχει κιτ επισκευής, ίσως η προσωρινή επισκευή του ελαστικού να μην είναι καν εφικτή, και να πρέπει να φορτωθεί σε γερανό. Φυσικά, το ελαστικό θα πρέπει τελικά να αντικατασταθεί με ένα καινούριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του οδηγού.

Πώς μία λακκούβα μπορεί να μας βγάλει εκτός ελέγχου;

Φυσικά μία λακκούβα μπορεί να μην προκαλέσει κανένα από τα παραπάνω προβλήματα στο όχημά μας, αλλά υπάρχει μία πιθανή έκβαση η οποία είναι δυνητικά χειρότερη. Αν κινούμαστε με αυξημένη ταχύτητα, και ειδικά αν εκείνη τη στιγμή οι τροχοί είναι στριμμένοι, το πέρασμα από μία λακκούβα μπορεί να οδηγήσει σε στιγμιαία απώλεια ελέγχου του οχήματος, με απρόβλεπτες συνέπειες.

5-glistrima-simadia-asfaltos

Τι κάνει η Hellas Direct για τις λακκούβες στους δρόμους;

Θέλοντας να συμβάλλει στην αποφυγή όλων αυτών των προβλημάτων από τις λακκούβες, η Hellas Direct δημιούργησε το πρόγραμμα Safe Roads project. Με ένα κατάλληλα διαμορφωμένο van και μία εξειδικευμένη σε οδικά έργα ομάδα ανθρώπων, βγαίνει στους δρόμους τη νύχτα που η κίνηση είναι μειωμένη στο ελάχιστο και προχωράει σε επεμβάσεις οι οποίες αυξάνουν τη οδική ασφάλεια.

Εκτός από τις λακκούβες, προχωράει και στην αποκατάσταση διαβάσεων που μπορεί να έχουν ξεθωριάσει, καθώς και στη δημιουργία νέων, σε σημεία που κρίνεται απαραίτητο.

Έμπνευση για ένα καλύτερο μέλλον

Φυσικά όλες οι ενέργειες γίνονται σε συνεργασία με τους Δήμους, οι οποίοι γνωρίζουν σε ποια σημεία αρμοδιότητάς τους υπάρχουν εντονότερα προβλήματα και μεγαλύτερη ανάγκη επέμβασης από την Hellas Direct. Επίσης, μέσω της συνεννόησης με τους δήμους εξασφαλίζεται ότι τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές κατά τη διάρκεια των εργασιών στους δρόμους.

Οι ενέργειες της Hellas Direct είναι ένα όμορφο παράδειγμα ανάληψης δράσης για την επίλυση ενός προβλήματος, ακόμα κι όταν πρόκειται για τομέα ευθύνης κάποιου άλλου φορέα. Γιατί ο πραγματικός στόχος της Hellas Direct, αυτό που μετράει τελικά, είναι η ασφάλεια. Όλων μας.