Πουλάς μεταχειρισμένο αυτοκίνητο; Τα 5+1 SOS που πρέπει να κάνεις

Στις αγοραπωλησίες αυτοκινήτων θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, είτε είμαστε οι αγοραστές, είτε οι πωλητές. Αυτά τα 5 tips είναι χρήσιμα, όταν αποφασίσεις να πουλήσεις!

  • -
  • -

Η διαδικασία αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου έχει αρκετά «γκρίζα» σημεία, όμως το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση πώλησης. Ενώ οι περισσότεροι έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο, δεν είναι έμποροι για να ξέρουν πως να χειριστούν τη διαδικασία επίδειξης στον υποψήφιο αγοραστή, ενώ μερικές φορές δεν λείπουν και οι παγίδες στις οποίες είναι εύκολο να πέσεις αν είσαι ανυποψίαστος. Παρακάτω συγκεντρώσαμε έξι πολύ χρήσιμα tips αν θες να πουλήσεις το αυτοκίνητό σου και δεν ξέρεις… τι να κάνεις.

1 - Δες τι χρειάζεται το αυτοκίνητο

Πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία πώλησης, δες σε τι κατάσταση βρίσκεται το αυτοκίνητο που πουλάς. Συνήθως οι περισσότεροι ξέρουν τι γίνεται με το αυτοκίνητό τους, όμως αν δεν κατέχεις και πολύ το αντικείμενο, δεν πειράζει. Πήγαινε στον μηχανικό σου και ζήτα του να δει τα βασικά μέρη του αυτοκινήτου, να καταγράψει τις δυσλειτουργίες που θα βρει, πιθανές διαρροές, εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν όπως ελαστικά, αλλαγή τακάκια κλπ και να τα καταγράψει σε ένα χαρτί για να ξέρεις. Έχοντας πλήρη εικόνα του αυτοκινήτου θα μπορείς να πληροφορήσεις τον ενδιαφερόμενο, αλλά και να αποφύγεις τις κοροϊδίες, αφού εκείνος που θέλει να αγοράσει το αυτοκίνητό σου δεν αποκλείεται να επινοήσει μια ζημιά που δεν υπάρχει για να σου κατεβάσει την τιμή. Αν ξέρεις ακριβώς τι παίζει με το αυτοκίνητο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

2 - Κάνε έρευνα αγοράς

Αφού τσεκάρεις το αυτοκίνητο, μπες στις δημοφιλείς ιστοσελίδες αγγελιών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ψάξε να δεις πόσο πωλούνται τα αυτοκίνητα σαν το δικό σου. Βάλε ίδια χρονολογία, παρόμοια χιλιόμετρα, ίδιο κινητήρα και κιβώτιο και δες τι ζητάνε οι άλλοι. Ανάλογα με την κατάσταση του δικού σου οχήματος, προσάρμοσε και την τιμή. Αν για παράδειγμα, τα «καλά» πωλούνται στις 10.000 € και τα πιο ταλαιπωρημένα, στις 8.000 €, κρίνε με βάση την κατάσταση του δικού σου και βάλε μια τιμή που θεωρείς σωστή. Προσοχή, όμως: μερικές φορές, αν πουλάς πολύ ακριβά μπορεί να μη χτυπάει καθόλου το τηλέφωνο. Μη πέσεις σε αυτή την παγίδα. Προσπάθησε να είσαι ανταγωνιστικός, αλλά να έχεις και ένα περιθώριο για τα λεγόμενα «παζάρια». Αν θες 9.000 € δηλαδή, δεν θα βάλεις τιμή 9.000 € αλλά 9.600 €, για παράδειγμα. Επίσης, αν σκέφτεσαι να πας σε έμπορο αυτοκινήτων για να στο αγοράσει και να ξεμπερδεύεις πιο γρήγορα, ετοιμάσου να ακούσεις μια πολύ χαμηλή τιμή, σαφώς πιο κάτω από τα δεδομένα της αγοράς.

3 - Φτιάξε καλή αγγελία

2-3 φωτογραφίες και λίγα από τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, δεν φτάνουν για να κάνεις μια καλή αγγελία. Αφιέρωσε λίγο χρόνο, πήγαινε πλύνε το αυτοκίνητο μέσα-έξω και βρες ένα ωραίο μέρος με καλό φωτισμό για να βγάλεις τις εικόνες. Οι δυνατότητες από τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούμε φτάνουν και περισσεύουν για να κάνεις σωστή δουλειά. Απλώς, φρόντισε να βγάλεις τις φωτογραφίες με το smartphone σε οριζόντια θέση και όχι κάθετη, όπως βγάζουμε συνήθως για τα social media για παράδειγμα. Θα πρέπει να τραβήξεις εικόνες από όλες τις πλευρές του αμαξώματος, αλλά και αρκετές φωτογραφίες από την καμπίνα. Αν το αυτοκίνητό σου έχει extra ή κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (ηλιοροφή, cruise control, αυτόματο κλιματισμό ή οτιδήποτε άλλο) φρόντισε να φαίνεται στις εικόνες. Μετά, γράψε ένα σύντομο κειμενάκι με την κατάσταση του αυτοκινήτου, τον εξοπλισμό του ή αν έχεις κάνει κάποιο ακριβό service (αντικατάσταση δίσκου-πλατό, ιμάντα χρονισμού ή καδένας, αμορτισέρ και λάστιχα κλπ).

4 - Προσοχή στο ραντεβού

Όταν θα σε πάρει πια τηλέφωνο ένας ενδιαφερόμενος, το επόμενο βήμα συνήθως είναι να έρθει να το δει. Μη του πεις να έρθει στο σπίτι σου, δώσε για σημείο συνάντησης ένα μέρος με αρκετό κόσμο, αλλά και «άπλα» για να παρκάρετε άνετα και να περιεργαστεί το αυτοκίνητο. Κάποιο πάρκινγκ super market ή παρόμοιο χώρο όπως τα self service πλυντήρια αυτοκινήτων που πλέον υπάρχουν παντού, φτάνουν για να πάρει μια πρώτη εικόνα. Αν σου ζητήσει να οδηγήσει το αυτοκίνητο, είναι αυτονόητο ότι θα πας μαζί του και θα καθίσεις συνοδηγός. Επίσης, πριν βρεθείτε, να έχεις ενημερώσει κάποιον κοντινό σου άνθρωπο για το που βρίσκεσαι. Ποτέ δεν ξέρεις! Καλύτερα να είσαι ασφαλής και να έχεις προνοήσει, κι ας μη σου χρειαστεί τίποτα. Αν το αυτοκίνητο του αρέσει και θέλει να προχωρήσετε, το επόμενο βήμα συνήθως είναι να το δει ένας μηχανικός, αν δεν τον έχει φέρει μαζί του από την πρώτη φορά. Συνήθως, η διαπραγμάτευση της τιμής έρχεται στο συνεργείο, όταν διαπιστωθεί και η κατάσταση του αυτοκινήτου που πουλάς.

5 - Να είσαι ειλικρινής

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί έξω προσπαθούν πολύ για να αποκτήσουν τη δυνατότητα να πάρουν ένα αυτοκίνητο και τα έχουν δουλέψει τα λεφτά. Άρα, πριν εκταμιεύσουν ένα μεγάλο ποσό, θα τσεκάρουν αυτό που πάνε να αγοράσουν! Μην περιμένεις ότι ο αγοραστής θα βασιστεί στα λεγόμενά σου για να πάρει το αμάξι σου. Θα το πάει σε μηχανικό και θα διαπιστώσει από μόνος του τα προβλήματα, οπότε καλύτερα να του τα έχεις πει. Έτσι θα φανείς αξιόπιστος και ότι δεν έχεις κάτι άλλο, σημαντικότερο να κρύψεις. Αν το αυτοκίνητο έχει εμπλακεί σε τρακάρισμα καλύτερα να του το πεις. Άλλωστε, αν μιλάμε για ένα απλό ατύχημα που άλλαξες έναν προφυλακτήρα και έβαψες το φτερό, δεν έγινε και τίποτα. Αφού γνωρίζετε και οι δύο τις εκκρεμότητες του αυτοκινήτου (πχ μπορεί να θέλει λάστιχα, να χρειάζεται αλλαγή κάποιο ρουλεμάν ή τα αμορτισέρ) διαπραγματευτείτε και ανάλογα την τιμή.

Δείτε ακόμη: Αγοράζεις μεταχειρισμένο; 10 ύποπτα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

+1 - Έχε τα μάτια σου 14!

Οι περιπτώσεις του λεγόμενου phishing πλέον είναι πολύ διαδεδομένες. Πολλές φορές, επιτήδειοι χρησιμοποιούν αγγελίες αυτοκινήτου για να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από τα θύματά τους. Και επειδή πράγματι εκκρεμεί μια μεταξύ σας συναλλαγή αν σου παρουσιαστεί ως υποψήφιος αγοραστής του αυτοκινήτου σου, είναι πολύ πιο εύκολο να την πατήσεις. Σε περίπτωση λοιπόν που σου στείλει κάποιος link που θα πρέπει να βάλεις το username και το password από το e-banking σου, εννοείται ότι δεν καταχωρείς κανένα στοιχείο. Ο πραγματικός αγοραστής το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σου ζητήσει είναι το IBAN του τραπεζικού σου λογαριασμού ώστε να σου στείλει το ποσό και να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία. Και αυτό, θα στο ζητήσει όταν πια θα έχετε συμφωνήσει! Για να σου μεταφέρει λεφτά δεν χρειάζεται να βάλεις κάπου το password σου.  Οπότε, οτιδήποτε εμπλέκει το password της τράπεζάς σου, είναι απάτη. Τέλος, αν μέρος της συμφωνίας περιλαμβάνει και μετρητά χρήματα εκτός της τραπεζικής κατάθεσης, βεβαιώσου ότι τα χαρτονομίσματα είναι γνήσια. Ακόμη και αν σου φαίνεται απίστευτα έμπιστος!