Τράκαρα με το αυτοκίνητο: Πώς κάνω φιλικό διακανονισμό - Από ποιον θα πάρω αποζημίωση;

Το αυτοκίνητό σου το έχεις ασφαλισμένο. Ξέρεις όμως τι είναι ο φιλικός διακανονισμός και πώς λειτουργεί;

  • -
  • -

Το σύστημα του φιλικού διακανονισμού ή φιλική δήλωση ατυχήματος τέθηκε σε ισχύ το 2000 και ουσιαστικά πρόκειται για έναν τρόπο καλύτερης εξυπηρέτησης του πελάτη και άμεσης αποζημίωσής του σε περίπτωση ατυχήματος.

Με απλά λόγια είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσεις εύκολα και γρήγορα κάποιο τροχαίο ατύχημα, με τον παθών να απευθύνετε κατευθείαν στην δική του ασφαλιστική εταιρεία και να αποζημιώνεται από αυτή. 

dilosi

Αφορά υλικές ζημιές στα οχήματα ή ακόμη και μικρές σωματικές βλάβες υπό προϋποθέσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους εμπλεκόμενους να αποφύγουν τυχόν δικαστικές διενέξεις και να κερδίσουν χρόνο.

Πώς λειτουργεί ο φιλικός διακανονισμός

Ο φιλικός διακανονισμός ενεργοποιείται μετά από τροχαίο ατύχημα. Αν λοιπόν τρακάρουν δύο οχήματα, οι οδηγοί έχουν το δικαίωμα να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο της φιλικής δήλωσης ατυχήματος.

Αυτός που ευθύνεται κάνει θετική δήλωση και αποδέχεται ότι προξένησε το ατύχημα και ο παθών αρνητική δήλωση, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της αποζημίωσής του. Αμφότεροι, απευθύνονται στην ασφαλιστική εταιρεία τους και στη συνέχεια αυτές συνεννοούνται μεταξύ τους προκειμένου να επισκευαστεί το όχημα του παθόντα.

dilosi

Πριν από αυτόν, ο πραγματογνώμονας έχει εκτιμήσει τη ζημιά, έτσι ώστε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αποζημιωθεί ο παθόντας και πελάτης της, να ζητήσει από την εταιρεία του υπαιτίου να της καταβληθούν τα χρήματα που έδωσε για την αποζημίωση.

Με τον φιλικό διακανονισμό λοιπόν, οι πελάτες εξυπηρετούνται καλύτερα, οι διαδικασίες επιταχύνονται, η καταβολή της δικαιούμενης αποζημίωσης συντομεύεται και, το βασικότεροι, δεν εμπλέκονται δικηγόροι, ούτε υπάρχουν διενέξεις μεταξύ καταναλωτών και ασφαλιστικών εταιρειών.

Τι ζημιές καλύπτει

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε ότι για την εφαρμογή του φιλικού διακανονισμού ισχύουν μόνο δύο ποσοστά ευθύνης των οδηγών: 100% και 50%. Ο φιλικός διακανονισμός καλύπτει την επισκευή του οχήματος, του εξωτερικού καλύμματος του οχήματος (κουκούλα), την αντικατάσταση κράνους ή και της βαλίτσας δικύκλου. Βέβαια, οι καλυπτόμενες υλικές ζημιές δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των 6.500 € της συμφωνίας.

dilosi

Δείτε ακόμη: Μικτή ασφάλεια: Πόσο κοστίζει και γιατί να την επιλέξω;

Όσον αφορά στις σωματικές βλάβες, καλύπτει αμοιβές ιατρών, νοσήλια, διαγνωστικές εξετάσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έξοδα μεταφοράς ζημιωθέντος. Οι καλυπτόμενες σωματικές βλάβες δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των 12.000 € της συμφωνίας ανά ζημιωθέν πρόσωπο.

Τα 5 βήματα που πρέπει να κάνεις μετά το τρακάρισμα

Σε περίπτωση τροχαίου, πρέπει να κάνεις συγκεκριμένα βήματα. Αυτά είναι:

  • Παραμένεις στο σημείο μετά το τρακάρισμα.
  • Συμπληρώνεις το έντυπο δήλωσης ατυχήματος.
  • Συμπληρώνει κι ο οδηγός του άλλου οχήματος το ίδιο έντυπο.
  • Κρατάς ένα αντίγραφο (και άλλο ένα αντίγραφο κρατάει ο άλλος οδηγός).
  • Στέλνεις το αντίγραφο στην ασφαλιστική σου εταιρεία. 

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως, όλες οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες ασφάλισης αυτοκινήτων συμμετέχουν στη διαδικασία φιλικού διακανονισμού και στο σύστημα Άμεσης Πληρωμής.