Τραβάει το τιμόνι προς τη μία μεριά; Δες τι πρέπει να κάνεις

Αν παρατηρήσετε ότι το αυτοκίνητο δεν πηγαίνει ευθεία, παρόλο που το τιμόνι σημαδεύει στο κέντρο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που εξηγούν το φαινόμενο.

  • -
  • -

Η φθορά του αυτοκινήτου μπορεί να γίνει σε πολλά σημεία του κατά τη χρήση. Το τιμόνι για παράδειγμα, είναι πιθανό να μην είναι ευθυγραμμισμένο σωστά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το αυτοκίνητο θα συνεχίσει να «τραβάει» προς τα αριστερά ή τα δεξιά όσο σημαδεύουμε στο κέντρο, ενώ θα δούμε ότι πηγαίνει ευθεία όταν δεν θα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο. Οι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι διάφοροι, οπότε ο τρόπος που τελικά θα λυθεί, εξαρτάται από την αιτία του προβλήματος.

Λάθος ευθυγράμμιση

Με τη χρήση, αλλά και τις καταπονήσεις από το οδόστρωμα ή τις κακές συνήθειές μας (ανεβαίνουμε πεζοδρόμια, πέφτουμε συνεχώς σε λακκούβες κλπ), το σύστημα διεύθυνσης μπορεί να χάσει την ευθυγράμμισή του. Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά εξειδικευμένα συνεργεία που έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ευθυγράμμισης, οπότε το μόνο που πρέπει να γίνει είναι μια επικοινωνία με κάποιον ειδικό και στη συνέχεια, να ορίσουμε ραντεβού. Αν το πρόβλημα όντως είναι αυτό, τότε οι τεχνικοί θα το επιδιορθώσουν σε σύντομο χρόνο.

Απρόσεκτη οδήγηση

Οι λακκούβες στο δρόμο δεν χαλάνε μόνο την άνεσή μας, αλλά βλάπτουν και το αυτοκίνητο. Αν πέσουμε σε μια μεγάλη κακοτεχνία χωρίς να κόψουμε ταχύτητα τότε δεν αποκλείεται να επηρεαστεί κάποιο από τα μέρη της διεύθυνσης του οχήματος και να «στραβώσει» το τιμόνι. Το πρόβλημα συνήθως λύνεται σε ένα από τα συνεργεία ευθυγράμμισης, όμως σε μερικές περιπτώσεις ενδέχεται να είναι βαθύτερο και να πρέπει να επισκεφθούμε ένα συνεργείο για να αντικαταστήσει κάποιο στραβωμένο ανταλλακτικό.

Κακής ποιότητας ελαστικά

Ένα αυτοκίνητο που έχει λάθος ευθυγράμμιση (πρώτη περίπτωση), «τρώει» στραβά και τα ελαστικά του. Η φθορά δεν είναι ομοιόμορφη οπότε αν κάποιος οδηγούσε για πολλά χιλιόμετρα με λάθος ευθυγράμμιση και επιδιόρθωσε το πρόβλημα, ενδέχεται να εμφανίζεται ακόμη λόγω των ελαστικών. Η αντικατάστασή τους θα δώσει οριστικό τέλος στο ζήτημα. Επίσης, το ίδιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί αν κάποιος βάλει μεταχειρισμένα ελαστικά. Ο προηγούμενος χρήστης ίσως είχε λάθος ευθυγράμμιση και το «πρόβλημά του» μεταφέρθηκε στον επόμενο χρήστη.

Λάθος τοποθέτηση τιμονιού

Ένα από τα πιο «ύπουλα» προβλήματα για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η λάθος τοποθέτηση του τιμονιού. Μπορεί να αφαιρέθηκε για οποιοδήποτε λόγο, π.χ. για κάποια επισκευή στα πλήκτρα του ή στον αερόσακο, και στη συνέχεια να μην τοποθετήθηκε απόλυτα κεντραρισμένο. Η ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου και τα μηχανικά μέρη του μπορεί να είναι εντάξει, όμως θα νομίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα επειδή «βλέπουμε» το τιμόνι να μη σημαδεύει την απόλυτη ευθεία όταν οδηγούμε ίσια. Το πρόβλημα θα λυθεί με την επανατοποθέτηση του τιμονιού.

Δείτε ακόμη: Τρέμει το τιμόνι; Τι μπορεί να συμβαίνει!

Τρακαρισμένο αυτοκίνητο

Ως τελευταίο, αφήσαμε το πιο «δύσκολο» στην αντιμετώπιση πρόβλημα. Ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο μπορεί να έχει στραβό πλαίσιο και για αυτό να μην πηγαίνει εντελώς ευθεία. Αν το αμάξωμα έχει στρεβλωθεί και δεν έγινε σωστή επισκευή, η ευθυγράμμιση είναι πιθανό να μην επανέλθει ποτέ. Ένας καλός τεχνικός ευθυγράμμισης θα καλύψει όσο μπορεί το πρόβλημα, όμως δεν θα εξαλειφθεί. Συνήθως τα «στραβωμένα» τρακαρισμένα περνάνε από καλίμπρα, όμως οι πιο σοβαρές ζημιές μερικές φορές δεν επανέρχονται στο 100%.