Πώς κάνω online δήλωση κλοπής του αυτοκινήτου μου στην Αστυνομία;

Το να πέσεις θύμα κλοπής του αυτοκινήτου σου, δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό. Για να κάνεις αμέσως την αίτηση, δεν χρειάζεται να πας σε αστυνομικό τμήμα. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά.

  • -
  • -

Καθημερινά, πολλοί οδηγοί πέφτουν θύματα κλοπής του οχήματός τους. Η κλοπή αυτοκινήτου είναι ποινικό αδίκημα και είναι απαραίτητη η έγκληση για την αναζήτηση του οχήματος από την αστυνομία αλλά και τη συνέχεια της διαδικασίας, αφού αν έχεις ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου μερική ή ολική, θα μπορέσεις να αποζημιωθείς.

Προκειμένου η διαδικασία να γίνεται άμεσα, το αρμόδιο υπουργείο έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με την Αστυνομία, την ηλεκτρονική πύλη μέσω του gov.gr. Πατώντας εδώ, εισέρχεσαι ηλεκτρονικά στην σελίδα. Αφού κάνεις κλικ «Είσοδο στην Υπηρεσία» και προσθέσεις τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, το σύστημα σε καθοδηγεί προς το ψηφιακό σύστημα της τροχαίας.

Εκεί υπάρχει η σελίδα «Δηλώσεις κλοπής / ανεύρεσης κλαπέντων οχημάτων», όπου μπορείς να κάνεις ηλεκτρονικά την αίτησή σου, όπως ακριβώς θα γινόταν και με φυσική παρουσία στο αστυνομικό τμήμα.

Στην ηλεκτρονική καρτέλα που εμφανίζεται, συμπληρώνεις όλα τα στοιχεία, όπως:

  • Στοιχεία Αιτούντος
  • Τόπος Γέννησης
  • Τόπος Κατοικίας
  • Στοιχεία Ταυτότητας
  • Στοιχεία Αντιγράφου

Στη συνέχεια κάνεις υποβολή της αίτησης στην υπηρεσία και ενημερώνεσαι για την πορεία μέσω e-mail.

online

Μπορώ να πάω σε αστυνομικό τμήμα για δήλωση κλοπής

Φυσικά κι έχεις το δικαίωμα να μεταβείς στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ώστε να αναφέρεις την κλοπή. Εκεί, πρέπει να υποβάλλεις μήνυση κατά αγνώστων. Για την υποβολή αυτή αρκεί η ταυτότητά σου και δεν είναι απαραίτητη η παρουσία δικηγόρου.

Την ενημέρωση και μήνυση στην αστυνομία πρέπει να την κάνεις όσο πιο γρήγορα γίνεται για να αποφύγεις και τις πιθανές αστικές και ποινικές συνέπειες που θα μπορούσαν να προκληθούν από το κλεμμένο όχημά σου, όπως για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί σε ληστεία ή να εμπλακεί σε ατύχημα.

online

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε περίπτωση κλοπής, είτε πραγματοποιήσεις την αίτηση ηλεκτρονικά, είτε μεταβείς σε αστυνομικό τμήμα, μην ξεχάσεις να καλέσεις την ασφαλιστική εταιρεία και να ενημερώσεις ώστε να καταγράψουν και αυτοί το συμβάν.

Διαβάστε επίσης: 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη μικτή ασφάλεια

Επίσης εάν το όχημά σου είναι με leasing ή τραπεζικό δάνειο και έχει παρακράτηση κυριότητας θα πρέπει να ενημερώσει και εκεί για την κλοπή.