Τι πρέπει να κάνω αν δω τροχαίο ατύχημα μπροστά μου;

Αν είσαι αυτόπτης μάρτυρας σε τροχαίο ατύχημα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και πως να αντιμετωπίσεις την κατάσταση; Δες εδώ ορισμένες βασικές συμβουλές.

  • -
  • -

Τροχαία ατυχήματα σημειώνονται καθημερινά στους δρόμους. Οπότε, το να είσαι μπροστά στο συμβάν και να δεις πως ακριβώς συνέβη δεν είναι καθόλου απίθανο. Σε περίπτωση που είσαι αυτόπτης μάρτυρας σε τροχαίο και ειδικά σε σοβαρό, αν και έχεις το δικαίωμα να αποχωρήσεις, καλό είναι να μην το πράξεις, καθώς έτσι θα βοηθήσεις τόσο την αστυνομία όσο και τη δικαιοσύνη.

atixima

Η πρόκληση σωματικής βλάβης και ο θάνατος από τροχαίο είναι μια σοβαρή υπόθεση και έτσι πρέπει να τη λαμβάνεις. Αν λοιπόν σημειωθεί μπροστά σου ατύχημα, επιχείρησε να λάβεις μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας και ειδοποίησε την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Προφανώς και δεν μπορείς να προσφέρεις τις πρώτες βοήθειες όπως ένας γιατρός, αλλά επιχείρησε να παράσχεις κάθε αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στον παθών ή στους παθόντες. Παρέμεινε στον τόπο του ατυχήματος έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές.

Μην πειράξεις οτιδήποτε στον τόπο του ατυχήματος. Αν μετακινήσεις για παράδειγμα το όχημα που ενεπλάκη θεωρώντας πως εμποδίζει την κυκλοφορίας ή κάποιο σπασμένο εξάρτημα, το πιθανότερο είναι να δυσχεράνεις το έργο της Αστυνομίας.

atixima

Συνεργάσου με την Αστυνομία και μην εγκαταλείψεις τον τόπο του ατυχήματος έως ότου δώσεις τα στοιχεία της ταυτότητάς σου. Είναι σημαντικά για να σε εντοπίσουν τα αρμόδια όργανα και να καταθέσεις όσα είδες την στιγμή του ατυχήματος.

Θα πάω στο δικαστήριο για μάρτυρας;

Σε σοβαρά δυστυχήματα όπου υπάρχουν τραυματισμένα πρόσωπα η αστυνομία θα μελετήσει τη σκηνή του ατυχήματος, θα περισυλλέξει μαρτυρικό υλικό, θα διενεργήσει τους απαιτούμενους ελέγχους αλκοόλ και στη συνέχεια θα ετοιμάσει την αστυνομική έκθεση με την οποία θα αναλύει και εξηγεί την ενδεχόμενη ευθύνη των εμπλεκομένων και τα δικά της συμπεράσματα ως προς την αιτία του ατυχήματος.

Δείτε ακόμη: Υπερβολική ταχύτητα: Όλα τα πρόστιμα που ισχύουν στην Ελλάδα

atixima

Η αστυνομική έκθεση προφανώς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ενώ και εσύ θα κληθείς να καταθέσεις. Οπότε, ανέφερε όλα όσα είδες, όπως ακριβώς τα είχες πει την ημέρα του συμβάντος και είχαν καταγραφεί στην αρχική σου κατάθεση στην αστυνομία.

Διαβάστε επίσης: Τράκαρα με ζώο στην εθνική οδό - Ποιος πληρώνει τη ζημιά;

Παράλληλα, επικοινώνησε με τον δικηγόρο σου. Όσο αγνές κι αν είναι οι προθέσεις σου, θεωρώντας πως εσύ θα καταθέσεις στο δικαστήριο αυτά που είδες, λάβε μια νομική συμβουλή. Δεν φαντάζεσαι πόσο χρήσιμη μπορεί να σου φανεί.