Θέλει ζέσταμα το αυτοκίνητο τον χειμώνα;

Πολλοί αφήνουν τον κινητήρα να δουλεύει στο ρελαντί μέχρι να φτάσει σε κανονική θερμοκρασία πριν ξεκινήσουν, όταν έχει κρύο. Χρειάζεται αυτό ή μήπως βλάπτει;

  • -
  • -

Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια, χωρίς να γνωρίζουμε αν όντως ισχύουν. Μία από αυτές αφορά την εκκίνηση του κινητήρα το χειμώνα, με αρκετούς να πιστεύουν ότι πριν ξεκινήσουν πρέπει να τον ζεσταίνουν για ένα εύλογο διάστημα. Τι ισχύει όμως πραγματικά;

Η αλήθεια είναι πως σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι σωστό και καλό για τον κινητήρα να τον αφήνουμε να λειτουργήσει για ένα λεπτό πριν ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας. Ουσιαστικά, δεν χρειάζεται περισσότερος χρόνος από όσο απαιτείται για να ξεθολώσει το τζάμι ή να ζεσταθεί λίγο η καμπίνα. Ο κινητήρας έχει αρκετό λάδι στο εσωτερικό του, αρκετή ώρα πριν φτάσει σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας.

Γιατί ο κινητήρας έχει περισσότερες στροφές όταν ξεκινάει;

Ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αντλία κυκλοφορεί με μεγάλη ταχύτητα το λάδι στον κινητήρα λιπαίνοντας τα απαραίτητα μηχανικά μέρη. Για αυτό το λόγο το ρελαντί λειτουργεί σε υψηλότερες στροφές όταν το αυτοκίνητο είναι κρύο, περίπου στις 1.200 rpm, για να επιταχυνθεί η λειτουργία λίπανσης του κινητήρα.

Δείτε ακόμη: Πως ξεθολώνει πιο γρήγορα το παρμπρίζ;

Πόση ώρα χρειάζεται για να κυκλοφορήσει το λάδι;

Τα αυτοκίνητα παλαιότερης τεχνολογίας απαιτούσαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί η ιδανική θερμοκρασία, σε αντίθεση με τα σύγχρονα οχήματα που απαιτούν περίπου 20 με 30 δευτερόλεπτα για την πλήρη λίπανση του κινητήρα. Ο ιδανικός τρόπος για να φτάσει ένα όχημα στην ιδανική θερμοκρασία είναι η οδήγηση.

Δείτε ακόμη: Παγώνουν τα λάδια του αυτοκινήτου τον χειμώνα;

Όταν λοιπόν περάσετε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας, βάλτε τη ζώνη ασφαλείας, ρυθμίστε τη ροή του αέρα προς το παρμπρίζ για να ξεθολώσει το τζάμι και μπορεί ο κινητήρας να μην είναι σε ιδανική θερμοκρασία, αλλά είναι πλήρως λειτουργικός για να ξεκινήσετε.