Ποια λάστιχα είναι καλύτερα στη βροχή: Θερινά, 4 εποχών ή χειμερινά; [video]

Οι βροχές και οι καταιγίδες πλέον είναι συχνό φαινόμενο, οπότε θα βρεθούμε συχνά σε βρεγμένο οδόστρωμα. Ποιο ελαστικό είναι το πιο κατάλληλο για να έχουμε τη μέγιστη πρόσφυση;

  • -
  • -

Η κακοκαιρία Daniel έφερε πολύ νωρίς και απότομα το φθινόπωρο και τις βροχές του, με την περιοχή του Βόλου να πληρώνει το πιο βαρύ τίμημα από όλη τη χώρα καθώς σπίτια και αυτοκίνητα βρέθηκαν στο έλεος της δυνατής βροχής. Σίγουρα σε τέτοια κλίμακα ελάχιστα αυτοκίνητα μπορούν να επιβιώσουν, όμως οι βροχές που ήρθαν μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τα σωστά ελαστικά στο αυτοκίνητό μας.

Με τους δρόμους να είναι συχνά βρεγμένοι από τώρα και για τους επόμενους μήνες, λοιπόν, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι σε περίπτωση ανάγκης θα έχουμε όσο καλύτερη πρόσφυση γίνεται, ώστε να φρενάρουμε στην ελάχιστη δυνατή απόσταση, ειδικά από τη στιγμή που η άσφαλτος στους δρόμους της Ελλάδας δεν φημίζεται για την ποιότητά της. Ο τύπος των ελαστικών που είναι τοποθετημένα στο αυτοκίνητό μας παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, φυσικά μαζί με παράγοντες όπως η φθορά, η παλαιότητα και η πίεση του αέρα.

Οι βασικοί τύποι των ελαστικών είναι τρεις. Τα χειμερινά, τα 4 εποχών και τα θερινά ελαστικά. Αν δεν γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες της κάθε κατηγορίας και τα σενάρια χρήσης που βολεύουν τον κάθε τύπο ελαστικού, πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα. Αν όμως ήδη έχετε πάρει την απόφασή σας και έχετε καταλήξει στο είδος που σας ταιριάζει, θέλετε να μάθετε αν είναι το καλύτερο για το βρεγμένο δρόμο που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολλές από τις ημέρες του χειμώνα;

Σύγκριση των ελαστικών κάθε είδους

Το βρετανικό κανάλι Tyre Reviews, αντικείμενο του οποίου είναι οι δοκιμές ελαστικών, έκανε ακριβώς αυτή τη δοκιμή, και ετοίμασε ένα διαφωτιστικό video. Στην προκειμένη περίπτωση έχουν επιλεγεί τέσσερα ελαστικά της Michelin. Πρόκειται για το Pilot Sport 4S που είναι θερινό, το PIlot Sport AllSeason 4 που είναι 4 εποχών, αλλά με εστίαση στις επιδόσεις, το CrossClimate 2 που είναι επίσης 4 εποχών αλλά με λιγότερη εστίαση στη σπορ οδήγηση καθώς και το X-Ice Snow το οποίο είναι χειμερινό. Ωστόσο, από αυτά το PIlot Sport AllSeason 4 δε διατίθεται στην Ευρώπη, οπότε δε θα μας απασχολήσει.

vroxi-elastika-stagones-nero

Το video του Tyre Reviews ξεκινάει με δοκιμές σε χιόνι, όμως δεδομένου ότι στην Ελλάδα οι περισσότεροι θα χρειαστεί να κινηθούν ελάχιστα έως καθόλου σε χιονισμένο δρόμο, θα εστιάσουμε στις επιδόσεις των ελαστικών σε βρεγμένο οδόστρωμα. Το αυτοκίνητο με το οποίο έγιναν οι δοκιμές είναι ένα Tesla Model 3 Performance.

Τι αίσθηση αφήνει το κάθε ελαστικό στην οδήγηση;

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο δοκιμαστής, το θερινό ελαστικό (Pilot Sport 4S) έχει την περισσότερη πρόσφυση στο στεγνό, αλλά και στο βρεγμένο, την πιο άμεση απόκριση στο τιμόνι και το πιο δυναμικό κράτημα, ενώ  βγάζει πολλή σιγουριά στο φρενάρισμα.

Το CrossClimate 2 από την άλλη έχει ελαφρώς λιγότερη πρόσφυση, εμφανίζει περισσότερη υποστροφή και προσφέρει μειωμένη ακρίβεια στο στρίψιμο. Στο βρεγμένο δεν γίνονται τόσο αισθητά τα μειονεκτήματά του, όμως στο στεγνό αργεί να «ακούσει» στο στρίψιμο του τιμονιού, ειδικά σε σλάλομ. Βέβαια, ο δοκιμαστής ξεκαθαρίζει ότι ο στόχος του δεν είναι η σπορ χρήση. Τέλος, το X-Ice Snow ήταν εκείνο που εμφάνισε τη χειρότερη συμπεριφορά τόσο στη στεγνή άσφαλτο, όσο και στη βρεγμένη. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα ελαστικό φτιαγμένο για χρήση σε καθαρά χειμερινές συνθήκες, ενώ κατά τη διάρκεια της δοκιμής είχε ήλιο και περίπου 17 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόταν εντελώς εκτός των προδιαγραφών του.

Δείτε ακόμα: Ελαστικά αυτοκινήτου: 5 tips για να κρατήσουν περισσότερο

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/611149021f14f147d778be09be3a46a6.jpg

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο βρεγμένο

Σύμφωνα με όσα λέει ο οδηγός στο video, το πιο αποδοτικό σε βρεγμένο οδόστρωμα είναι το θερινό ελαστικό, όμως τα νούμερα θα δώσουν την τελική απάντηση. Οι βασικοί δείκτες είναι δύο. Ο χρόνος που απαιτήθηκε για έναν γύρο στην πίστα και η απόσταση φρεναρίσματος. Στην προκειμένη περίπτωση η δοκιμή φρεναρίσματος γίνεται από τα 80 km/h μέχρι τα 5 km/h.

Τα αποτελέσματα των τριών ελαστικών για τον χρόνο γύρου στο βρεγμένο είναι τα εξής:

  • Michelin Pilot Sport 4S: 36,81 δευτερόλεπτα
  • Michelin CrossClimate 2: 39,79 δευτερόλεπτα
  • Michelin X-Ice Snow: 44,65 δευτερόλεπτα

Τα αποτελέσματα για το φρενάρισμα σε βρεγμένο από τα 80 km/h μέχρι τα 5 km/h είναι τα εξής:

  • Michelin Pilot Sport 4S: 28,73 μέτρα
  • Michelin CrossClimate 2: 32,63 μέτρα
  • Michelin X-Ice Snow: 43,87 μέτρα

Το θερινό λάστιχο κερδίζει και στη βροχή!

Τα νούμερα δείχνουν ξεκάθαρα ότι το θερινό ελαστικό ήταν το αποδοτικότερο όταν στην άσφαλτο υπάρχει νερό. Αρχικά μπορεί κάποιος να θεωρούσε ότι τα ελαστικά 4 εποχών ή τα χειμερινά θα είχαν το προβάδισμα, όμως οι μετρήσεις δείχνουν ότι το Pilot Sport 4S είναι η βέλτιστη επιλογή αν κάποιος ενδιαφέρεται για το καλύτερο αποτέλεσμα σε στεγνό και βρεγμένο.

Παρακολουθήστε το video για να δείτε αναλυτικά τη δοκιμή, και τις επιδόσεις των ελαστικών σε όλες τις διαφορετικές συνθήκες: