Πώς κάνω αίτηση στο Κινούμαι Ηλεκτρικά: Όλη η διαδικασία βήμα-βήμα

Το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 υπάρχει ώστε να κάνει πιο προσιτή την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος ώστε να πάρει τη σχετική επιδότηση;

  • -
  • -

Το ελληνικό κράτος βλέποντας το παράδειγμα άλλων χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο «τρέχει» το Πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, μέσω του οποίου προσφέρει επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ώστε να γίνει πιο προσιτή η τιμή τους.

Η επιδότηση του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει τα 8.000 ευρώ, ενώ υπό συνθήκες μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει αυτό το ποσό. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που κάποιος είναι κάτω των 29, κάνει απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου, κατοικεί σε νησί ή ανήκει στα άτομα ΑΜΕΑ. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι την επιδότηση δικαιούνται και όσοι επιλέξουν να αποκτήσουν κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέσω leasing.

Η ύπαρξη του προγράμματος μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει για την ηλεκτροκίνηση, όμως πώς γίνεται η αίτηση; Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος ώστε να λάβει τα χρήματα που δίνει το πρόγραμμα, ειδικά αν πρόκειται για την περίπτωση του leasing;

1. Είσοδος στην πλατφόρμα με κωδικούς TAXISnet

kinoumai-ilektrika-aitisi-6

Όλα ξεκινάνε με την είσοδο του ενδιαφερόμενου στην πλατφόρμα του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε κι εσείς με ένα κλικ εδώ. Ακολουθεί η σύνδεση στην πλατφόρμα με χρήση των κωδικών του TAXISnet. Χάρη σε αυτό η πλατφόρμα τραβάει αυτόματα τα πρώτα στοιχεία, τα οποία στην περίπτωσή μας είναι το Α.Φ.Μ. και η επωνυμία της εταιρείας. Στην πορεία η πλατφόρμα μας ζητά να επιλέξουμε αν θα συνεχίσουμε ως Φυσικό Πρόσωπο ή Επιχείρηση και ανάλογα τι θα επιλέξουμε υπάρχουν τα αντίστοιχα πεδία για να συμπληρώσουμε.

2. Καταχώριση των στοιχείων του ηλεκτρικού αυτοκινήτου

kinoumai-ilektrika-aitisi-8

Όταν το σύστημα έχει λάβει τα στοιχεία της επιχείρησης προχωράμε στην επόμενη σελίδα, επιλέγουμε «Υποβολή Νέας Αίτησης» και μεταφερόμαστε σε μία σελίδα όπου βλέπουμε για πρώτη φορά τον μοναδικό κωδικό της αίτησής μας. Επιλέγουμε «Προσθήκη Οχήματος» και ανοίγει μία φόρμα για να εισάγουμε τα απαραίτητα στοιχεία του οχήματός μας.

Δείτε ακόμαΕπιδότηση μέχρι και 13.500 ευρώ! Δείτε πώς θα την πάρετε!

Για αυτοκίνητο επιλέγουμε τα M1 BEV και λίγο πιο κάτω βάζουμε τη Λιανική Τιμή Προ Φόρου του αυτοκινήτου. Από εκεί το σύστημα θα υπολογίσει αυτόματα το ποσό της επιδότησης που δικαιούμαστε. Η Λιανική Τιμή Προ Φόρου αναγράφεται στη Σύμβαση Παραγγελίας Αυτοκινήτου που έχουμε κάνει με την εταιρεία από την οποία θα αγοράσουμε το αυτοκίνητο. Σε αυτή τη φόρμα μπορούμε να επιλέξουμε αν θα χρησιμοποιήσουμε τη δυνατότητα απόσυρσης, αν θα ζητήσουμε επιδότηση και για φορτιστή, ενώ υπάρχει και η επιλογή για επιπλέον μπαταρία, η οποία όμως αφορά άλλες κατηγορίες ηλεκτρικών οχημάτων.

3. Εισαγωγή των Δικαιολογητικών

Η συνέχεια της αίτησης αφορά την παροχή όλων των σχετικών δικαιολογητικών. Στην περίπτωσή μας πρόκειται για εταιρεία και απόκτηση μέσω leasing, οπότε τα δικαιολογητικά είναι αυξημένα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παρακάτω.

  • Σύσταση εταιρίας ή Γενικό Πιστοποιητικό από ΓΕΜΗ ή έναρξη εργασιών στη Δ.Ο.Υ. (μόνο για ατομικές επιχειρήσεις)
  • Πιστοποιητικό νόμιμης εκπροσώπησης από ΓΕΜΗ
  • Εκτύπωση Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας από gsis.gr
  • Έντυπο Ε3 ή Ν της τελευταίας φορολογικής χρήσης
  • Υπεύθυνη Δήλωση περί μη πτώχευσης/μη υποβολής αίτησης πτώχευσης και περί μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση/μη υποβολής αίτησης για θέση σε αναγκαστική διαχείριση
  • Επίσημη προσφορά/ές η οποία θα φέρει υπογραφή και σφραγίδα του προμηθευτή
  • Υπεύθυνη Δήλωση σώρευσης κρατικών ενισχύσεων (με γνήσιο της υπογραφής ή να έχει εκδοθεί από το gov.gr)
  • Δήλωση έναρξης εργασιών στη Δ.Ο.Υ. (στην περίπτωση ατομικής επιχείρησης)


kinoumai-ilektrika-aitisi-16

Κάτω από όλα αυτά υπάρχει ένα ακόμα πεδίο, ώστε να ανεβάσει ο ενδιαφερόμενος όποιο άλλο έγγραφο θεωρεί ότι είναι απαραίτητο, όπως κάποια αλλαγή επωνυμίας ή νέο καταστατικό.

4. Συγκεντρωτική κατάσταση της Αίτησης

kinoumai-ilektrika-aitisi-13Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και πατήσουμε στην επιλογή «Επόμενο», εμφανίζονται ξανά τα στοιχεία της εταιρείας, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αίτηση και μία συγκεντρωτική λίστα με τα δικαιολογητικά που ανεβάσαμε και την ώρα που μπήκαν στο σύστημα.

5. Υποβολή της αίτησης προς αξιολόγηση

Το τελευταίο βήμα που πρέπει να κάνουμε ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αίτησής μας για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 είναι να πατήσουμε την επιλογή «Υποβολή για αξιολόγηση». Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και πέρα κάποιος υπάλληλος θα εξετάσει όσα καταθέσαμε, και αν όλα είναι εντάξει, θα δώσει την έγκρισή του ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να πατήσουμε και την επιλογή που γράφει «Εκτύπωση», έτσι ώστε να έχουμε κάποιο αντίγραφο των ενεργειών που κάναμε. Αν και η πλατφόρμα λειτουργεί πολύ καλά μέχρι στιγμής, μία εκτύπωση μπορεί πάντα να φανεί χρήσιμη σε ένα θέμα όπως αυτό.

Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε!

Όταν πατήσουμε το «Υποβολή για αξιολόγηση» περνάμε σε μία οθόνη όπου βλέπουμε τον Κωδικό της Αίτησης, την ημερομηνία που κατατέθηκε και το ποσό για το οποίο την κάναμε. Δίπλα υπάρχει ένα πεδίο όπου θα εμφανιστεί κάποιο μήνυμα (αν υπάρχει). Μετά από όλα τα παραπάνω απλά περιμένουμε την ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Μέχρι τότε…υπομονή.

kinoumai-ilektrika-aitisi-15

Πώς σου φαίνεται η διαδικασία; Έχεις αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα με την αίτηση του Κινούμαι Ηλεκτρικά;