Κακοκαιρία Daniel: Τι ζημιά μπορεί να πάθει το αυτοκίνητο από τα νερά [video]

Τις τελευυταίες ώρες, λόγω της κακοκαιρίας Daniel που πλήττει την Ελλάδα, βλέπουμε δρόμους που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Η βροχή κρύβει κινδύνους, οπότε χρειάζεται προσοχή.

  • -
  • -

Η Ελλάδα είναι γεμάτη με καταπληκτικά μέρη και πανέμορφα τοπία. Δυστυχώς και παρότι υποτίθεται ανήκουμε στις αναπτυγμένες χώρες, εξακολουθούμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά ζητήματα στις υποδομές. Όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες με την κακοκαιρία Daniel, που έχει εμφανιστεί σε πολλές περιοχές! Σε κάθε έντονη βροχόπτωση, οι δρόμοι πλημμυρίζουν και οι οδηγοί βρίσκονται αντιμέτωποι σε κινδύνους. Οι Αρχές, όταν η μετεωρολογική υπηρεσία βγάζει έκτακτο δελτίο, καλούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Δυστυχώς, ορισμένοι, επιχειρούν να περάσουν μέσα από τα λιμνάζοντα νερά και τότε δεν αργεί να γίνει το κακό.

waters

Οι αντοχές των αυτοκινήτων είναι περιορισμένες. Τα οχήματα, εκτός από ορισμένα 4Χ4 τύπου Land Rover Defender ή Mercedes G-Class για παράδειγμα, δεν είναι φτιαγμένα για να περνούν από λιμνάζοντα νερά μεγάλου βάθους. Αν διαθέτεις ένα συμβατικό όχημα κατηγορίας hatchback ή ακόμη και SUV ή Van, πρέπει να είσαι βέβαιος για το ύψος του νερού προκειμένου να διασχίσεις το σημείο. Πριν συνεχίσεις την πορεία βεβαιώσου πως είναι ασφαλές και μην υπερεκτιμάς τις δυνατότητες τις δικές σου και του αυτοκινήτου.

Τι μπορεί να πάθεις οδηγώντας μέσα σε λιμνάζοντα νερά

Αυτό που πρέπει να έχεις υπόψη είναι πως η στάθμη του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει το δάπεδο του αυτοκινήτου. Κατά τη διέλευση από ρέοντα ύδατα απαιτείται τεράστια προσοχή και πολύ χαμηλή ταχύτητα. Αν περάσεις μέσα από το νερό ακόμη και με 10 km/h, το πιθανότερο είναι να εισχωρήσει στο μοτέρ, κάτι που μπορεί να σημαίνει βλάβη στον κινητήρα ή τα ηλεκτρικά μέρη.

waters

Επίσης, δεν ακινητοποιείς ποτέ το αυτοκίνητο μέσα στο νερό. Οδηγείς προσεκτικά με πρώτη σχέση προς τα εμπρός. Αν δεις ότι βαθαίνει, προσπάθησε να κάνεις όπισθεν και να βγεις από τα ύδατα. Να θυμάσαι ότι, λόγω των κυματισμών που προκαλούνται από τα επερχόμενα οχήματα, η στάθμη του νερού μπορεί να ξεπεράσει το δάπεδο του αυτοκινήτου.

Οι συχνότερες ζημιές που μπορεί να προκληθούν είναι:

  • Πρόβλημα στα φρένα, καθώς το νερό και η ενδεχόμενη λάσπη υγραίνουν τις επενδύσεις τριβής με αποτέλεσμα η λειτουργία πέδησης να επενεργεί με καθυστέρηση.
  • Απότομο σβήσιμο του κινητήρα και δυσλειτουργία της μίζας
  • Ατμοί από τις απολήξεις της εξάτμισης
  • Εισροή υδάτων μέσα στην καμπίνα
  • Ζημιές στους προφυλακτήρες

Διαβάστε επίσης: Πώς καταλαβαίνω πότε χρειάζονται αλλαγή τα αμορτισέρ;

Στο παρακάτω βίντεο που προέρχεται από το Nottinghamshire της Αγγλίας, ορισμένοι οδηγοί επιχειρούν να περάσουν το λιμνάζον σημείο, με τους υπόλοιπους να καταγράφουν τις προσπάθειες. Όπως βλέπεις, άλλα οχήματα μένουν χωρίς προφυλακτήρες, άλλα παθαίνουν ζημιά, άλλα βγάζουν ατμούς από την εξάτμιση.