Τέλος οι χάρτινες φωτογραφίες για δίπλωμα - Τι νέο φέρνει το myPhoto

Η έκδοση άδειας οδήγησης δεν απαιτεί πλέον την κατάθεση φυσικών φωτογραφιών, αφού η διαδικασία γίνεται με την ψηφιακή υπηρεσία myPhoto. Δες όλα τα βήματα.

  • -
  • -

Μια ακόμα περίπτωση απλοποίησης μιας διαδικασίας του δημοσίου λανσάρεται σήμερα, με τη νέα υπηρεσία myPhoto. Στόχος της είναι να διευκολύνει σημαντικά τους πολίτες, αλλά και τους επαγγελματίες φωτογράφους, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Με τη νέα ψηφιακή υπηρεσία οι επαγγελματίες φωτογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν με απλό και ασφαλή τρόπο την ψηφιακή φωτογραφία του πολίτη αλλά και την ιδιόχειρη υπογραφή του, στο G-Cloud (Ενιαίο Κυβερνητικό Νέφος). Οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους τα ψηφιακά αρχεία που τους αφορούν όποτε τα χρειάζονται, αφού πρώτα τα συσχετίσουν με τον ΑΦΜ τους.

Πιο συγκεκριμένα, εφόσον το επιθυμούν οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφία τους στις ψηφιακές συναλλαγές τους με το Δημόσιο και την υπογραφή τους αποκλειστικά για τη διαδικασία έκδοσης ή ανανέωσης του διπλώματος οδήγησης.

Πώς λειτουργεί η υπηρεσία myPhoto;

Η υπηρεσία myPhoto είναι προσβάσιμη μέσω της πύλης gov.gr, ή απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση myphoto.gov.gr. Αρχικά, ο πολίτης θα απευθύνεται σε πιστοποιημένο φωτογράφο, δηλαδή σε επαγγελματία φωτογράφο που έχει δηλώσει τον αντίστοιχο ΚΑΔ (Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας) στο μητρώο της ΑΑΔΕ.

Ο φωτογράφος θα λαμβάνει τη φωτογραφία του προσώπου ή/και της ιδιόχειρης υπογραφής του πολίτη. Κατόπιν, ο φωτογράφος (ή κάποιος εξουσιοδοτημένος υπάλληλός του) θα εισέρχεται στο myPhoto με χρήση των κωδικών του Taxisnet, θα ανεβάζει τα ψηφιακά αρχεία και θα καταχωρίζει τον αριθμό κινητού ή/και τη διεύθυνση e-mail του πολίτη, προκειμένου να αποσταλεί σε εκείνον ο απαραίτητος κωδικός που αντιστοιχεί στα αρχεία που τον αφορούν.

myPhoto gov

Μόλις λάβει τον κωδικό, ο πολίτης θα μπορεί να εισέρχεται στο myPhoto με χρήση των προσωπικών του κωδικών Taxisnet, όπου θα βλέπει πλέον την ψηφιακή φωτογραφία ή/και την υπογραφή του. Στη συνέχεια, θα έχει τη δυνατότητα:

  • να συσχετίσει τα ψηφιακά αρχεία με ταυτοποιητικά στοιχεία του, όπως ο ΑΦΜ
  • να αποθηκεύσει τα ψηφιακά αρχεία στον υπολογιστή του
  • να εξουσιοδοτεί ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες του Δημόσιου να τα χρησιμοποιούν όπου αυτά είναι αναγκαία, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση εκτυπωμένης φωτογραφίας ή η ιδιόχειρη υπογραφή.

 

Διευκρινίζεται ότι για την αυθεντικοποίηση τόσο των φωτογράφων, όσο και των πολιτών στην υπηρεσία myPhoto είναι απαραίτητο να διαθέτουν επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

Δείτε ακόμη Πώς «κατεβάζω» το ψηφιακό δίπλωμα Gov.gr Wallet [βήματα & εικόνες]

Πού μπορώ να χρησιμοποιήσω το myPhoto;

Στην πρώτη φάση της λειτουργίας του myPhoto, οι εφαρμογές που μπορούν να διασυνδεθούν αυτόματα και να ανακτήσουν την ψηφιακή φωτογραφία και την ιδιόχειρη υπογραφή των πολιτών, εφόσον έχει δοθεί σχετική εξουσιοδότηση από τον πολίτη, είναι εκείνες που σχετίζονται με τις άδειες οδήγησης (ανανέωση, αντίγραφο λόγω κλοπής/απώλειας/φθοράς, αντικατάσταση με νέου τύπου). Σταδιακά, το myPhoto θα διασυνδέεται και με άλλες ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση φωτογραφίας.

Πηγή: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης