Χωματόδρομος: Οι 3 παγίδες που πρέπει να προσέξετε

Αν σκοπεύετε να κινηθείτε σε χωματόδρομο με το αυτοκίνητό σας, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για να μη… χαλάσουν οι διακοπές σας από κάποιο απρόοπτο!

  • -
  • -

Είναι γεγονός ότι οι ωραιότερες παραλίες στην Ελλάδα είναι δυσπρόσιτες. Αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται εργασίες προκειμένου ο κόσμος να φτάνει με περισσότερη άνεση και ασφάλεια, οι βατοί χωματόδρομοι είναι ένα συνηθισμένο θέαμα, για να μη γίνονται και μεγάλες επεμβάσεις στο φυσικό τοπίο.

Ωστόσο, όπως φαντάζεστε, χρειάζονται προσοχή. Ένα απρόοπτο μπορεί να χαλάσει την έκβαση των διακοπών σας, οπότε μη ρισκάρετε και φτάστε στον προορισμό σας όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Ειδικά αν το αυτοκίνητο που θα οδηγείτε εξοπλίζεται με απλά, ασφάλτινα ελαστικά.

Ταχύτητα

Η υπερβολική ταχύτητα είναι πιο επικίνδυνη στο χώμα, αφού το αυτοκίνητο γλιστράει πολύ πιο εύκολα. Εκτός από τον κίνδυνο ατυχήματος όμως, αυξάνετε την πιθανότητα να κλατάρει κάποιο από τα ελαστικά σας. Οδηγώντας με ταχύτητα πάνω από πέτρες, κροκάλα ή χώμα τα ελαστικά σας ταλαιπωρούνται. Αν πατήσετε με φόρα σε μια κοφτερή πέτρα ή αν τα λάστιχα είναι κάποιων ετών, άρα και φθαρμένα, ετοιμαστείτε για μεγάλη ταλαιπωρία.

Δείτε ακόμη: Οδική βοήθεια - Οι 4 υπηρεσίες που δεν ήξερες ότι σου προσφέρει

Όταν οδηγείτε στο χώμα, φροντίστε να έχετε σωστή, προσεκτική ταχύτητα. Έτσι δεν καταπονείτε τα ελαστικά και μπορεί να δείτε από πιο νωρίς έναν ενδεχόμενο «κρυμμένο» κίνδυνο στο δρόμο. Στα κομμάτια με περισσότερες πέτρες ή πιο δύσβατο ανάγλυφο, περάστε προσεκτικά για να αποφύγετε τον τραυματισμό κάποιων από τα ελαστικά. Αν δεν είστε σίγουροι, σας προτείνουμε ακόμη και να κατεβείτε από το όχημα για να δείτε από κοντά το εμπόδιο και να αξιολογήσετε καλύτερα την κατάσταση.

Προσεκτικό φρενάρισμα

Όπως και η υπερβολική ταχύτητα, έτσι και το απότομο φρενάρισμα μπορεί να αποδειχθεί… μοιραίο στο χώμα. Το μπλοκάρισμα των τροχών θα φέρει τα ελαστικά σε βίαιη επαφή με το κακό ανάγλυφο του εδάφους και ο κίνδυνος να σκιστεί κάποιο από αυτά, πολλαπλασιάζεται. Αν από την άλλη, κινείστε σε ήπιο χώμα (πούδρα), είναι πολύ πιθανό το αυτοκίνητο να γλιστρήσει σαν να πατήσατε τέρμα τα φρένα σε βρεγμένο δρόμο.

Ειδικά στην περίπτωση που θέλετε να κατέβετε μια απότομη κατηφόρα, δοκιμάστε να βάλετε τη μικρότερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο και να μην αφήσετε το όχημα να αναπτύξει ταχύτητα. Σιγά – σιγά και με υπομονή, θα κατεβείτε με ασφάλεια. Ο χρυσός κανόνας για την ασφαλή κίνησή σας είναι να μην επιταχύνετε, αλλά ούτε και να φρενάρετε απότομα. Οι λεπτοί χειρισμοί σε γκάζι-τιμόνι-φρένα θα σας επιστρέψουν στην άσφαλτο χωρίς απρόοπτα.

Μην υπερεκτιμάτε το όχημα ή τον εαυτό σας

Ότι στο χωριό χρησιμοποιούσατε έναν χωματόδρομο για να βγείτε πίσω στα χωράφια, δεν σας καθιστά μετρ της οδήγησης στο χώμα. Αντίστοιχα, ότι πουλήσατε το παλιό αυτοκίνητο και αγοράσατε SUV, δεν σημαίνει ότι πήρατε κανένα off-road animal. Η λογική σκέψη και η υποχώρηση όταν βλέπετε τα δύσκολα, είναι τα προσόντα του καλύτερου οδηγού. Αν βλέπετε ένα δύσκολο κομμάτι και αμφιβάλετε αν μπορείτε να περάσετε, μην το επιχειρήσετε. Αν δεν είστε σίγουροι ότι θα βρείτε μέρος για να κάνετε μανούβρα και να γυρίσετε πίσω, επίσης μη το δοκιμάσετε.

Δείτε ακόμη: WRC - Τι γίνεται όταν κλατάρει ένα ελαστικό;

Δεν υπάρχει λόγος να χαλάσετε τη διάθεσή σας, αλλά και της παρέας σας για κάτι ανούσιο. Το ίδιο ισχύει και για το αυτοκίνητο που οδηγείτε. Ακόμη και τετρακίνητο αν είναι, οι πέτρες στο χώμα δεν κάνουν διακρίσεις. Πρέπει να δώσετε την ίδια προσοχή που θα δίνατε αν είχατε ένα οποιοδήποτε, δικίνητο αυτοκίνητο. Κατά πάσα πιθανότητα δεν χρησιμοποιείτε χωμάτινα ελαστικά υψηλότερης αντοχής, αλλά ασφάλτινα και… ευπαθή σε συνθήκες εκτός δρόμου. Οπότε, προσοχή!