Σχάρα ποδηλάτων: Πόσο ανεβάζει την κατανάλωση καυσίμου

Οι σχάρες για τα ποδήλατα είναι εξαιρετικά πρακτικές κατά τη διάρκεια μια εξόρμησης ή στις διακοπές. Ποιος όμως γνωρίζει πόσο αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου;

  • -
  • -

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πολλοί συνηθίζουν να τοποθετούν σχάρες για ποδήλατα είτε στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου, είτε στην οροφή. Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν πρακτικό τρόπο μεταφοράς των δίκυκλων. Οι βάσεις όμως αυτές, επηρεάζουν την αεροδυναμική του οχήματος και κατ’ επέκταση την κατανάλωση καυσίμου.

Το Consumer Reports, θέλησε να διαπιστώσει τον αντίκτυπο της χρήσης των βάσεων. Πήρε λοιπόν δύο αυτοκίνητα διαφορετικών κατηγοριών και συγκεκριμένα ένα SUV κι ένα Sedan και πραγματοποίησε μετρήσεις με άδειες σχάρες τόσο στην οροφή όσο και στο πίσω τμήμα, αλλά και με φορτωμένες με δύο ποδήλατα.

sxares

Η ταχύτητα που κινούνταν τα οχήματα κατά τη διάρκεια της δοκιμής ανέρχονταν στα 65 μίλια την ώρα, δηλαδή περίπου 105 χλμ./ώρα, ώστε οι μετρήσεις να είναι ρεαλιστικές.

Να βάλω τα ποδήλατα πάνω ή πίσω;

Όπως προέκυψε, με φορτωμένες τις σχάρες η κατανάλωση στα 105 χλμ./ώρα αυξάνεται εντυπωσιακά. Το SUV, με δύο ποδήλατα στην οροφή κατέγραψε επιπλέον κατανάλωση 19%, ενώ στο πίσω τμήμα έφτασε το +12%. Στην περίπτωση του Sedan, ο αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος, αγγίζοντας το 28% και το 25% αντίστοιχα.

sxares

Η ύπαρξη των βάσεων ακόμη και χωρίς τα ποδήλατα συνέχισε να επηρεάζει την κατανάλωση, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η επίδραση ήταν αμελητέα, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 2 έως 5%. Μόνο στο sedan και όταν οι σχάρες βρίσκονταν στην οροφή, ο δείκτης καυσίμου έδειχνε να πέφτει με μεγαλύτερη συχνότητα, φθάνοντας το 11%.

Δες εδώ πότε είναι παράνομη η σχάρα ποδηλάτου και πόσο είναι το πρόστιμο

Οι ειδικοί συμβουλεύουν οι σχάρες και τα ποδήλατα να μπαίνουν πάντοτε στο πίσω τμήμα και η βάση να είναι τοποθετημένη πάνω από την πινακίδα κυκλοφορίας. Με αυτό τον τρόπο επηρεάζεται λιγότερο η αεροδυναμική και κατ’ επέκταση η κατανάλωση καυσίμου, ειδικά στα μεγάλα ταξίδια και σε κίνηση στον ανοικτό δρόμο.

sxares

Οι σχάρες οροφής αντιθέτως, είναι τελείως εκτεθειμένες στον άνεμο και σε συνδυασμό με τα ποδήλατα, δημιουργούν μεγάλες αντιστάσεις, αυξάνοντας την πίεση προς τη φορά του οχήματος και την κατανάλωση.

Πηγή: consumerreports.org