Ενοικίαση αυτοκινήτου: Οι 5 τρόποι των εταιρειών να σε χρεώσουν παραπάνω!

Ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χιλιάδες είναι αυτοί που ενοικιάζουν αυτοκίνητα. Πόσοι όμως δίνουν σημασία στα «μικρά γράμματα» των συμβολαίων που υπογράφουν.

  • -
  • -

Η ενοικίαση αυτοκινήτου, αναμφίβολα παρέχει επιπλέον ευελιξία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είτε επισκέπτεσαι κάποιο ελληνικό νησί, είτε έναν προορισμό στο εξωτερικό, με το όχημα μπορείς να κινηθείς πιο άνετα και να εξερευνήσεις την περιοχή.

Όμως, ποιος είναι αυτός που εξετάζει προσεκτικά τα έγγραφα που συμπληρώνει πριν πάρει το κλειδί στο χέρι. Προκειμένου να δώσει μια χείρα βοηθείας, η «Compare the Market» αποκαλύπτει τα 5 πιο συνηθισμένα κρυφά έξοδα που υπάρχουν μέσα στον όγκο της γραφειοκρατίας και παρέχει συμβουλές για να τα αποφύγεις.

1) Ασφάλιση

Η βασική ασφάλιση περιλαμβάνεται συνήθως κατά τη μίσθωση αυτοκινήτου. Συχνά όμως συνοδεύεται από μια βαριά απαλλαγή, που αγγίζει συνήθως τα 2.000 €, την οποία θα πρέπει να πληρώσεις αν το αυτοκίνητο υποστεί ζημιά ή κλαπεί. Κατά την παραλαβή του αυτοκινήτου, τσέκαρε λοιπόν αν υπάρχει η δυνατότητας σύναψης «ειδικής απαλλαγής από ζημιές λόγω σύγκρουσης», η οποία μειώνει την απαλλαγή που θα πληρώσεις σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και χρειαστεί να προβείς σε δήλωση.

rental

2) Καύσιμα

Οι περισσότεροι πάροχοι έχουν πολιτική full-to-full, που σημαίνει ότι θα σας παραδώσουν το αυτοκίνητο με γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου και θα περιμένουν να επιστρέψετε το αυτοκίνητο με την ίδια ποσότητα στο ρεζερβουάρ. Εάν δεν το κάνεις, μπορεί να αντιμετωπίσεις μια επιπλέον χρέωση, καθώς η εταιρεία θα πρέπει να ανεφοδιάσει το αυτοκίνητο μόνη της.

3) Καθυστέρηση

Η συμφωνία σου θα είναι για έναν καθορισμένο αριθμό ημερών, συχνά με ημερήσιο ή εβδομαδιαίο ποσοστό. Εάν καθυστερήσεις να επιστρέψεις το αυτοκίνητο, ανεξάρτητα από τις συνθήκες, μπορεί να χρεωθείς με ένα προσυμφωνημένο τέλος.

Οι περισσότερες εταιρείες ενοικίασης λειτουργούν σε 24ωρες περιόδους, οπότε αν η συμφωνία σας αρχίζει στις 11 π.μ. την ημέρα παραλαβής, το αυτοκίνητο θα πρέπει να επιστραφεί μέχρι τις 11 π.μ. της συμφωνημένης ημέρας. Εάν το επιστρέψεις το απόγευμα, δεν αποκλείεται να χρεωθείς για μια ολόκληρη επιπλέον ημέρα.

Διάβασε επίσηςΕνοικίαση γουρούνας: Τα SOS για ασφαλή οδήγηση - Πώς θα αποφύγεις το ατύχημα

4) Ηλικία 

Οι νεότεροι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οδηγοί μπορεί να αντιμετωπίσουν επιπλέον χρεώσεις ή υψηλότερα τέλη λόγω της ηλικίας τους, καθώς στα ασφαλιστήρια συμβόλαια θεωρούνται «μεγαλύτερος κίνδυνος» πίσω από το τιμόνι. Αξίζει να ψάξεις προσφορές από διάφορους παρόχους και να ελέγξεις τους όρους και τις προϋποθέσεις πριν υπογράψεις στη διακεκομμένη γραμμή.

 rental

5) Έξοδα διαχείρισης

Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων συχνά χρεώνουν έξοδα διαχείρισης, αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ζητήματα από την ενοικίαση σας, όπως πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα ή στάθμευση, επισκευές ζημιών ή καθαρισμό του αυτοκινήτου μόλις αυτό επιστραφεί.

Οπότε, πριν υπογράψεις το ενοικιαστήριο και δώσεις την πιστωτική σου κάρτα, σπατάλησε λίγα λεπτά από τον χρόνο σου και δες ένα προς ένα όλα όσα γράφει το συμβόλαιο. Θα σε γλυτώσει από κόπο και χρήμα αν συμβεί το οτιδήποτε.

Πηγή: comparethemarket.com