Κόλλησε στην άμμο το αυτοκίνητο; Δες τι πρέπει να κάνεις για να βγει

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλοί οδηγοί κάνουν το λάθος να προσεγγίσουν αρκετά κοντά την παραλία, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να κολλήσει στην άμμο. Δεν υπάρχει λόγος πανικού όμως. Για όλα υπάρχει λύση.

  • -
  • -

Βρίσκεσαι σε διακοπές και ετοιμάζεσαι για την πρώτη βουτιά στην ονειρική παραλία του νησιού. Η διάθεσή σου είναι εκπληκτική, αλλά ξαφνικά, βρίσκεσαι κολλημένος στην άμμο. Επιχειρείς να κάνεις όπισθεν, αλλά διαπιστώνεις πως το αυτοκίνητο δεν πάει ούτε εμπρός, ούτε πίσω. Μην πανικοβληθείς. Πάρε μια βαθιά και σκέψου πως η κατάσταση είναι απλά προσωρινή.

Παράμεινε ήρεμος και σκέψου ότι με το να εκνευριστείς και να χαλάσεις τη διάθεση τη δική σου και της παρέας σου, δεν θα κερδίσεις τίποτα. Λύση υπάρχει για όλα, ακόμη και να ξεκολλήσεις τους τροχούς του αυτοκινήτου από την άμμο.

Τα τρία βασικά βήματα για να ξεκολλήσεις από την άμμο

  1. Δεν έχει σημασία αν κόλλησαν στην άμμο οι εμπρός ή οι πίσω τροχοί. Μην επιχειρήσεις να επιταχύνεις ή να στρίψεις το τιμόνι αριστερά - δεξιά, καθώς αυτό θα επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα και οι ρόδες θα χωθούν ακόμη πιο βαθιά στην άμμο. Ενεργοποίησε το χειρόφρενο και βγες έξω για να αξιολογήσεις την κατάσταση.
  2. Η άμμος εμποδίζει τα ελαστικά και ως εκ τούτου το όχημα να κινηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, σκάψε την άμμο γύρω από τους τροχούς. Δημιούργησε μια διαδρομή εμπρός ή πίσω από κάθε ελαστικό. Εάν έχεις ένα φτυάρι στο αυτοκίνητο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το χρησιμοποιήσεις, ακόμα κι αν είναι ένα παιδικό παιχνίδι παραλίας!
  3. Για καλύτερα αποτελέσματα, δημιούργησε ένα φράγμα μεταξύ των ελαστικών και της άμμου. Εάν έχεις πλαστικά πατάκια θα λειτουργήσουν εξαιρετικά σε αυτήν την κατάσταση. Βάλτα σφιχτά κάτω από τα λάστιχα και επιτάχυνε σιγά σιγά. Οι τροχοί θα βρουν πρόσφυση και το αυτοκίνητο θα αρχίσει να κινείται. Αν δεν έχεις πλαστικά πατάκια, βρες ένα άλλο αντικείμενο, όπως μεγάλες και πλατιές πέτρες ή φαρδύ ξύλο.


ammos
Προσοχή
: Τα αντικείμενα αυτά χρησιμεύουν ως βοήθημα για να βρουν πρόσφυση οι τροχοί. Σκάψε πρώτα την άμμο όπως είπαμε παραπάνω και μετά τοποθέτησέ τα σφιχτά στις ρόδες.

Μην ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια

Μπορεί να νιώθεις ντροπή που κόλλησες στην άμμο μπροστά στην παραλία, αλλά αρκετοί οδηγοί είναι πιθανό να συμπάσχουν και να προθυμοποιηθούν να σας βοηθήσουν να σπρώξετε το αυτοκίνητο.  Βεβαιώσου πως δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο στα ελαστικά και ξεκινήστε όλοι μαζί να σπρώχνετε.

Δες επίσης: Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο αυτοκινήτου το καλοκαίρι;

Αν και το σπρώξιμο δεν είναι αρκετό, τότε ζήτα από κάποιον που έχει 4Χ4 να σε τραβήξει. Δέσε καλά τον ιμάντα ρυμούλκησης και σε 5 λεπτά θα έχεις ξεκολλήσει. Αν δεν υπάρχει ιμάντας, βρες κάποιο χοντρό σκοινί. Αν δεν υπάρχει ούτε αυτό, τότε κάλεσε την οδική και ενημέρωσε για τι πράγμα θες βοήθεια.

Χρήσιμο tip

Από ένα «θύμα της άμμου» σε παραλία νησιού, και μάλιστα με πισωκίνητο που χώθηκε μέχρι το πάτωμα, μια συμβουλή: Μην αγχωθείς και πανικοβληθείς. Επειδή στα νησιά η οδική υπηρεσία μπορεί να εμφανιστεί μετά από ώρες, ρώτα στην παραλία ποιος έχει μεγάλο pick-up ή καθαρόαιμο 4Χ4. Αυτοί, συνήθως διαθέτουν όλα τα εργαλεία ρυμούλκησης και επειδή γνωρίζουν από παρόμοιες καταστάσεις, θα σε βοηθήσουν αμέσως.