Πώς πλένω σωστά αυτοκίνητο γεμάτο αλάτι και άμμο;

Έπειτα από τις καλοκαιρινές διακοπές ή από μια επίσκεψη στη θάλασσα, το αυτοκίνητό σου θέλει ένα καλό πλύσιμο. Δες πώς θα το κάνεις σωστά.

  • -
  • -
Πώς πλένω σωστά αυτοκίνητο γεμάτο αλάτι και άμμο;

Σκόνη παντού, άμμος στα πατάκια και το πορτμπαγκάζ, αλάτι στα καθίσματα. Έτσι ακριβώς επιστρέφει ένα αυτοκίνητο μετά τις διακοπές του καλοκαιριού ή ακόμη και σε μια μονοήμερη εξόρμηση στην παραλία, ειδικά αν έχεις παιδιά. Οπότε, ένα καλό πλύσιμο επιβάλλεται.

Η καλύτερη επιλογή είναι να επισκεφτείς ένα πλυντήριο αυτοκινήτων και να το βάλεις στη βούρτσα ώστε να απομακρυνθούν οι κόκκοι άμμου που είναι βέβαιο πως έχουν κατακαθίσει στο αμάξωμα, αλλά και η αλμύρα. Επίσης, ζήτα από τους ανθρώπους που κάνουν τον εσωτερικό καθαρισμό να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα καθίσματα και να πλύνουν με το πιεστικό τα πατάκια προκειμένου να απομακρυνθεί η άμμος.

car wash

Σε περίπτωση που επιλέξεις να το πλύνεις μόνος σου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι με το λάστιχο να ρίξεις νερό με πίεση σε όλο το αυτοκίνητο ώστε να απομακρυνθεί η άμμος και το αλάτι. Αν πάρεις κατευθείαν τον κουβά με το σαπούνι και το σφουγγάρι, δεν αποκλείεται κατά το τρίψιμο να προκαλέσεις φθορές στο σμάλτο του αμαξώματος από τους κόκκους άμμου που βρίσκονται σε οροφή, καπό και πόρτες.

Προσεκτικό πλύσιμο σε τροχούς, θόλους και χειρολαβές

Αφού έχεις ρίξει αρκετό νερό με το λάστιχο, στη συνέχεια πάρε τον κουβά στον οποίο έχεις προσθέσεις ειδικό σαμπουάν αυτοκινήτου με ουδέτερο PH. Με το σφουγγάρι (μικροΐνας ή συνθετικό) ή με δερμάτινο πανί, σαπούνισε πολύ καλά όλο το αμάξωμα και ιδιαίτερα τους θόλους, τους τροχούς, τις χειρολαβές και τα σημεία με τους αρμούς. Εκεί παρατηρείται περισσότερη συγκέντρωση σκόνης και αλμύρας.

Ξέπλυνε αμέσως με νερό, και με ένα ειδικό πανί στέγνωσε τις επιφάνειες, προκειμένου να μην μείνουν υπολείμματα. Το θαλασσινό αλάτι διαβρώνει τα μεταλλικά μέρη, οπότε θα πρέπει να το απομακρύνεις  άμεσα. Μην ξεχάσεις τα κάτω τμήματα στους προφυλακτήρες και την εξάτμιση.

Πώς φεύγει η άμμος από την καμπίνα

Μην πάρεις το σκουπάκι που έχεις στην κουζίνα. Δεν πρόκειται να κάνεις σωστή δουλειά, εκτός του ότι μπορεί και να το καταστρέψεις. Η ηλεκτρική σκούπα αντιθέτως διαθέτει την απορροφητική της δύναμη για να ρουφήξει κάθε κόκκο άμμου από πατάκια, καθίσματα και πλαστικά καμπίνας. Η σκούπα λογικά θα διαθέτει εναλλακτικές κεφαλές για σωστό καθάρισμα σε δύσκολα σημεία. Επίλεξε το πιο μικρό και δώσε έμφαση στις εσοχές, ώστε να απομακρύνεις κάθε κόκκο άμμου.

Πώς καθαρίζει το αλάτι από τα καθίσματα

Με την ηλεκτρική σκούπα στόχευσε στο σημείο όπου υπάρχει συγκέντρωση αλμύρας – πιθανότατα από βρεγμένο μαγιό. Το αλάτι είναι διαβρωτικό κι αν απομείνει πάνω στο ύφασμα ή το δέρμα θα τα ξεθωριάσει.

car wash

Διαβάστε επίσης: Πλύσιμο αυτοκινήτου: Τα 5 μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνεις

Με ένα πανί και ειδικά προϊόντα καθαρισμού και συντήρησης αυτοκινήτου για υφασμάτινες ή δερμάτινες επιφάνειες, τρίψε το σημείο. Μην ασκείς όμως υπερβολική πίεση και προκαλέσεις τίποτα ρωγμές. Αφού το έχεις σκουπίσει καλά, βάλε στην επιφάνεια μια βρεγμένη πετσέτα ώστε να απορροφήσει την υγρασία. Η όλη διαδικασία υπάρχει περίπτωση να την κάνεις και δεύτερη φορά. Προφανώς είναι χρονοβόρα αλλά το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.